Η Google και πέντε μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνεργάζονται για την κατασκευή ενός υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέει τις ΗΠΑ με την Ιαπωνία στα 60 terabit/sec, ταχύτητα που θα επέτρεπε το κατέβασμα δύο χιλιάδων ταινιών HD σε ένα δευτερόλεπτο.

Η Google επενδύει εδώ και χρόνια στις βασικές υποδομές του Διαδικτύου και προσφέρει υπηρεσίες πρόσβασης σε συγκεκριμένες περιοχές των ΗΠΑ με ταχύτητα 1 Gbps.

Το νέο καλώδιο οπτικών ινών, με την ονομασία Faster («ταχύτερο) θα συνδέει το Τσικούρα και το Σίμα της Ιαπωνίας με βασικούς κόμβους στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ: Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Πόρτλαντ και Σιάτλ. Θα χρησιμοποιείται όχι μόνο για τη διαδικτυακή κυκλοφορία αλλά και για κλήσεις φωνής.


Η πορεία του καλωδίου Faster στον Ειρηνικό

Το καλώδιο προγραμματίζεται να παραδοθεί το 2016.

Εκτός από τη Google, στην κοινοπραξία συμμετέχουν πέντε ασιατικές εταιρείες: China Mobile, China Telecom, Global Transit, KDDI και SingTel.

Η Google συμμετέχει εξάλλου στην κοινοπραξία στην οποία ανήκει το καλώδιο Trans-Pacific Unity, το οποίο ενώνει την Ιαπωνία, ενώ η Facebook επενδύει σε ένα καλώδιο 10.000 χιλιομέτρων που θα συνδέει τη Μαλαισία και τη Νότιο Κορέα με την Ιαπωνία.