Μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, αλλά και στο ζοφερό περιβάλλον που δημιούργησε η χθεσινή τραγωδία καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση για τη διάσωση της οικονομίας από την πτώχευση, καθώς και να συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Ωστόσο δεν λείπουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις στα μέτρα, αφού χθες εν μέσω των επεισοδίων κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο με ένα άρθρο (άρθρο μόνο), με το οποίο θεσμοθετείται η ολική περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο (για όλους όσοι αμείβονται με 3.000 ευρώ και άνω τον μήνα) και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα (ακόμη και οι μητέρες).

Ελεγχοι για τη συνταγματικότητα
Τα μέτρα αυτά, παρ΄ ότι χαρακτηρίστηκαν αναγκαία από τον γραμματέα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Σχοινιωτάκη, ελέγχονται, σύμφωνα με την εισήγησή του, για τη συνταγματικότητά τους.

Οπως προκύπτει από το σχέδιο διάσωσης- το μνημόνιο της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, και το οποίο καλείται να επικυρώσει σήμερα η Βουλή-, η πιο δύσκολη χρονιά για όλους τους Ελληνες είναι το 2011.

Από τη συνολική προσαρμογή – αυξήσεις φόρων, περικοπές μισθών και συντάξεων, έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, αύξηση αντικειμενικών αξιών, φόροι στα αυθαίρετα κτλ.- των 30 δισ. ευρώ στην πενταετία 2010-2014, τα 9,65 δισ. ευρώ θα συγκεντρωθούν το 2011.

Είναι προφανές για την Ελλάδα ότι μπορεί να δει φως στην άκρη του τούνελ από το 2012 υπό την προϋπόθεση ότι οι διαρθρωτικές κυρίως αλλαγές, δηλαδή ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η άρση των μεγάλων αδικιών του ασφαλιστικού συστήματος, θα υλοποιηθούν.

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, το οποίο έρχεται τις επόμενες ημέρες – ίσως και ώρες- στη Βουλή, το «κλειδί» της επιτυχούς εφαρμογής βρίσκεται στην άρση των αδικιών που επί δεκαετίες γίνονται σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι και πάλι καλούνται να στηρίξουν τα Ταμεία τους χωρίς να ευθύνονται για τη χρεοκοπία. Το Δημόσιο, τα ευγενή Ταμεία των ΔΕΚΟ και τα «ρετιρέ» των συνταξιούχων βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο. Και για αυτούς αναμένονται εκπλήξεις.

Το κείμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, που εστάλη στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, αποκαλύπτει τη διαδικασία κατάρρευσης της οικονομίας, αλλά και τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Καταλογίζονται ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία
Οπως αναφέρεται στο πρώτο σημείο της συμφωνίας:

«Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 2% το 2009 και οι δείκτες υποδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αποδυναμωθεί περαιτέρω το 2010. Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο η συνειδητοποίηση ότι το αποτέλεσμα για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος για το 2008 και το 2009 ήταν σημαντικά χειρότερο από αυτό που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε σε απώλεια εμπιστοσύνης, σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και σε μείωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Επίσης σημειώνουν ότι η διεθνής κρίση αποκάλυψε το πραγματικό πρόβλημα. Το έλλειμμα του 5,1% του ΑΕΠ το 2007, στην κορυφή του οικονομικού κύκλου, φανερώνει ότι η Ελλάδα εισήλθε στην ύφεση με μεγάλο δημόσιο έλλειμμα.

Λόγω της υιοθέτησης αδύναμων πολιτικών εσόδων και χαλαρής φορολογικής διαχείρισης, ιδιαίτερα την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2009 και έχοντας ως πρόσθετο παράγοντα την ύφεση, τα έσοδα μειώθηκαν αισθητά.

Οι δαπάνες εν τω μεταξύ αυξήθηκαν, ιδιαίτερα για μισθούς και επιδόματα, γεγονός που επίσης οδήγησε σε νέες εκπρόθεσμες οφειλές. Το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο εκτιμώμενο 13,6% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε άνω του 115% του ΑΕΠ το 2009.