Ολο και περισσότεροι Γάλλοι Κροίσοι αγοράζουν πολυτελή ακίνητα στη Βρετανία και την Ελβετία, αντιδρώντας στα σχέδια της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να επιβάλει αυξημένη φορολογία φυσικών προσώπων.

Ο νέος φόρος, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ολάντ, αφορά τα προσωπικά εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, με φορολογικό δείκτη 75% για το ποσό που θα υπερβαίνει το παραπάνω όριο. Οι προθέσεις αυτές του σοσιαλιστή πρωθυπουργού πυροδότησαν τη ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος γάλλων πολιτών ανώτερων εισοδημάτων για ακίνητα υψηλής αξίας και πολυτελείς κατοικίες σε χώρες περισσότερο «φιλικές» προς τα υψηλά εισοδήματα, όπως η Βρετανία και η Ελβετία, σύμφωνα με στοιχεία του κτηματομεσιτικού κλάδου από τις εν λόγω χώρες.

Οπως αναφέρει στέλεχος της βρετανικής κτηματομεσιτικής Sotheby’ s Realty, μόνο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκαν αγορές περισσότερων από 100 ακινήτων έναντι 1,7 εκατομ. ευρώ. Παρόμοια κινητικότητα από οικογένειες Γάλλων με υψηλά εισοδήματα εμφανίζεται και στην κτηματομεσιτική αγορά της Ελβετίας, μετά την επικράτηση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στη Γαλλία.

Θύελλα αντιδράσεων είχε ξεσπάσει τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον περί «καλωσορίσματος» των γάλλων ιδιωτών – αλλά και επιχειρηματιών – στη Βρετανία. «Οταν η Γαλλία εφαρμόσει ποσοστό φορολόγησης ύψους 75% για την ανώτατη βαθμίδα φόρου εισοδήματος, θα στρώσουμε κόκκινο χαλί και θα υποδεχθούμε περισσότερες γαλλικές επιχειρήσεις, που θα πληρώνουν λιγότερους φόρους στη Βρετανία» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής της G20 τον Ιούνιο ο βρετανός πρωθυπουργός.