• Αναζήτηση

Ανθρωπιστικές οργανώσεις: Η Frontex συνεργός σε καταπάτηση δικαιωμάτων μεταναστών

Οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία και η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex είναι «συνεργός» στις καταχρήσεις τους, καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε έκθεσή τους, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή με την ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία και η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex είναι «συνεργός» στις καταχρήσεις τους, καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε έκθεσή τους, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή με την ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

«Πολυάριθμες μαρτυρίες επιβεβαίωσαν την πρακτική των ομαδικών απελάσεων (push-back)»
στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, γράφουν -σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων- η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδέσμων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), το δίκτυο Migreurop και το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (REMDH).

Οι διεθνείς κανόνες απαγορεύουν τις ομαδικές απελάσεις ώστε να προστατεύεται το δικαίωμα που έχουν όσοι ζητούν άσυλο. Εντούτοις, σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό Λιμενικό αναχαιτίζει και ρυμουλκεί τα σκάφη των μεταναστών προς την Τουρκία «συχνά με βίαιο τρόπο, χωρίς να αναγνωρισθεί η ταυτότητα των προσφύγων».

Ένας Σύρος πατέρας αφηγήθηκε έτσι στους συντάκτες της έκθεσης ότι το ελληνικό Λιμενικό του πήρε όλα του τα υπάρχοντα και στη συνέχεια εγκατέλειψε τον ίδιο, τη σύζυγό του και το μωρό τους, οι οποίοι παρέμειναν στη θάλασσα επί 24 ώρες μέχρι που διασώθηκαν από τους Τούρκους.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων Frontex παραδέχθηκε πως «της έχουν γνωστοποιηθεί 27 αναφορές για ομαδικές απελάσεις» και άλλες κακομεταχειρίσεις.
Εντούτοις η Frontex «συνέχισε να παρέχει επιμελητειακή υποστήριξη στις επιχειρήσεις (πλοία, αεροπλάνα, θερμικές κάμερες, εκπαίδευση του Λιμενικού, αναγνώριση των εθνικοτήτων των μεταναστών)» προσθέτουν οι ενώσεις.

«Συνεχίζοντας τις δραστηριότητές της στο σύνορο αυτό, παρά το γεγονός ότι γνώριζε γι’ αυτές τις αποδεδειγμένες και επανειλημμένες παραβιάσεις, η υπηρεσία παρουσιάζεται ως συνένοχη» σχολίασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Migreurop Ολιβιέ Κλοσάρ.

Η ελληνοτουρκική μεθόριος είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου της άτακτης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Έπειτα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων ελέγχου στα χερσαία σύνορα και την οικοδόμηση ενός τείχους, οι μετανάστες στράφηκαν στη θάλασσα. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2013 η Frontex αναχαίτισε 10.427 μετανάστες στη θάλασσα, έναντι 3.307 το 2012.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 ώς τον Μάιο του 2014, τουλάχιστον 18 σκάφη ναυάγησαν, 191 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 θεωρούνται αγνοούμενοι. Τα περισσότερα από τα θύματα έρχονταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία ή την Ερυθραία.

«Αν τα σκάφη είχαν καταφέρει να φθάσουν στις ακτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πρόσωπα αυτά θα είχαν καταφέρει σίγουρα να πάρουν άσυλο» υπογραμμίζουν οι ενώσεις, εκφράζοντας τη λύπη τους για το γεγονός ότι η ΕΕ προκρίνει μια πολιτική «κλεισίματος» των συνόρων της έναντι μιας πολιτικής προστασίας των προσφύγων.

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk