Πιο κοντά στο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ξεκινούν οι τελικές κλινικές δοκιμές προληπτικού εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα Β, η οποία προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε Ευρώπη και Αμερική και είναι άκρως επιθετική αφού μπορεί να σκοτώσει μέσα σε 24 ώρες από τη μόλυνση. Το εμβόλιο αποτελεί το «τέκνο» ενός βιολόγου, του Ρίνο Ραπουόλι, ο οποίος το μελετάει τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Αν οι τελικές δοκιμές του εμβολίου που διεξάγονται από τη φαρμακευτική εταιρεία Νovartis είναι εξίσου επιτυχημένες με τις προηγούμενες το εμβόλιο θα είναι το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο θα προστατεύει τα βρέφη από τα περισσότερα από 260 στελέχη βακτηρίων που προκαλούν 80.

Πιο κοντά στο εμβόλιο  για τη μηνιγγίτιδα Β | tovima.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ξεκινούν οι τελικές κλινικές δοκιμές προληπτικού εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα Β, η οποία προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε Ευρώπη και Αμερική και είναι άκρως επιθετική αφού μπορεί να σκοτώσει μέσα σε 24 ώρες από τη μόλυνση.

Το εμβόλιο αποτελεί το «τέκνο» ενός βιολόγου, του Ρίνο Ραπουόλι, ο οποίος το μελετάει τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Αν οι τελικές δοκιμές του εμβολίου που διεξάγονται από τη φαρμακευτική εταιρεία Νovartis είναι εξίσου επιτυχημένες με τις προηγούμενες το εμβόλιο θα είναι το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο θα προστατεύει τα βρέφη από τα περισσότερα από 260 στελέχη βακτηρίων που προκαλούν 80.000 περιπτώσεις της εν δυνάμει θανατηφόρου νόσου κάθε χρόνο στον κόσμο. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό ενάντια στο 80% των βακτηρίων που προκαλούν μηνιγγίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα τέτοιο εμβόλιο θα αποδειχθεί άκρως χρήσιμο (αλλά και κερδοφόρο) στην Ευρώπη όπου η μηνιγγίτιδα Β ευθύνεται περίπου για το 60% των μηνιγγιτιδοκοκκικών λοιμώξεων. Σήμερα δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο που να επιτρέπει στους γιατρούς να προστατεύουν τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα Β και έτσι οι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη, σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερεί σημαντικά με αποτέλεσμα η χορήγηση της θεραπείας να γίνεται όταν πια η κατάσταση του ασθενούς είναι κρίσιμη. Εκπρόσωποι της εταιρείας Νovartis εκτιμούν ότι το νέο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο το 2010.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk