Ηλίας Μόσιαλος: Καταργούνται τα μυστικά κονδύλια

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού επικρατείας κ Ηλία Μόσιαλου στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών σε κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την κατάργηση κάθε θύλακα αδιαφάνειας «προχωρούμε σήμερα στην άμεση κατάργηση του Κωδικού Αριθμού Εξόδων 0896 «Απόρρητες δαπάνες» των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας – Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης, και την μεταφορά όλου του ποσού στον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Όπως τονίζει ο κ Μόσιαλος «πρόκειται για κωδικό μυστικών κονδυλίων των Γενικών Γραμματειών (μέσα από ειδική πίστωση), που λειτουργούσε με βάση το Άρθρο 10 του σχετικού Νομοθετικού Διατάγματος 744/1970 (ΦΕΚ 264/Α/10.12.1970) της Δικτατορίας. Η εν λόγω πίστωση (για τα μυστικά κονδύλια) χρησιμοποιούταν κανονικά στο παρελθόν. Ωστόσο από την ανάληψη καθηκόντων της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου στις 4 Οκτωβρίου του 2009 σταμάτησε να γίνεται οποιαδήποτε δαπάνη (μηδενικές δαπάνες από τον Κωδικό)».

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει επίσης ότι προωθείται «άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του συγκεκριμένου διατάγματος για τα Μυστικά Κονδύλια.

Πρακτικές χρήσης μυστικών κονδυλίων από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, δεν εξυπηρετούν υπό καμία εκδοχή το εθνικό ή δημόσιο συμφέρον που θα δικαιολογούσε την ύπαρξή τους. Αντίθετα, απαξίωναν την λειτουργία των Γενικών Γραμματειών και τις εξέθεταν στην κριτική της χειραγώγησης. Και προφανώς δεν χωρούν σε μια σύγχρονη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο τελειώνουμε οριστικά με μια αδιαφανή πρακτική της ελληνικής πολιτικής ιστορίας που ξεκίνησε επί δικτατορίας Μεταξά.

Επιπλέον, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω εξοικονόμηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των υπολοίπων πόρων των Γραμματειών, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική μείωση των δαπανών τους».

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό «θα προγραμματιστούν μειώσεις δαπανών σε μια σειρά κονδυλίων που αφορούν σε ζητήματα δημοσίων σχέσεων και εθιμοτυπίας όπως, μεταξύ άλλων:

– Κόστος μετακινήσεων σε εξωτερικό και εσωτερικό υπαλλήλων και στελεχών των Γενικών Γραμματειών

– Ad hoc ίδρυση κέντρων τύπου για κάλυψη μεγάλων γεγονότων (πχ εκλογών),

– Συναντήσεις- δείπνα με δημοσιογράφους και παράγοντες ΜΜΕ της αλλοδαπής και της ομογένειας

– Εκτυπώσεις εντύπων

– Οργάνωση και συμμετοχή σε Συνέδρια και Ημερίδες

– Αγορά και διάθεση δώρων σε επισκέψεις ξένων αποστολών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική