Φιαλίδια που περιείχαν τον θανατηφόρο ιό της ευλογιάς και χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950 ανακαλύφθηκαν σε κρατικό εργαστήριο κοντά στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσαν χθες αξιωματούχοι του τομέα υγείας των ΗΠΑ. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα αμέλειας που αφορά ξεχασμένο θανατηφόρο παθογόνο μικροοργανισμό σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις μέσα σε ένα μήνα.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι κάποιοι υπάλληλοι ανακάλυψαν τα φιαλίδια μέσα σε ένα χαρτοκιβώτιο την 1η Ιουλίου κάνοντας εκκαθάριση ενός παλαιού εργαστηρίου στην πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στη Βηθεσδά του Μέριλαντ.

Δεν βρίσκεται σε κίνδυνο το κοινό

Τα έξι γυάλινα φιαλίδια περιείχαν τον ιό της ευλογίας διατηρημένο σε ξηρή κατάψυξη κι ήταν σφραγισμένα με λιωμένο γυαλί. Φαίνονταν ανέπαφα και δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι υπάλληλοι του εργαστηρίου ή το κοινό βρίσκονται σε κίνδυνο, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Κέντρων Τομ Σκίνερ.

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι τα CDC ενδεχομένως να μετέφεραν «βιώσιμα» δείγματα του ιού του άνθρακα σε ένα από τα εργαστήριά τους, το οποίο όμως δεν ήταν εξοπλισμένο για τη διαχείρισή τους, εκθέτοντας έτσι δεκάδες υπαλλήλους του στο συγκεκριμένο παθογόνο.

Μετά τις εξετάσεις, καταστροφή των δειγμάτων

Τώρα τα CDC εξετάζουν τα φιαλίδια για να διαπιστώσουν αν τα δείγματα του ιού είναι «βιώσιμα» και μπορούν να κάνουν κάποιον να νοσήσει, είπε ο Σκίνερ και πρόσθεσε ότι ύστερα από αυτές τις εξετάσεις που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δύο εβδομάδες, τα δείγματα θα καταστραφούν.

Ο ιός της ευλογιάς εξαλείφθηκε παγκοσμίως το 1977, όμως δείγματα του παθογόνου φυλάσσονται σε δύο χώρους αποθήκευσης για ερευνητικούς σκοπούς: στις εγκαταστάσεις των CDC στην Ατλάντα και στο Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας, τα οποία αμφότερα παρακολουθούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Υπό την εποπτεία του ΠΟΥ

Τα CDC ανακοίνωσαν ότι ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για το συμβάν και αν τα δείγματα αποδειχθούν «βιώσιμα» θα καλέσουν τον Οργανισμό για να παρακολουθήσει την καταστροφή τους.

Ο Σκίνερ είπε ακόμη ότι τα CDC συνεργάζονται με το FBI για να εξακριβωθεί πότε και με ποιον τρόπο παρασκευάστηκαν τα δείγματα και πώς κατέληξαν ξεχασμένα στο εργαστήριο.