Προετοιμασία 20΄μαγείρεμα 15΄
Υλικά για 4 άτομα
450 γρ. πατάτες, κομμένες σε κυβάκια
350 γρ. σολομό, σε φέτες ή φιλέτο
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. μουστάρδα πικάντικη, έντονη
ξύσμα από ½ λεμόνι και φέτες για το σερβίρισμα
1 κ.σ. (γεμάτη) μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. (γεμάτη) άνηθο, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αβγό, χτυπημένο
100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, απαλό
σαλάτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες για 12-15 λεπτά να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να φύγουν όλα τα υγρά και τις πολτοποιούμε.
Στο μεταξύ, αλατοπιπερώνουμε τον σολομό και τον ψήνουμε στο γκριλ ή στην γκριλιέρα στο μάτι της κουζίνας για 5-6 λεπτά ίσα να πάρει χρώμα. Μόλις κρυώσει λίγο, τον σπάμε σε μικρά κομμάτια.
Ανακατεύουμε τις πατάτες, τον πελτέ, τη μουστάρδα, το ξύσμα λεμονιού, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε ανακατεύοντας τον σολομό, αλλά απαλά για να μη διαλυθούν τα κομμάτια του. Ζυμώνουμε 4 μεγάλα, αφράτα μπιφτέκια.
Βάζουμε σε 3 πιάτα το αλεύρι, το αβγό και τη φρυγανιά και περνάμε με αυτή τη σειρά τα μπιφτέκια: αλεύρι, αβγό, φρυγανιά.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά ή ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για 5-6 λεπτά από την κάθε πλευρά. Σερβίρουμε με σαλάτα και φέτες λεμονιού.
Tip
Ταιριάζει πολύ ωραία με γιαούρτι στραγγιστό, που θα ανακατέψουμε με λίγη κάππαρη, θυμάρι, χυμό λεμονιού και λάδι.