ΜΟΣΧΑ Αυστηρότατη κριτική δέχεται τις τελευταίες ημέρες από πολλά ρωσόφωνα μπλογκ ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όχι για την πολιτική του αλλά για την επιλογή… ηχοσυστήματος στο γραφείο του. Πολλοί μάλιστα έσπευσαν να του βάλουν βαθμό «κάτω από τη βάση» ως χαϊφιντελίστα.

Η ιστορία έχει ως εξής. Την περασμένη Παρασκευή το πρωί ο κ. Μεντβέντεφ δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν. Μετά τη συνάντηση δημοσιεύθηκαν κάποιες φωτογραφίες που έδειχναν τον πρόεδρο να τοποθετεί ένα CD μέσα σε ένα «υπερσύγχρονο» στερεοφωνικό σύστημα τελευταίας γενιάς.

Αμέσως οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα ιστολόγια πήραν φωτιά, με τους νεαρούς ρώσους θιασώτες των νέων τεχνολογιών να εκθέτουν την προσωπική τους άποψη για το ηχητικό σύστημα του κ. Μεντβέντεφ, έναν «κολοσσό» αξίας περί των 200.000 ευρώ, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Το ηχοσύστημα αποτελείται από δυο γιγαντιαία ηχεία Daniel Ηertz Μ1, ένα CD player, ένα πικάπ μάρκας Αvid Αcutus Reference SΡ, ενισχυτές και διάφορα πανάκριβα περιφερειακά ηχητικά συστήματα που θα κάνουν απόλαυση την ακρόαση των αγαπημένων του άλμπουμ.

Ο μεν κ. Μεντβέντεφ προτιμά κλασικά ροκ συγκροτήματα όπως οι Deep Ρurple, οι Led Ζeppelin και οι Ρink Floyd, ενώ ο κ. Πούτιν αποστασιοποιείται από τη ροκ τονίζοντας πως «την περίοδο αυτή ακούω πατριωτικές ρωσικές μπαλάντες».

Οι ρώσοι μπλόγκερ όμως δηλώνουν ελάχιστα εντυπωσιασμένοι από αυτό το, βρετανικής προέλευσης και κατασκευής, ηχητικό «κτήνος», όπως το χαρακτήρισαν κάποιοι. «Οι ειδικοί με τους οποίους μίλησαμου είπαν πως το ηχοσύστημα του προέδρου είναι χοντροκομμένο» γράφει ο μπλόγκερ Υarosh, προσθέτοντας πως «δεν έχει κανένα στοιχείο που να το κάνει τόσο ξεχωριστό ή τόσο ακριβό.Θα μπορούσε να βρει κάτι πιο φθηνό και σίγουρα καλύτερο σε απόδοση ήχουαν έψαχνε στην αγορά της Ρωσίας».

Φυσικά υπήρξαν και εκείνοι που θέλησαν να μάθουν το κατά πόσο ο πρόεδρος πλήρωσε για το συγκεκριμένο ηχοσύστημα από την τσέπη του ή με τα λεφτά των ρώσων φορολογουμένων.

«Αν το ηχοσύστημα ανήκε στον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα ή σε έναν οποιονδήποτε άλλον ευρωπαίο ηγέτηθα είχε γίνει χαμός» επισημαίνει ο μπλόγκερ Westernstorm.