Διευκρινίσεις για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, το κόστος της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων και τις πιθανές αλλαγές στο ωράριο των γιατρών έδωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, είπε ότι από τις 2.950 που αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό, οι 2.800 θα γίνουν σε χρονικό βάθος εξαμήνου καθώς θα πρέπει να περάσουν από το ΑΣΕΠ. Πάντως διευκρίνισε ότι κάποιοι νοσηλευτές θα προσληφθούν άμεσα, όπως και περίπου 370 γιατροί.

Ο Μ. Βορίδης επιβεβαίωσε ότι έχει ανοίξει ο διάλογος με τους γιατρούς για το ωράριο εργασίας τους, καθώς θα πρέπει να ακολουθηθεί ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η προτεινόμενη λύση καταργεί τις εφημερίες και καθορίζει τρεις εναλλασσόμενες βάρδιες εργασίας μέσα σε ένα 48ωρο, όπως συμβαίνει με τους νοσηλευτές.

Σε έναν μήνα οι ανασφάλιστοι θα έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, μετά την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης (υπεγράφη τη Δευτέρα), θα αποσταλούν στα Νοσοκομεία, τα φαρμακεία και άλλες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας οι εφαρμοστικές οδηγίες.

«Εντός 15 – 30 ημερών θα έχουν αποσταλεί οι οδηγίες και αμέσως μετά οι ανασφάλιστοι θα έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική περίθαλψη», εξήγησε. Πρόσθεσε ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά των ασφαλισμένων, δηλαδή θα έχουν συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ετήσια δαπάνη για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών θα ανέλθει σε 340 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 μιλούν για 100 εκατομμύρια ευρώ. «Θα παρακολουθούμε μήνα με το μήνα τη δαπάνη και τη προσαρμόζουμε στα δεδομένα», σημείωσε ο υπουργός.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα ο ακριβής αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών δεν είναι γνωστός.

«Oι φαρμακοποιοί στηρίζουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία αφορά την στήριξη και την κάλυψη δοκιμαζόμενων ομάδων, όπως οι ανασφάλιστοι, σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όμως είναι προφανές πως κοινωνική πολιτική στην υγεία χωρίς αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από τα 2 δις, δεν μπορεί να γίνει. Φαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους δεν μπορεί να δοθεί στερώντας τα φάρμακα από τους ασφαλισμένους και τούμπαλιν», δήλωσε ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης εκ μέρους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. «Η υγεία και το φάρμακο», ανέφερε, «δεν μπαίνουν σε ισοζύγιο εισροών – εκροών, επιστροφών και εκπτώσεων. Είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό που το δικαιούται όλη η κοινωνία».