Μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, οι γενειάδες έκαναν την μεγάλη επιστροφή, μαζί με τους ισλαμιστές, στην Αίγυπτο. «Στον αραβικό και στον μουσουλμανικό κόσμο, τα γένεια στο πρόσωπο των ανδρών σημαίνουν πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι στην Δύση», γράφει στο BBC ο Ασράφ Χαλίλ, Αιγύπτιος δημοσιογράφος και συγγραφέας.
«Κατ’ αρχάς τοποθετούν τον άνδρα σε μια κοινωνική τάξη, είναι κάτι που σου δείχνει με ποιόν έχεις να κάνεις, προτού ανοίξει καν το στόμα του. Υπάρχουν δυό-τρία διαφορετικά στυλ γενειάδας, και ως δημοσιογράφος μαθαίνεις να τα διακρίνεις. Στην Αίγυπτο, τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν συνήθως μακριά, αλλά περιποιημένη, γενειάδα και μουστάκι», γράφει ο Χαλίλ.
Τονίζει, όμως, ότι οι σαλαφιστές – οι υπερ-συντηρητικοί φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι – έχουν μακριές αλλά απεριποίητες γενειάδες. Συχνά ξυρίζουν τις τρίχες πάνω από τα χείλη, γιατί έτσι ήταν η γενειάδα του Προφήτη Μωάμεθ πριν από 1.400 χρόνια.
Κάποιοι σαλαφιστές κάνουν ένα βήμα παραπάνω και βάφουν τις γενειάδες τους με χένα, σε διάφορα χρώματα, από μαύρο και καστανό μέχρι έντονο ξανθό.
«Στην Αίγυπτο οι γενειάδες ήταν επί χρόνια σύμβολο ισλαμιστικών κινημάτων, που εθεωρούντο απειλή για το καθεστώς του Μουμπάρακ, και έτσι οι περισσότεροι άνδρες τις απέφευγαν. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, από τους αστυνομικούς μέχρι τους πιλότους της EgyptAir, απαγορευόταν να έχουν γενειάδα.
Αλλά τώρα δημόσιοι υπάλληλοι σε όλη τη χώρα ζητούν να αρθεί αυτή η απαγόρευση. Ξαφνικά η γενειάδα έχει γίνει ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας της έκφρασης στην Αίγυπτο», τονίζει ο Χαλίλ.
Και καταλήγει: «Η γενειάδα δεν είναι μόνο σύμβολο ανδρισμού και τιμής. Εχει γίνει πλέον ένα σημείο πολιτικής αναφοράς. Τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι – μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επί χρόνια. Ενα από τα συνθήματα που ακούγονται συχνά εναντίον του λέει κάτι σαν «αν ξυρίσεις την γενειάδα του Μόρσι θα βρεις από κάτω τον Μουμπάρακ».