Ο εκσυγχρονιστής του Ολυμπιακού





Στις 14 Ιουνίου σε μια συγκινησιακά φορτισμένη συνέντευξη Τύπου
ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Σωκράτης Κόκκαλης παρέδιδε τα ηνία της διοίκησης στον υιό του κ. Πέτρο Κόκκαλη. Από το πόστο του διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ ο νέος «κουμανταδόρος» του Θρύλου καλείται να φέρει νέες ιδέες στον σύλλογο, να εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας και να οδηγήσει την ομάδα σε μια νέα τάξη πραγμάτων, ακολουθώντας πιστά το σύγχρονο μοντέλο διοίκησης που έχει επικρατήσει στις ποδοσφαιρικά προηγμένες χώρες. Το παλαιό μοντέλο, στο οποίο ο πρόεδρος μπορούσε (και στις περισσότερες περιπτώσεις έπρεπε) να ασχολείται από τις μεταγραφές ως το «ψυχολογικό ντοπάρισμα» των ποδοσφαιριστών πριν από τα μεγάλα ματς, μοιάζει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Κάτι που ο κ. Π. Κόκκαλης φρόντισε να ξεκαθαρίσει με τις ενέργειές του από την αρχή της (νέας) θητείας του… Η πρόσληψη του κ. Ιλια Ιβιτς στη θέση του τεχνικού διευθυντή, η ρηξικέλευθη για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά ήθη πρώτη ομιλία του προς τους παίκτες, αλλά και οι πρωτότυπες τοποθετήσεις του – «σκοπός του Ολυμπιακού είναι να κάνει τη ζωή καλύτερη» – στην «τελετή παράδοσης – παραλαβής» ήταν τα πρώτα δείγματα γραφής του στην κατεύθυνση των αλλαγών. Το νέο αφεντικό του Θρύλου δεν παρέλαβε έναν κατεστραμμένο σύλλογο, όπως ο πατέρας του, αλλά τη μεγαλύτερη δυναστεία στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου, με δέκα πρωταθλήματα τα τελευταία 11 χρόνια! Και σκοπεύει να τη συνεχίσει…


Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Στα μαθητικά χρόνια του φοίτησε στη Σχολή Μωραΐτη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Χάμσιρ στη Μασαχουσέτη, από όπου πήρε πτυχίο Ιστορίας, και στο περίφημο Χάρβαρντ, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση και ήταν συμφοιτητής του νυν προέδρου της Γεωργίας κ. Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος είναι κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος.


Από το 1994 ως το 1996 διετέλεσε διευθυντής μάρκετινγκ της ΠΑΕ Ολυμπιακός και από το 1996 ως το 2000 γενικός διευθυντής της εταιρείας. Είναι επίσης Β’ αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, καθώς και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη, το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα του Χάρβαρντ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει καταγραφεί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ως ο πρώτος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, η οποία διοργανώνει το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής από την περασμένη σεζόν.


Το νέο πόστο που ανέλαβε στον Θρύλο ο κ. Π. Κόκκαλης τον καθιστά το αδιαμφισβήτητο Νο 2 στην ιεραρχία του συλλόγου, καθώς ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης εξακολουθεί να έχει την υψηλή εποπτεία και την τελική ευθύνη για την τύχη της ΠΑΕ και της ομάδας.


* Η εισαγωγή στη «νέα εποχή»


Στην (κατά πολλούς) ιστορική συνέντευξη Τύπου της 14ης Ιουνίου ο κ. Π. Κόκκαλης είχε δώσει το στίγμα του για τα «νέα ήθη» που ευελπιστεί να εισαγάγει στον Ολυμπιακό. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που είπε ο πρόεδρος: να εξασφαλίσουμε ο Ολυμπιακός να έχει τις δυνατότητες να επιτυγχάνει για πάρα πολλά χρόνια. Να μην έχει άγχος κάποιος να κρατάει πάνω στους ώμους του αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι στον Ολυμπιακό θα κάνουμε όσα μπορούμε για να στηρίξουμε τα όνειρα της ομάδας. Πάμε κάθε Κυριακή στο γήπεδο και ευχαριστιόμαστε. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που εκπαιδεύονται για να γίνουν καλοί αθλητές. Ο σκοπός του Ολυμπιακού είναι να κάνει τη ζωή καλύτερη. Με καλύτερη διάθεση και πρόθεση θα τα καταφέρουμε» είχε πει.


Χαρακτηριστική της «νέας εποχής» ήταν και η πρώτη ομιλία του προς τους ποδοσφαιριστές. «Δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές σας. Θα είμαστε εντάξει απέναντί σας, το ίδιο θέλουμε και από εσάς. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καλή ομάδα, την οποία θα χαίρεται ο κόσμος να την παρακολουθεί στο γήπεδο» είπε μεταξύ άλλων στους Ερυθρόλευκους.


Οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεται έχουν να πουν κυρίως καλά λόγια για τον κ. Π. Κόκκαλη. Παρ’ όλα αυτά του καταλογίζουν υπέρμετρο εγωισμό σε αρκετές περιπτώσεις, ότι είναι περισσότερο αντισυμβατικός από όσο επιτρέπει η κοινωνική θέση του σε κάποιες δραστηριότητες της ζωής του, ακόμη και ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ισχυρογνώμονα. Επίσης, σύμφωνα με τον Νέρι Καστίγιο, δεν ξέρει καθόλου από μπάλα και η διοίκησή του μπορεί να κάνει ζημιά στον Θρύλο! Είναι και αυτή μια άποψη από έναν ποδοσφαιριστή που έβγαλε πίκρα για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ κατά την αποχώρησή του για την Ουκρανία και τη Σαχτάρ Ντόνετσκ!


* Ελεύθερο κάμπινγκ και κότερα με νοίκι


Σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι ο κ. Π. Κόκκαλης είναι ένας άνθρωπος που επιδιώκει να διατηρεί την απλότητά του, που κρατάει ακόμη τις παιδικές φιλίες του από το σχολείο και προσπαθεί να μην εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από την αναμφισβήτητη δύναμη και τον πλούτο της οικογένειάς του. Είναι κάτι τέτοιο δυνατόν; Ο υιός Κόκκαλης δεν έτρεφε ποτέ ιδιαίτερη αδυναμία στα πολύ ακριβά ενδύματα, λένε οι φίλοι του, ενώ τα δύο αυτοκίνητα που οδηγεί δεν είναι τα ακριβότερα του κόσμου. Λατρεύει το ελεύθερο κάμπινγκ (μάλιστα έστησε σκηνή και αυτό το καλοκαίρι!), κάτι που ασφαλώς προκαλεί εντύπωση, ενώ δεν χρησιμοποίησε σχεδόν ποτέ ούτε το περίφημο πολυτελές σκάφος του κ. Σ. Κόκκαλη «Bux» ούτε και το… φτωχικό δώρο που του έκανε ο πατέρας του, το «Sok», ένα επίσης πολυτελές σκάφος αναψυχής! Αντίθετα, προτιμά να χρησιμοποιεί νοικιασμένα ιστιοπλοϊκά, ώστε να περνάει απαρατήρητος στις διακοπές με τους φίλους του.


Ο κ. Π. Κόκκαλης είναι νυμφευμένος με την Ελενα και έχει δύο παιδιά, τον Σωκράτη και τη Σοφία. Οσοι τον γνωρίζουν καλά υποστηρίζουν ότι το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε ο γιος του έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του! Ο μικρός Σωκράτης έμεινε για δύο χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τελικά όλα πήγαν κατ’ ευχήν, αλλά τέτοιες οικογενειακές περιπέτειες κάνουν τους ανθρώπους να δουν τη ζωή υπό διαφορετικό πρίσμα.


* Οι «σκόπελοι» απαιτούν ντρίμπλα


Οπως ακριβώς και ο κ. Σ. Κόκκαλης, έτσι και ο γιος του τρέφει μεγάλη αδυναμία προς τους «μπαλαδόρους» ποδοσφαιριστές που μπορούν με τις κινήσεις τους να «σαγηνεύουν» την μπάλα, αν και δεν είναι από τους «ποδοσφαιρόφιλους» που αγαπούν ιδιαίτερα κάποια ομάδα του εξωτερικού! Στην πραγματικότητα όμως αυτό που εξιτάρει πραγματικά τον κ. Π. Κόκκαλη είναι το καινούργιο. Αυτές τις νέες ιδέες ευαγγελίζεται και κάτω από αυτό το πρίσμα θέλει να «κυβερνήσει» το καράβι του Ολυμπιακού.


Μπορεί να υλοποιήσει τα πλάνα του; Είναι δυνατόν ο Ολυμπιακός να στηθεί εκ νέου με στόχο το θέαμα για το κοινό και την ευχαρίστηση των παικτών για το παιχνίδι; Πώς θα ξεπεράσει τους… σκοπέλους η «νέα τάξη πραγμάτων», αν για παράδειγμα τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά (ως συνήθως) στην Ευρώπη; Τι θα συμβεί αν οι καλομαθημένοι οπαδοί του Θρύλου αντιδράσουν έντονα σε περίπτωση που η ομάδα δεν τους χαρίσει ακόμη έναν τίτλο;


Το στοίχημα για τον κ. Π. Κόκκαλη και τους συνεργάτες του είναι σίγουρα μεγάλο. Και απέναντι στην απίστευτη δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου να εξομοιώνει και τελικά να συνθλίβει όσους προσπαθούν να το αλλάξουν, θα πρέπει να είναι έτοιμος να φέρει εις πέρας την πιο απαιτητική «αποστολή» που έχει αναλάβει. Πάντως και αυτός, όπως όλοι στο εφήμερο ποδόσφαιρό μας, θα κριθεί από τα αποτελέσματα. Αλλωστε ο καθρέφτης ήταν και παραμένει το γήπεδο!