Σποραδικές επιθέσεις σημειώνονται στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, μετά την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση και άνευ όρων εκεχειρία.

Στη διάρκεια της νύχτας δεν είχαν σημειωθεί αεροπορικές επιδρομές και αυτές επαναλήφθηκαν όταν ρουκέτα έπληξε την πόλη Ασκελόν, καθώς ξεκινά η γιορτή των μουσουλμάνων, Έιντ αλ-Φιντρ.

Ένα αγόρι ηλικίας τεσσάρων ετών σκοτώθηκε σε μία από τις επιδρομές.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη υιοθέτησε ομόφωνη δήλωση που καλεί σε «άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα.

Το Συμβούλιο κάλεσε το Ισραήλ και τη Χαμάς να παρατείνουν την εκεχειρία καθ’ όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ του τέλους του Ραμαζανιού «και πέραν αυτής».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε τη Δευτέρα ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Γάζα εξέφρασαν «σοβαρό ενδιαφέρον» για άλλη μία 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά τόνισε ότι δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον χρόνο εφαρμογής της.

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλες τις πλευρές να επαναλάβουν μια ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός στη Γάζα και επαναλαμβάνει το αίτημά του για μία διαρκή εκεχειρία που μπορεί να θέσει τις βάσεις για την έναρξη περιεκτικών διαπραγματεύσεων»
ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μπαν Γκι-Μουν σε ανακοίνωσή του.

Περισσότεροι από 1.030 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, και 43 ισραηλινοί στρατιώτες και δύο ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί. Επίσης, έχει χάσει τη ζωή του ένας πολίτης της Ταϊλάνδης που βρισκόταν στο Ισραήλ.

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου επέκρινε την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, λέγοντας ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες της «τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», ενώ αγνοεί τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ.