Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επισήμανε την Πέμπτη τα δυσμενή δεδομένα για την πορεία της οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας για να απορρίψει τις εκτιμήσεις ότι η Ιταλία, η οποία έχει ολισθήσει εκ νέου σε ύφεση, απειλεί τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη νότια Ιταλία, ο Ρέντσι σημείωσε πως τα στοιχεία τα οποία κατέδειξαν πως η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο ενώ εκείνη της Γαλλίας παρέμεινε στάσιμη αποδεικνύουν πως η ιταλική οικονομία αποτελεί μόνον ένα μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει το σύνολο της ευρωζώνης.

«Το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχει καμιά κρίση στην Ιταλία που να αντιπαραβάλλεται με μια ευρωζώνη η οποία τρέχει με τη διπλάσια ταχύτητα. Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν», είπε ο Ρέντσι σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά από το Ρήγιο της Καλαβρίας.

«Η κατάσταση έχει αλλάξει. Το πρόβλημα είναι πως όλη η ευρωζώνη διέρχεται μια φάση στασιμότητας», επέμεινε.
Η Ιταλία βλέπει την οικονομία της να αναπτύσσεται με αισθητά βραδύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης από τα πρώτα χρόνια της νομισματικής ένωσης και προβλέπεται ότι αυτό δεν θα μεταβληθεί φέτος.

Ο Ρέντσι, ο οποίος πρωταγωνιστεί στις εκκλήσεις να υπάρξει μια πιο διασταλτική ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ προκειμένου να δοθεί έμφαση στην προώθηση της ανάπτυξης, δέχεται πιέσεις να κινηθεί ταχύτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί, ιδίως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την πορεία της ιταλικής οικονομίας την περασμένη εβδομάδα.