Τον Αύγουστο του 1992 ο τότε υπουργός Οικονομίας, ο γνωστός φιλελεύθερος κ. Στ. Μάνος, ανακοίνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 50 δρχ. το λίτρο(!), με συνέπεια η τιμή της βενζίνης να ξεπεράσει τις 105 δρχ. το λίτρο.

Η απόφαση που προκάλεσε σοκ αποτέλεσε την ομολογία της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της τότε κυβέρνησης, η οποία είχε οδηγήσει σε κατάρρευση του προϋπολογισμού μετά τις μεγάλες απαλλαγές στη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, στην οποία είχε προχωρήσει ο έτερος νεοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών κ. Ι.Παλαιοκρασσάς.

Σήμερα 17 χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται και στον ρόλο του κ. Στ. Μάνου ο νυν υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου ομολογεί την αποτυχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο οποίος όπως είπε έπεσε έξω καθώς τα έσοδα θα είναι λιγότερα κατά 1,1 δισ. ευρώ από τους στόχους που είχε θέσει ο προκάτοχός του, αλλά και γιατί οι δαπάνες που ενέκρινε ο ίδιος θα ξεφύγουν εφέτος τουλάχιστον κατά 900 εκατ. ευρώ.

Και έθεσε το ερώτημα: Τι να κάνει η κυβέρνηση για να συμμαζέψει τον προϋπολογισμό;

Ετσι, χθες, ανακοίνωσε και αυτός την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 18% (!), παρ΄ ότι είχε προηγηθεί η αύξησή τους κατά 10% την 1η Ιανουαρίου, και έναν συνδυασμό αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας που περιλαμβάνει τα κινητά τηλέφωνα, τα ΙΧ μεγάλου κυβισμού και τα σκάφη αναψυχής, τα οποία προφανώς συμπεριελήφθησαν στο πακέτο για λόγους εντυπώσεων…

Και τις δύο φορές που η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε στην εξουσία, αφού απέτυχε παταγωδώς να περιορίσει το κράτος και να ελέγξει τη φοροδιαφυγή (όπως διακηρύσσει πάντοτε πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις), προσέφυγε στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας που πλήττει οριζόντια όλα τα στρώματα αλλά επιβαρύνει περισσότερο (ποσοστιαία) τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα.

Προσέφυγε δηλαδή στην πλέον άδικη φορολογία για να αντιμετωπίσει το ταμειακό πρόβλημα του κράτους, τιμωρώντας κατά βάση τα μεσαία στρώματα που διαθέτουν ακριβό αυτοκίνητο, χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κτλ. αλλά και τα φτωχότερα, τα οποία θα πληγούν από το πληθωριστικό κύμα που τροφοδοτούν οι επιλογές της.

Το μόνο που ξέχασε η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι την επόμενη χρονιά (το 1993)- την πρώτη μετά τον πόλεμο- η Ελλάδα βυθίστηκε στην ύφεση και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεσε…

ztsolis@dolnet.gr