Η πλωτή εξέδρα γεώτρησης «Kulluk» της εταιρείας Shell προσάραξε σε βράχια κοντά στη νήσο Κόντιακ της Αλάσκας, ενώ η ρυμούλκησή της έχει καταστεί προς το παρόν αδύνατη λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Τα προβλήματα άρχισαν την περασμένη Πέμπτη, όταν αποκόπηκε βίαια από το ρυμουλκό που τη μετέφερε στο Σιάτλ για συντήρηση.

Από τα 5.000 βαρέλια ντίζελ και άλλων πετρελαιοειδών που μεταφέρει δεν υπάρχουν ενδείξεις διαρροής, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή, συμπέρασμα που βασίζεται μόνο σε παρατηρήσεις από ελικόπτερο, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν να γίνει αυτοψία.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος» λέει από την πλευρά της η Shell, «καθώς οι δεξαμενές πετρελαίου βρίσκονται στο κέντρο του σκάφους και προστατεύονται από πολύ ανθεκτικό περίβλημα».

Παρ’ όλα αυτά ο όμιλος σε συνεργασία με τις Αρχές προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο διαρροής στην περιοχή, καθώς σε αυτήν διαβιούν απειλούμενα είδη καθώς και φώκιες, σολομοί και θαλάσσιοι λέοντες.

«Η επέκταση των γεωτρήσεων θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική γι’ αυτό το ευαίσθητο περιβάλλον», δήλωσε ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Εντ Μάρκεϊ, από την Επιτροπή Φυσικών Πόρων της Βουλής.

Τους κινδύνους των γεωτρήσεων σε τόσο ευάλωτες περιοχές υπογραμμίζουν και περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκφράζοντας παράλληλα φόβους για αντίστοιχα περιστατικά χιλιάδες χιλιόμετρα βορειότερα όπου η ακτοφυλακή είναι δύσκολο να προσεγγίσει.

«Μαθαίνουμε ξανά και ξανά ότι οι θάλασσες της Αλάσκα είναι αδυσώπητες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Oceana. «Χρειάζεται προσεκτικότερη προετοιμασία και προγραμματισμός πριν από τη λήψη αποφάσεων σχετικά με γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον Αρκτικό Ωκεανό».