Ένα βήμα πριν τον στόχο της ανακατάληψης του Ντονέτσκ από τους φιλορώσους ενόπλους θεωρούν ότι βρίσκονται οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, έχοντας ήδη αποκόψει τη σύνδεση με το Λουχάνσκ -το δεύτερο προπύργιο των ενόπλων. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, με αναφορές να θέλουν 100 κρατουμένους στη φυλακή του Ντονέτσκ να δραπέτευσαν μετά από πλήγμα ρουκέτας.

Παράλληλα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι από το Μάιο έχουν σκοτωθεί 568 μέλη των ουκρανικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις.

«Είμαστε έτοιμοι για την τελική φάση της απελευθέρωσης του Ντονέτσκ» είπε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Αντρίι Λουσένκο. Λέγοντας πως το Ντονέτσκ έχει αποκοπεί πλήρως από το Λουχάνσκ, είπε πως οι επιχειρήσεις γίνονται «για την απελευθέρωση και των δύο πόλεων, αλλά είναι καλύτερο να προηγηθεί το Ντονέτσκ, επειδή είναι σημαντικότερο».

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν επίσης ότι περίπου 100 κρατούμενους δραπέτευσαν από φυλακή υψηλής ασφαλείας, όταν πύραυλος των ουκρανικών δυνάμεων έπληξε το συγκρότημα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δημοτικού συμβουλίου του Ντονέτσκ Μαξίμ Ροβένσκι, είχαν προηγηθεί ταραχές στη φυλακή.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τουλάχιστον δέκα σπίτια, μαγαζιά και γκαράζ χτυπήθηκαν από απευθείας πλήγματα. Περίπου 20.000 κάτοικοι, προσέθεσε, έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.