Παπαλέξης, ο Ελληνας φονιάς του Λονδίνου

ΛΟΝΔΙΝΟ Ποινή ισόβιας φυλάκισης αντιμετωπίζει ελληνοβρετανός πλεϊμπόι ο οποίος εκρίθη ένοχος για τη δολοφονία ενός «δύστροπου» ενοικιαστή που τόλμησε να παρεμποδίσει την πώληση ενός ακινήτου, ιδιοκτησίας του καταδικασθέντος, αξίας 2,3 εκατ. ευρώ. Ενορκοι βρετανικού δικαστηρίου δέχθηκαν ότι το 2000 ο Θάνος Παπαλέξης, γιος μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας με έδρα το Λονδίνο και συμφέροντα και στην Ελλάδα, έδεσε, βασάνισε φρικτά και τελικώς στραγγάλισε τον 55χρονο Χαράλαμπο Χριστοδουλίδη με τη βοήθεια δύο Αλβανών.

ΛΟΝΔΙΝΟ Ποινή ισόβιας φυλάκισης αντιμετωπίζει ελληνοβρετανός πλεϊμπόι ο οποίος εκρίθη ένοχος για τη δολοφονία ενός «δύστροπου» ενοικιαστή που τόλμησε να παρεμποδίσει την πώληση ενός ακινήτου, ιδιοκτησίας του καταδικασθέντος, αξίας 2,3 εκατ. ευρώ. Ενορκοι βρετανικού δικαστηρίου δέχθηκαν ότι το 2000 ο Θάνος Παπαλέξης, γιος μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας με έδρα το Λονδίνο και συμφέροντα και στην Ελλάδα, έδεσε, βασάνισε φρικτά και τελικώς στραγγάλισε τον 55χρονο Χαράλαμπο Χριστοδουλίδη με τη βοήθεια δύο Αλβανών. Το θύμα αρνούνταν να εγκαταλείψει το διαμέρισμα στο οποίο ζούσε επί δεκαετίες σε κτίριο του Λονδίνου. Ο 37χρονος σήμερα Παπαλέξης επιθυμούσε διακαώς να πουλήσει το ακίνητο ώστε να αποφύγει την οικονομική καταστροφή στην οποία τον οδηγούσε ο σπάταλος και έκλυτος βίος του.

Καθοριστική για την καταδίκη του Παπαλέξη ήταν η κατάθεση της Ρεμπέκα ντε Φάλκο, αμερικανίδας πρώην πορνοστάρ και ακριβοπληρωμένης πόρνης με την οποία ο θύτης διατηρούσε στο παρελθόν στενή προσωπική σχέση. Η κυρία Ντε Φάλκο δήλωσε ενόρκως ότι κατά τη διάρκεια μιας λογομαχίας που είχαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2004 ο νεαρός δανδής «έσπασε» και της εκμυστηρεύτηκε όλες τις λεπτομέρειες της δολοφονίας.

Ε κείνη, όταν έμαθε ότι το FΒΙ εξέταζε το ενδεχόμενο της εμπλοκής του στη δολοφονία Χριστοδουλίδη, πήγε στην αστυνομία και κατέθεσε όσα άκουσε. Επειτα από επισταμένες έρευνες ετών, οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες εναντίον του.

Ο Παπαλέξης συνελήφθη στην Αμερική, όπου είχε καταφύγει μετά τον φόνο, συχνάζοντας σε πάρτι επωνύμων και σπαταλώντας τεράστια χρηματικά ποσά. Το καλοκαίρι του 2008 εκδόθηκε στη Βρετανία για να δικαστεί.

«Σ το επίκεντρο αυτής της υπόθεσης βρίσκεται η ξεκάθαρη ωμότητα και αναλγησία με την οποία διεξήχθη ο φόνος. Πρόκειται για έναν παράλογο φόνο με κίνητρο την απληστία» δήλωσε ο βρετανός εισαγγελέας ΤζόναθανΛέιντλο στην καταληκτική ομιλία του ενώπιον των ενόρκων. Την εποχή του φόνου ο 37χρονος είχε εμπλακεί σε κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Η έλλειψη εμπειρίας όμως τον είχε οδηγήσει σε μεγάλες ζημιές, που για να καλυφθούν θα έπρεπε να πουλήσει τη μισογκρεμισμένη αποθήκη πάνω από την οποία έμενε ο άτυχος Χριστοδουλίδης, ένας άνθρωπος που περιγράφεται ως σιωπηλός, μοναχικός και χωρίς πολλές κοινωνικές επαφές.

Με τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις (έπρεπε να πληρώνει περίπου 67.000

ευρώ εβδομαδιαίως!) ο αδίστακτος νεαρός μάλλον δεν θέλησε να εναποθέσει τη συμφωνία στις διαθέσεις του θύματος.

«Φαίνεται ότι το θύμα καταδικάστηκε σε θάνατο μόνο και μόνο διότι δεν ήθελε να εγκαταλείψει το σπίτι του» είπε ο κ. Λέιντλο. Ο Χριστοδουλίδης ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος κυπριακής καταγωγής, ο οποίος είχε ζήσει στο εν λόγω διαμέρισμα το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του. Ο κλειστός χαρακτήρας του θύματος και η προσκόλλησή του στις καθημερινές συνήθειές του πανικόβαλαν τον Παπαλέξη, ο οποίος, σύμφωνα με τους κατηγόρους, προσέλαβε τους Ρόμπερτ Μπαξχίγια και Ιλί Ξέλο, αλβανούς μετανάστες, για να τον βοηθήσουν στον φόνο. Παρ΄ όλο που ανιχνεύθηκε DΝΑ δικό τους και του Παπαλέξη σε μια γόπα τσιγάρου κοντά στο πτώμα, όπως και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στην ταινία με την οποία είχαν δεθεί τα πόδια του θύματος, οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ο νεαρός τούς ανάγκασε να συμμετάσχουν στο έγκλημα υπό την απειλή όπλου.

Αν και η δίκη διήρκεσε τρεις μήνες, οι ένορκοι δεν κατέληξαν σε ετυμηγορία για τις κατηγορίες φόνου που βαρύνουν τον 29χρονο και τον 36χρονο και οι δύο Αλβανοί θα παραπεμφθούν εκ νέου σε δίκη.

E ντυπωσιακό είναι ότι ο φόνος δεν οδήγησε στην πώληση του ακινήτου. Η συμφωνία για την αγοραπωλησία ναυάγησε και μαζί με αυτήν και οι φιλοδοξίες του 37χρονου για καριέρα «επιχειρηματία» στη Βρετανία. Βρέθηκε χρεωμένος με 9,1 εκατ. ευρώ και, όταν οι οφειλέτες του άρχισαν να γίνονται πιεστικοί, μετακόμισε στη Φλόριδα των ΗΠΑ, όπου προσπάθησε να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Εκεί πρόβαλλε την εικόνα του πάμπλουτου πλεϊμπόι, μόνο όμως για να συνεχίσει- πάντοτε σύμφωνα με το κατηγορητήριο- τις απάτες «υψηλού επιπέδου».

Κατά φαντασίαν κροίσος…
«Γεννημένος με όλα τα εφόδια που παρέχουν τα πλούτη, ο Θάνος Παπαλέξης έζησε μια ζωή βασισμένη όχι μόνο στην απάτη, στις ψευδείς υποσχέσεις και στην αποτυχία, αλλά μερικές φορές και στη φαντασιοπληξία του. Είναι αλαζόνας και ξεδιάντροπος. Θεωρεί τον εαυτό του γόη».

Ετσι περιέγραψε το κατηγορητήριο τον άνθρωπο που, όταν εγκατέλειψε το Λονδίνο, μετά τον φόνο του Χαράλαμπου Χριστοδουλίδη, μετακόμισε στη Φλόριδα και κατάφερε εξαπατώντας να γίνει μέλος ενός τμήματος της κοινωνικής ελίτ των ΗΠΑ, συναναστρεφόμενος επωνύμους όπως η Πάρις Χίλτον και ο σχεδιαστής Βαλεντίνο. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2008, μόλις λίγους μήνες προτού συλληφθεί, διοργάνωσε ένα πολυτελές πάρτι για να συγκεντρώσει χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, στο οποίο είχε παρευρεθεί και ο σύζυγός της και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Για να γίνει πιστευτός οδηγούσε Βentley, φορούσε ακριβά κοστούμια, στόλιζε τα γραφεία του με χρυσοποίκιλτους θρόνους και φωτογραφιζόταν σε αυτούς. Επίσης συχνά προσλάμβανε πόρνες για σαδομαζοχιστικά όργια στη βίλα του και ξόδευε αφειδώς χρήματα.

Για να συντηρήσει την εικόνα του ο μεγαλομανής νεαρός διατεινόταν ότι δήθεν είχε δημιουργήσει τρία κλαμπ «πλουσίων» με παραρτήματα στο Παλμ Μπιτς και στο Μαϊάμι. Τα λίγα και εκλεκτά μέλη τους θα κατέβαλλαν μέσω Διαδικτύου 200.000 ευρώ και θα αποκτούσαν πρόσβαση σε έναν στόλο από Rolls Royce, μια μεγαλειώδη έπαυλη στο Παλμ Μπιτς, ένα ιδιωτικό νησί στις Μπαχάμες, κότερα και ιδιωτικά αεροπλάνα. Τα κλαμπ ήταν μια καλοστημένη απάτη. Ο Παπαλέξης μπορεί να ανανέωνε συνεχώς τη βίζα του, αλλά δεν είχε δικαίωμα εργασίας. Οταν συνελήφθη από το FΒΙ είχε χρέη μόνο στις ΗΠΑ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

…και πράκτορας (για μια πόρνη)
Ενδεικτική για τον χαρακτήρα του Θάνου Παπαλέξη ήταν η σχέση του με την αμερικανίδα πρώην πορνοστάρ Ρεμπέκα ντε Φάλκο. Η κατάθεση της 41χρονης πόρνης των 2.000 ευρώ τη βραδιά προσέθεσε επιπλέον βαρύτητα στις κατηγορίες που ασκήθηκαν εναντίον του για τον φόνο του Χριστοδουλίδη. Και αποκάλυψε έναν σεξομανή και παθολογικό ψεύτη, ο οποίος παρουσίαζε τον εαυτό του ως άλλο «Τζέιμς Μποντ»!

«Μου είχε πει ότι εργαζόταν για την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CΙΑ και για την αγγλική ΜΙ6 και ότι θα αποσυρόταν από την ενεργό δράση έπειτα από μια τελευταία αποστολή στο Ιράκ.Τον είχα ρωτήσει αν είχε σκοτώσει κανέναν ενόσω δούλευε για τις μυστικές υπηρεσίες. Δεν περίμενα να μου απαντήσει. Γύρισε και ύστερα από μια μεγάλη παύσηκάθησε απέναντί μου, μου έπιασε τα χέρια, με κοίταξε στα μάτια και μου είπε σοβαρά:“Ναι”» δήλωσε η πορνοστάρ.

Η κυρία Ντε Φάλκο εξομολογήθηκε στο δικαστήριο ότι ένιωθε τρομερά εξαπατημένη διότι είχε ερωτευθεί τον Παπαλέξη. Είχε πιστέψει τα μυθεύματά του σε τέτοιον βαθμό ώστε, όταν εκείνος εξαφανίστηκε, δήθεν σε αποστολή, εκείνη απεγνωσμένη έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Μπους ζητώντας του βοήθεια. «Ηθελα να νιώθει ότι την αγαπάω και να νομίζει ότι είμαι σούπερ κατάσκοπος και πως θα κάνουμε εκπληκτικό σεξ και θα διασκεδάζουμε τρομερά. Της είχα διηγηθεί πολλά επεισόδια με αποστολές,εκρήξεις, καταδιώξεις με αυτοκίνητο, μάχες στην έρημο, ιστορίες που βλέπει κανείς στις ταινίες. Τις χάρισα ιστορίες που θα έκαναν και σεναριογράφο να ζηλεύει» παραδέχθηκε ο Παπαλέξης.

Αν και αρνήθηκε ότι είχε μιλήσει στην κυρία Ντε Φάλκο για τον φόνο του Χριστοδουλίδη, η κατάθεσή της υπήρξε καθοριστική για την πορεία των πολυετών ανακρίσεων και την παραπομπή του ελληνοβρετανού «πλεϊμπόι» στη βρετανική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk