Ιανουάριος 1991: Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Κοντογιαννόπουλου (θαυπάρξουνάλλοι τέσσερις στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα «Κ.Μαρούσης», στην Πανεπιστημίου,κατά τη διάρκεια διαδήλωσης). Δολοφονήθηκε στην Πάτρατη νύχτα της 7ης Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας. Η ΟΝΝΕΔ προσπάθησε να ανακατάλάβει το σχολείο, ο Νίκος Τεμπονέρας, που ήταν καθηγητής εκεί, έσπευσε να συμπαρασταθεί στους μαθητές με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Η δολοφονία του Τεμπονέρα έγινε σε περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, λόγω της δίκης του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το Σκάνδαλο Κοσκωτά, και ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων, διαμαρτυριών και συγκρούσεω σε όλη την Ελλάδα. Η διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα στις 9 Ιανουαρίου 1991 κατέληξε σε βίαιη αντιπαράθεση μικρών ομάδων με τηναστυνομία. Από τα δακρυγόνα (από μολότοφ, κατά την εκδοχή της Αστυνομίας)άρχισε να καίγεταιη πολυκατοικία που στο ισόγειό της στέγαζε το κατάστημα «Κ. Μαρούσης». Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στα γραφεία που στεγάζονταν στους ορόφους της, με αποτέλεσμα τον θάνατο τους.

Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε. Βγήκε 3 χρόνια μετά την φυλάκισή του. Το 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, τόπος δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα, σήμερα φέρει το όνομά του.

Παραθέτουμε παρακάτω σετικά ρεπορτάζ και άρθρα του «Βήματος της Κυριακής» εκείνης την της εποχής.

Άρθρο του Φάνη Κακριδή και Χρονικό των γεγονότων.
Ρεπορτάζ για τις ομάδες αναρχικών.
Ρεπορτάζ για τους χούλιγκαν.
Ρεπορτάζ για τα ΜΑΤ.
Άρθρο του Μάριου Πλωρίτη.
Άρθρο του Δημήτρη Φατούρου.
Κύριο άρθρο του Βήματος και άρθρο του Σπύρου Λιναρδάτου.
Ρεπορτάζ και άρθρο του Θ. Λουκάκη για την κατάσταση στα πανεπιστήμια.