Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η προσφώνηση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο στον επικήδειό του στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο κ. Ανθιμος προσφώνησε τον Κωνσταντίνο «τέως βασιλέα των Ελλήνων» αμέσως μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό και πριν από τον Πρόεδρο της Βουλής, τα μέλη της κυβέρνησης και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «οι προκλήσεις του Μητροπολίτη Ανθιμου πρέπει να καταδικαστούν από όλους τους εργαζόμενους, θρησκευόμενους και μη, ως άκρως επικίνδυνες».

Από την πλευρά του ο ΣΥΝ τονίζει ότι «σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της ημέρας και το αίσθημα των πιστών ο κ. Ανθιμος επέλεξε να προκαλέσει τόσο με την προνομιακή αναφορά στον κ. Γκλύξμπουργκ όσο και με μια σειρά διχαστικών σχολίων».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ σημειώνει: «Λυπούμαστε για αυτά που ακούσαμε όχι μόνο επειδή είμαστε αντίθετοι- άλλωστε δείξαμε τον δέοντα σεβασμό στο πένθος των πιστών παρά τις όποιες διαφωνίες μας με την ιεραρχία κατά καιρούς-, αλλά γιατί αποδεικνύουν ότι ο κ. Ανθιμος δεν αντιλαμβάνεται στοιχειώδεις ευαισθησίες, όπως ο πόνος για την απώλεια ενός ανθρώπου,οι οποίες επιτάσσουν σεμνότητα και περισυλλογή και δεν προ σφέρονται για διχαστικά κηρύγματα».

Απαντώντας στις επικρίσεις ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν φοβάται τον τέως».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος και η σύζυγός του Αννα-Μαρία προσεκλήθησαν από την Αρχιεπισκοπή και περιλαμβάνονταν στη λίστα των 100 προσώπων που συμμετείχαν στην εξόδιο ακολουθία ως φίλοι του Αρχιεπισκόπου.

Οι υπεύθυνοι της Αρχιεπισκοπής όρισαν να καθήσουν στην πρώτη σειρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπεύθυνος πρωτοκόλλου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ο Αρχιμανδρίτης κ. Πατρίκιος Καλεώδης, ο οποίος υπηρέτησε ως εφημέριος του Ναού των Ανακτόρων στο Τατόι και είναι προσωπικός φίλος του τέως βασιλιά.