ΡΩΜΗ. Χωρίς συγκοινωνίες έμεινε χθες η Ιταλία εξαιτίας της οκτάωρης γενικής απεργίας που κήρυξαν τα μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων στις μεταφορές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες περικοπές δαπανών στον κλάδο που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2008.

Αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία και πορθμεία έμειναν εκτός λειτουργίας για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Η απεργιακή κινητοποίηση, η μεγαλύτερη της τελευταίας 25ετίας, καθήλωσε και 217 πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Αlitalia, ενώ πραγματοποιήθηκαν μόνον εννέα πτήσεις της Αir Οne, της δεύτερης σε μέγεθος αεροπορικής εταιρείας της Ιταλίας.

Σε πολλές περιπτώσεις οι απεργοί ξεκινούσαν τις κινητοποιήσεις τους σε διαφορετική ώρα της ημέρας, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος και μποτιλιάρισμα από επιβάτες οι οποίοι ξεκίνησαν να πάνε σε αεροδρόμια και σταθμούς ελπίζοντας ότι θα προλάβαιναν να ταξιδέψουν. Ο Κλαούντιο Κλοντιάνι, επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης στις μεταφορές, ανακοίνωσε την απεργία αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες με την κυβέρνηση σχετικά με τις περικοπές των δαπανών που σχεδιάζονται για τον δημόσιο τομέα, ειδικότερα μάλιστα για την κρατική αεροπορική εταιρεία Αlitalia, η οποία βρίσκεται κοντά στο ενδεχόμενο πώλησης.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν σε λύση στα προβλήματα των δημόσιων μεταφορών, έτσι δεν μπορούμε να ακυρώσουμε την πανεθνική οκτάωρη απεργία για την Παρασκευή» δήλωσε ο κ. Κλοντιάνι.

Τα ταξί
Ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες ταξί τερμάτισαν χθες την ξεχωριστή απεργία τους στη Ρώμη. Δεν διαμαρτύρονται για κάποιο οικονομικό μέτρο της κεντροαριστερής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι αλλά διότι ο δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης Βάλτερ Βελτρόνι αποφάσισε να «ανοίξει» το επάγγελμα εκδίδοντας άλλες 500 άδειες ταξί. Οι ρωμαίοι ταξιτζήδες εκτιμούν ότι η προοπτική αυτή θα πλήξει δραματικά τα εισοδήματά τους. Εκατοντάδες ταξί απέκλεισαν το κέντρο της Ρώμης την Τετάρτη και την Πέμπτη προκαλώντας τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση. Τις πρώτες πρωινές ώρες όμως χθες αποφάσισαν να διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο κ. Βελτρόνι ανακοίνωσε ότι δεν υποχωρεί αλλά δέχεται να διαπραγματευθεί με τους νυν ιδιοκτήτες πότε, πώς και σε ποιους θα δοθούν οι 500 νέες άδειες ταξί.