Βερολίνο: Η Ισπανία θα τα καταφέρει χωρίς μνημόνιο

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι αταλάντευτη και δεν αλλάζει ούτε για την περίπτωση της Ισπανίας, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο γερμανός βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Μίκαελ Μάιστερ.

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι αταλάντευτη και δεν αλλάζει ούτε για την περίπτωση της Ισπανίας, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο γερμανός βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Μίκαελ Μάιστερ.
«Η θέση της Γερμανίας είναι απολύτως σαφής» είπε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος της Αγκελα Μέρκελ αναφερόμενος στην Ισπανία υπό το φως των τελευταίων στοιχείων για την ανεργία και το τραπεζικό σύστημα.
Ο γερμανός βουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Μαδρίτη δεν πρόκειται να ζητήσει τη στήριξη του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor’s και τη συνεχή άνοδο του κόστους δανεισμού στις αγορές.
Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση των ισπανικών (ή άλλων ευρωπαϊκών) τραπεζών «χωρίς προϋποθέσεις».
«Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει απροϋπόθετη βοήθεια» τόνισε προσθέτοντας ότι ο δανεισμός προς τις τράπεζες μιας χώρας από τον μηχανισμό ESM συνεπάγεται δεσμεύσεις από την κυβέρνηση.
«Αλλωστε το πρόβλημα των τραπεζών δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει αυτή στη στιγμή η Ισπανία» δήλωσε ο Μάιστερ. Η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 24,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ προβληματισμό προκαλεί αποτελεί τόσο η άνοδος του πληθωρισμού στο 3,5% τον Απρίλιο και πολύ περισσότερο η αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 8,5%.
Επίσης η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι τα προβληματικά δάνεια των ιδιωτικών τραπεζών ανέρχονται πλέον στο 60% των περιουσιακών τους στοιχείων αγγίζοντας τα 184 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από τελευταίο τρίμηνο του 2011 η Ισπανία βρίσκεται σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.
«Παραμένω πεπεισμένος ότι (σσ. οι Ισπανοί) μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς εξωτερική βοήθεια παρά την κρίση των οίκων αξιολόγησης» πρόσθεσε ο γερμανός πολιτικός στο αμερικανικό πρακτορείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk