ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

200 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 χταπόδι (600 γρ.), καθαρισμένο* και κομμένο σε μικρά κομμάτια

500 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

100 ml κόκκινο ξηρό κρασί

300 γρ. ώριμη ντομάτα, τριμμένη

1 φύλλο δάφνης

1 κιλό τσακώνικες μελιτζάνες

αλάτι και πιπέρι

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 50 ml ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το χταπόδι. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να χρυσίσουν και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα και το δαφνόφυλλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύ-ουμε για 45 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, κατά μήκος, και χαράσσουμε την επιφάνεια της σάρκας μπακλαβαδωτά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες από την κομμένη πλευρά ώσπου να ροδίσουν και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί και με το πίσω μέρος του κουταλιού πιέζουμε ελαφρά τη σάρκα τους ώστε να δημιουργηθεί μια κοιλότητα. Μοιράζουμε επάνω στην καθεμιά το μείγμα κρεμμυδιών-ντομάτας-χταποδιού και αλατοπιπε-ρώνουμε. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στον φούρνο. Προτού σερβίρουμε πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.

* Πώς καθαρίζουμε το χταπόδι: Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της κουκούλας και αφαιρούμε τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών, βρίσκουμε και αφαιρούμε το στόμα (είναι σαν σκληρή μπάλα) και ξεπλένουμε καλά.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.