Εγκαταστάθηκε ο νέος πρόεδρος στην Ακαδημία Αθηνών

Η τελετή εγκατάστασης του νέου προέδρου και αντιπροέδρου της Ακαδημίας Αθηνών έγινε την Πέμπτη το βράδυ, στην πρώτη δημόσια συνεδρία του ιδρύματος για το 2012. Τις θέσεις καταλαμβάνουν αντίστοιχα ο καθηγητής Αστρονομίας Γεώργιος Κοντόπουλος και ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος Σπύρος Ευαγγελάτος.

Η τελετή εγκατάστασης του νέου προέδρου και αντιπροέδρου της Ακαδημίας Αθηνών έγινε την Πέμπτη το βράδυ, στην πρώτη δημόσια συνεδρία του ιδρύματος για το 2012. Τις θέσεις καταλαμβάνουν αντίστοιχα ο καθηγητής Αστρονομίας Γεώργιος Κοντόπουλος και ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος Σπύρος Ευαγγελάτος.

Η διοργάνωση τεσσάρων ημερίδων για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, την πλανητική μεταβολή και τα ακραία φαινόμενα, την Ελλάδα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ανήγγειλε ο νέος πρόεδρος ότι θα είναι από τις σημαντικότερες δράσεις της Ακαδημίας για το τρέχον έτος.

Τον καθιερωμένο απολογισμό του έργου των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το έτος 2011 παρουσίασε ο απερχόμενος πρόεδρος Απόστολος Σ. Γεωργιάδης καταλήγοντας με την ευχή «η κρίση χρέους που μαστίζει αυτή την εποχή τη χώρα μας να μην πλήξει και την έρευνα, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρην οφθαλμού γιατί αυτή μας διακρίνει από τους υπανάπτυκτους λαούς».

Ακολούθησε ομιλία του νέου προέδρου με θέμα «Η φύση της πραγματικότητος». Η πραγματικότητα εκδηλώνεται σε διάφορα επίπεδα επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Κοντόπουλος: η πραγματικότητα των στοιχειωδών σωματίων, των ατόμων και των κυμάτων, των σύνθετων χημικών ενώσεων, των έμβιων όντων, του ανθρώπου. Εκτός από την πραγματικότητα της Επιστήμης, υπάρχει όμως, τόνισε, και η πραγματικότητα της Τέχνης, της Ηθικής και των Αξιών που υπερβαίνουν τον άνθρωπο και τον συνδέουν με τον Θεό.

Βιογραφικό του νέου προέδρου της Ακαδημίας

Ο Γεώργιος Κοντόπουλος γεννήθηκε στο Αίγιο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1953. Διετέλεσε τακτικός καθηγητής της Αστρονομίας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (1957-1975) και Αθήνας (1975-1996). Κατά την περίοδο 1962-1998 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Γέιλ, Χάρβαρντ, ΜΙΤ, Κορνέλ, Σικάγο, Μέριλαντ, Φλόριντα) και στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Το επιστημονικό του έργο αναφέρεται στους τομείς της Γαλαξιακής Δυναμικής, της Γενικής Σχετικότητας και της Ουράνιας Μηχανικής. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα Αστρονομίας, κυρίως στις ΗΠΑ (NASA, Goddard Space Flight Center, Πανεπιστήμιο Columbia κ.ά.). Διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής του Γαλαξίου (1967-1970) και γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (1973-1976), πρόεδρος του ευρωπαϊκού αστρονομικού περιοδικού «Astronomy and Astrophysics» (1973-1993), προϊστάμενος του Αστρονομικού Ινστιτούτου (1975-1987) και γενικός διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου (1990-1993), διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1978-1979), πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (1994-1998), αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιστημονική Επιτροπή του NATO (1976-1983), μέλος του Research Grants Panel του NATO (1991-1994) κ.ά. Είναι εταίρος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας του Λονδίνου (1967), αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Εταιρείας της Λιέγης (1971), μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (1989). Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Σικάγου (1991) και το βραβείο Brouwer της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας (1982). Έχει δημοσιεύσει περίπου 280 εργασίες σε ξένα περιοδικά και προσκεκλημένες ομιλίες σε διεθνή συνέδρια. Επίσης, έχουν εκδοθεί 3 βιβλία του από ξένους εκδοτικούς οίκους, 4 ελληνικά βιβλία, 10 τόμοι Πρακτικών και 200 περίπου άλλα δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk