Υλικά για 4 άτομα
100 γρ. γαλατσίδες, καθαρισμένες και πλυμένες
100 γρ. σταμναγκάθι, καθαρισμένο και πλυμένο
1 χούφτα καυκαλήθρες, καθαρισμένες και πλυμένες
5-6 φουντίτσες από μυρώνια
λίγα φύλλα μέντας
3-4 κλαράκια άνηθου, ψιλοκομμένα
1 χούφτα αμύγδαλα λευκά, ανάλατα (προαιρετικά)
1 μήλο ή 1 πορτοκάλι, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια ή 40 ml ξίδι
αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζω όλα τα χορταρικά, τα μυρωδικά, τα τσάγαλα (ή τα αμύγδαλα) και το μήλο (ή το πορτοκάλι) και τα ανακατεύω καλά.
Σε ένα βαζάκι με καπάκι ρίχνω το λάδι και το λεμόνι (ή το ξίδι, ανάλογα με την προτίμησή μας), το κλείνω και ανακινώ καλά. Δοκιμάζω το αλάτι, περιχύνω τη σαλάτα με το λαδολέμονο (ή το λαδόξιδο), ανακατεύω και σερβίρω.
Tips Οι γαλατσίδες είναι ένα γλυκό χόρτο με γαλακτερή γεύση του οποίου το φύλλο, όταν το σπάμε κοντά στη ρίζα, στάζει λίγες σταγόνες χυμού που μοιάζει με γάλα.
Είναι η νοστιμότερη γλυκιά σαλάτα άγριων χόρτων. Το λαδόξιδο ή το λαδολέμονο αρκεί για να την απολαύσουμε.
Με λίγο απάκι ή λουκάνικο, γραβιέρα ή ξινομυζήθρα, τσάγαλα (τρυφερά άγουρα αμύγδαλα, όταν είναι στην εποχή τους, που ξινίζουν όμορφα την σαλάτα μας) ωμή αγριαγκινάρα (βουτηγμένη στο λεμόνι, όπως το συνηθίζουν στην Κρήτη) έχουμε μιαν εντυπωσιακή σαλάτα στο τραπέζι μας, που μπορεί να πάρει και τη θέση ενός κύριου πιάτου.
Τα χορταρικά δεν χρειάζεται να κοπούν σε κομμάτια παρά μόνον αν είναι πολύ μεγάλα.