Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται στο Κάιρο οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση, με τους διαπραγματευτές να κάνουν ασκήσεις ισορροπίας επί διατύπωσης που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές. Η νέα τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας λήγει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών διήρκεσαν εννέα ώρες τη Δευτέρα.

«Οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες» δήλωσε την Τρίτη Ισραηλινός αξιωματούχος για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας των συνομιλιών. «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και εξαντλητικές» ήταν το σχόλιο Παλαιστίνιου αξιωματούχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την παλαιστινιακή πλευρά, οι Ισραηλινοί επιδιώκουν την παράταση της 72ωρης εκεχειρίας, όμως Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη λήξη της ισχύος της εκεχειρίας τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης, αξιωματούχος της Χαμάς στο Κάιρο απείλησε ότι η οργάνωση δεν θα παρατείνει την ισχύουσα εκεχειρία πέραν των 72 ωρών.

Οι διαπραγματευτές κάνουν ασκήσεις ισορροπίας επί μίας διατύπωσης η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις και των δύο πλευρών: ασφάλεια, για το Ισραήλ, άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, για τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, το Ισραήλ πρότεινε την χαλάρωση των περιορισμών σε δύο συνοριακά περάσματα, το ένα εκ των οποίων θα προορίζεται για τα πρόσωπα και το άλλο για τα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τρεις πλευρές έχουν αποδεχθεί την ιδέα το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο, να περάσει υπό διπλό αιγυπτιακό και παλαιστινιακό έλεγχο.