Τα διλήμματα της Δευτέρας

Πριν από πάρα πολλούς μήνες, όταν συνομιλητής του κ. Αντ. Σαμαρά τού είπε χαριτολογώντας για την πορεία του και την πολιτική έρημο των προηγούμενων ετών και του μίλησε για το… Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΝΔ τον προσγείωσε απότομα. «Να ξέρεις, η μεγαλύτερη έρημος είναι στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί είσαι κυριολεκτικά μόνος» απάντησε.

Πριν από πάρα πολλούς μήνες, όταν συνομιλητής του κ. Αντ. Σαμαρά τού είπε χαριτολογώντας για την πορεία του και την πολιτική έρημο των προηγούμενων ετών και του μίλησε για το… Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΝΔ τον προσγείωσε απότομα. «Να ξέρεις, η μεγαλύτερη έρημος είναι στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί είσαι κυριολεκτικά μόνος» απάντησε. Ο ίδιος, για πρώτη φορά στην πολιτική του ιστορία, η οποία άρχισε το 1977 όταν πρωτοεξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας, είναι κυριολεκτικά μόνος του, ενώ βρίσκεται στον… προθάλαμο της πρωθυπουργίας και εν αναμονή του αν θα ανέβει τα σκαλοπάτια του Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς ελπίζει από σήμερα το βράδυ να είναι ο βασικός ρυθμιστής των μελλοντικών εξελίξεων και ευελπιστεί να έχει τον πρώτο ρόλο στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στην πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας ύστερα από δεκαετίες. Από το εκλογικό αποτέλεσμα και τη διαφορά του από το ΠαΣοΚ θα εξαρτηθεί κατά πολύ και ο βαθμός εξουσιοδότησης που θα έχει για να ασκήσει τα κατά το Σύνταγμα δικαιώματά του.

Το βράδυ της σαρωτικής ήττας της ΝΔ από το ΠαΣοΚ το 2009 το μήνυμα που έστειλε στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους ήταν: «Ψηλά το κεφάλι». Λίγα λεπτά μετά τη δήλωση του κ. Κ. Καραμανλή για αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος ο κ. Σαμαράς εμψύχωνε την κομματική βάση με αναφορές όπως «η παράταξη ποτέ δεν ηττάται» και «υπήρξε πάντα ο στυλοβάτης της πατρίδας».

Υστερα από ακριβώς 31 μήνες ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού ολοκλήρωσε μια μοναχική επί της ουσίας προεκλογική εκστρατεία με αρκετά λάθη, όπου μέτρησε φίλους, θεωρεί ότι η παράταξη «επέστρεψε», εν μέσω βαθιάς ιδεολογικής σύγκρουσης, και ετοιμάζεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ κατανοούν ότι η 7η Μαΐου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και αναμένουν στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας να εκδηλωθούν ισχυρές πιέσεις από πολλά κέντρα, ώστε να σχηματιστεί ακόμη και ένα αταίριαστο, για ορισμένους συνομιλητές του κ. Σαμαρά, κυβερνητικό σχήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς, αναλόγως του αποτελέσματος, έχει δεχτεί εισηγήσεις και δεν αποκλείεται να το κάνει ακόμη και απόψε, να ζητήσει από το ΠαΣοΚ ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση ΝΔ που θα έχει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.
Ο ίδιος είναι βαθιά πεπεισμένος ότι θα πάρει την πρώτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης και θα μπορέσει να κινηθεί διαφορετικά, αν και γνωρίζει πως πολλά κυοφορούνται σε διάφορες παρασυνάξεις, ενώ υπάρχουν και μέλη του ηγετικού πυρήνα που θεωρούν ότι τα σενάρια της επόμενης ημέρας τροφοδοτούνται και από επώνυμα στελέχη της ΝΔ.
Στον 3ο όροφο των γραφείων της ΝΔ θεωρούν, με βάση τα μηνύματα που φθάνουν, ότι είναι πρώτο κόμμα και ένα ποσοστό, όπως λένε, κοντά στο 30% θα διευκολύνει αρκετά τις κινήσεις του κ. Σαμαρά.
Η διαφορά από το ΠαΣοΚ είναι ένα θέμα που τους απασχολεί, καθώς με μια απόσταση μεγαλύτερη του 5% ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει τον βασικό ρόλο στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών ή ακόμη και στο αίτημα για νέες εκλογές.
Η προοπτική επαναληπτικών εκλογών προβληματίζει πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών, οι οποίοι θεωρούν ότι θα είναι λάθος μήνυμα αν η ΝΔ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, επιστρέψει τη διερευνητική εντολή και με ευθύνη της προκύψει μια νέα εκλογική αναμέτρηση.
«Η χώρα δεν μπορεί να πάει σε νέες εκλογές με ευθύνη της ΝΔ» λένε βουλευτές που ανήκουν στο καραμανλικό στρατόπεδο και άλλοι που χαρακτηρίζονται φιλελεύθεροι και επιμένουν ότι το κόμμα οφείλει να λειτουργήσει θεσμικά και να μην προκαλέσει με τη στάση του περαιτέρω προβλήματα στη χώρα, σε μια ιδιαίτερα βεβαρημένη περίοδο.
Από την άλλη όμως, υπάρχουν βουλευτές που υποστηρίζουν ότι μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 17 Ιουνίου δεν θα είναι καταστροφική, αφού θα γίνει με διαφορετικά διλήμματα και με εντελώς άλλη οπτική από την πλευρά των πολιτών.
Ωστόσο το πιο δυνατό επιχείρημα όσων υπεραμύνονται της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι τότε θα είναι πιο ηχηρό το δίλημμα «ισχυρή κυβέρνηση ή χάος».
Επίσης μια ομάδα βουλευτών και στελεχών δεν είναι αρνητικοί να υπάρξει, εφόσον δεν σημειωθεί αυτοδυναμία, και μια κυβέρνηση, υπό τον κ. Σαμαρά, με ψήφο «ανοχής», δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή στελεχών από το ΠαΣοΚ.
Σε αυτό το παζλ, δεν αποκλείουν ορισμένοι βουλευτές και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση της… Δεξιάς, δηλαδή να ζητήσει η ΝΔ στήριξη από τα άλλα κόμματα της Δεξιάς, με την προϋπόθεση να είναι στη Βουλή. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με μια ατζέντα που θα έχει σαφή αντιλαθρομεταναστευτικό προσανατολισμό και τάσεις επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.
Οι άλλοι «ένοικοι»
Σε αναβρασμό η δεξιά «πολυκατοικία»
Το μεγαλύτερο εμπόδιο της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο ήταν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, με τους ομηρικούς καβγάδες «γαλάζιων» κεντρικών στελεχών με τον κ. Π. Καμμένο να κυριαρχούν. Ο ίδιος επιμένει ότι την επόμενη ημέρα δεν θα συνεργαστεί με τους «προδότες» και τους υπαλλήλους της τρόικας. Στη ΝΔ έχουν ξεκάθαρη εικόνα ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα είναι στη Βουλή, με χαμηλά όμως ποσοστά, κάτι που δεν δέχεται ο κ. Καμμένος, ο οποίος επιμένει πως θα είναι η έκπληξη των εκλογών. Ο ίδιος εκτιμά ότι από αύριο θα έχει ΚΟ στη Βουλή και θα συνεχίσει να κινείται αντιμνημονιακά, ενώ αρνείται τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση με δεξιά χαρακτηριστικά, αν και κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτε στην πολιτική.
Στην υποχώρηση της τιμωρητικής ψήφου ελπίζουν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ. Γ. Καρατζαφέρης και Στ. Μάνος, αλλά κανένας, παρά τη δική τους αισιοδοξία, δεν μπορεί να εκτιμήσει με σιγουριά τι τους επιφυλάσσει η κάλπη. Ολοι θεωρούν σίγουρη την είσοδο των κομμάτων τους – Δημοκρατική Συμμαχία, ΛΑΟΣ και Δράση – στη Βουλή, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις. Και οι τρεις εμφανίζονται αποφασισμένοι να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, αν και ο κ. Καρατζαφέρης έχει πλέον ισχυρούς αντιμνημονιακούς τόνους. Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τις διεργασίες στην ευρύτερη Κεντροδεξιά μετά τις εκλογές, αλλά και υπό ποιους όρους μπορεί να δρομολογηθούν εξελίξεις.

Στήριξη
Να υπάρξει κυβέρνηση θέλει ο Καραμανλής
Η άποψη του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος στήριξε στην προεκλογική εκστρατεία τον κ. Σαμαρά, φέρεται να είναι ότι η ΝΔ πρέπει να κινηθεί σε θεσμικές ράγες. Σε συνομιλητές του ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία, η ΝΔ δεν πρέπει να απορρίψει τον θεσμικό της ρόλο.
«Πρέπει να σχηματιστεί βιώσιμη και αποτελεσματική κυβέρνηση» φέρεται να είπε μετά την κεντρική ομιλία του κ. Σαμαρά στο Ζάππειο Μέγαρο και εμφανίζεται αρκετά προβληματισμένος για το πολιτικό σκηνικό και για το τι θα γίνει το βράδυ και την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Χείρα βοηθείας θα προσφέρει, αν χρειαστεί, ο κ. Καραμανλής, ο οποίος επιμένει ότι η ΝΔ είναι μια συμπαγής πολιτική δύναμη και θα παραμείνει ενωμένη.
Παρά τα όσα ακούγονται για δημόσια εκδήλωση δυσαρέσκειας από βουλευτές το βράδυ των εκλογών έναντι της ηγεσίας της ΝΔ αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό και σε συνδυασμό με το κλίμα που καλλιεργήθηκε το τελευταίο 20ήμερο για ενδεχόμενες ραγδαίες εξελίξεις, ο κ. Καραμανλής δεν θέλει – και δεν τίθεται θέμα – να εμπλακεί σε εσωκομματικές εξελίξεις.
Μάλιστα, βασικοί συνομιλητές του υπογραμμίζουν ότι αν υπάρξουν κινήσεις ορισμένων βουλευτών το βράδυ των εκλογών και αναφερθούν στο όνομα του κ. Καραμανλή, αυτό θα έχει γίνει αυθαίρετα και θα ακολουθήσουν διάψευση από το γραφείο του τέως πρωθυπουργού και αναφορά στην ανάγκη ενότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk