Η Ποδοσφαιρική Λίγκα της Ισπανίας (LFP) και η Ενωση των ποδοσφαιριστών της χώρας (AFE) έφτασαν σε συμφωνία για τα χρήματα που οφείλονται στους παίκτες, οι οποίοι ανακοίνωσαν τη λήξη της απεργίας τους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της πρώτης αγωνιστικής.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της LFP κ. Χοσέ Λουίς Αστιαθαράν, το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει το σαββατοκύριακο με τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής. Οσο για την αναβληθήσα πρώτη αγωνιστική, αυτή μετατρέπεται σε τελευταία του α’ γύρου της Πριμέρα Ντιβισιόν και θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Ιανουαρίου. Παράλληλα η πρώτη αγωνιστική του β’ γύρου, θα γίνει την πρότελευταία του πρωταθλήματος και θα διεξαχθεί στις 2 Μαΐου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι αναμετρήσεις για την πρεμιέρα στην Α΄ και τη Β΄ κατηγορία της Ισπανίας, ωστόσο αναβλήθηκαν, καθώς οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν το ύψος του ποσού για την κάλυψη των μη καταβληθέντων αποδοχών των ποδοσφαιριστών σε συλλόγους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή έχουν μπει σε καθεστώς διαχείρισης.

«Η απεργία ανεστάλη από την Ένωση παικτών. Ήταν μια προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις και είμαι πολύ ικανοποιημένος που τελικά θα διεξαχθούν οι αγώνες» τόνισε ο πρόεδρος της LFP.

Η ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Ισπανίας διεκδικεί τα οφειλόμενα ύψους 50 εκατ. ευρώ για περισσότερους από 200 ποδοσφαιριστές (πέρυσι τα χρέη ήταν σχεδόν 15 εκατ. ευρώ σε 100 ποδοσφαιριστές), ενώ η απεργία των ποδοσφαιριστών ήταν η πέμπτη στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν. H πρώτη είχε γίνει το 1979 όταν οι ποδοσφαιριστές ζητούσαν καλύτερες συνθήκες ασφάλισης.

Τι αποφασίστηκε

  • Η δημιουργία ενός ταμείου, από το οποίο θα πληρώνονται οι ποδοσφαιριστές στους οποίους οφείλονται χρήματα. Στο ταμείο θα συνεισφέρει και η Ενωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών με συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο θα επιστρέφεται έπειτα από τέσσερα χρόνια.
  • Η λύση βραχυπρόθεσμων συμβολαίων ποδοσφαιριστών όταν είναι τρεις μήνες απλήρωτοι.

Η πρεμιέρα
Σάββατο 27/8
Χιχόν – Σοσιεδάδ (19.00)
Βαλένθια – Σανταντέρ (21.00)
Γρανάδα – Μπέτις (23.00)

Κυριακή 28/8
Ατλέτικο Μαδρίτης – Οσασούνα (13.00)
Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ράγιο Βαγεκάνο (17.00)
Μαγιόρκα – Εσπανιόλ (19.00)
Χετάφε – Λεβάντε (19.00)
Σαραγόσα – Ρεάλ Μαδρίτης (21.00)
Σεβίλλη – Μάλαγα (23.00)

Δευτέρα 29/8
Μπαρτσελόνα – Βιγιαρεάλ (22.00)