Συνωμοσίες και θηριωδίες

Μετά την περίφημη «Τριλογία του Βερολίνου», όπου πρωταγωνιστεί ο μη ναζιστής αστυνομικός Μπέρνι Γκούντερ που εξιχνιάζει εγκλήματα στην προπολεμική αλλά και τη μεταπολεμική Γερμανία,

Philip Kerr
Ανθρωπος χωρίς ανάσα
Μετάφραση Ανδρέας Αποστολίδης.
Εκδόσεις Κέδρος, 2014,
σελ. 508, τιμή 16,60 ευρώ

Μετά την περίφημη «Τριλογία του Βερολίνου», όπου πρωταγωνιστεί ο μη ναζιστής αστυνομικός Μπέρνι Γκούντερ που εξιχνιάζει εγκλήματα στην προπολεμική αλλά και τη μεταπολεμική Γερμανία, ο Σκωτσέζος Φίλιπ Κερ επανήλθε με μια καινούργια σειρά. Στη «Μοιραία Πράγα» ο ήρωάς του, ως στέλεχος της Πολιτικής Αστυνομίας, δρούσε στο Βερολίνο και στην Πράγα όταν ο Χίτλερ σχεδίαζε την κατάκτηση της Ευρώπης. Στον «Ανθρωπο χωρίς ανάσα» ο ήρωάς του εργάζεται πλέον στο Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου στο Βερολίνο. Τον Μάρτιο του 1943 φθάνουν εκεί αναφορές για την ύπαρξη ενός ομαδικού τάφου στο δάσος του Κατίν, σε κατεχόμενη από τους Γερμανούς περιοχή της Σοβιετικής Ενωσης, και ο Γκούντερ καλείται να διαλευκάνει την υπόθεση.

Υπάρχουν υποψίες πως οι νεκροί είναι Πολωνοί που εκτελέστηκαν από τους Σοβιετικούς. Ο Γκέμπελς, ο ευφυής υπουργός Προπαγάνδας του ναζιστικού καθεστώτος, θεωρεί ότι αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να κατηγορηθούν ευθέως οι Ρώσοι ως δράστες των αποτρόπαιων εκτελέσεων και να διασπαστεί έτσι η ενότητα των Συμμαχικών Δυνάμεων. Ο Γκούντερ, λοιπόν, πηγαίνει στο Σμολένσκ, κοντά στον τάφο με τους νεκρούς Πολωνούς, προκειμένου να ανακαλύψει ενοχοποιητικά πειστήρια. Ξαφνικά δύο Γερμανοί δολοφονούνται έξω από έναν οίκο ανοχής και όλα συντείνουν στο ότι ο δράστης είναι συμπατριώτης τους. Ποιος τους σκότωσε και γιατί; Μήπως είχαν ακούσει κρυφές συνομιλίες του Χίτλερ;

Ο συγγραφέας δεν επικεντρώνεται στο αν οι νεκροί Πολωνοί είναι ναζιστικά ή σοβιετικά θύματα αλλά στις αλλεπάλληλες προσπάθειες των γερμανών αξιωματικών να δολοφονήσουν τον Χίτλερ. Πολλοί το επιχειρούν στο μυθιστόρημα αλλά αποτυγχάνουν, είτε από λανθασμένους χειρισμούς είτε λόγω προδοσίας του σχεδίου τους. Οπως σε όλα τα βιβλία με ήρωα τον Γκούντερ, έτσι και σε αυτό ο Φίλιπ Κερ μιλάει για τις θηριωδίες των ναζί κατά των Εβραίων. Προσθέτει όμως εδώ και τα εγκλήματα του Στάλιν κατά των Πολωνών. «Ο Χίτλερ είναι ένας μικρός δαίμονας της Κόλασης, αλλά ο Στάλιν είναι ο ίδιος ο Διάβολος» λέει χαρακτηριστικά ένας ήρωας.

Τοποθετώντας φανταστικούς ήρωες δίπλα σε πραγματικά πρόσωπα, όπως τον Γκέμπελς ή τον ναύαρχο Βίλχελμ φον Κανάρις, έναν από τους συνωμότες κατά του Χίτλερ που εκτελέστηκε το 1945, ο συγγραφέας κατορθώνει να αναπλάσει τη ζωή στις γραμμές της Βέρμαχτ την περίοδο που ακολούθησε την πανωλεθρία των Γερμανών στο Στάλινγκραντ τον Φεβρουάριο του 1943, όταν δηλαδή άρχιζε να τελειώνει η ναζιστική παντοδυναμία και να διαφαίνεται η ήττα. Κατά τα λοιπά, η αστυνομική πλοκή απλώς εξυπηρετεί τον Φίλιπ Κερ στην περιγραφή της βαναυσότητας και του παραλογισμού του πολέμου, κάθε πολέμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk