Την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που καθιερώνει την ασυλία και το ακαταδίωκτο των μελών των ανεξάρτητων αρχών εκφράζει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Η σχετική διάταξη είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας (αντίθετη στο άρθρο 4 περί ισότητας των πολιτών), επισημαίνει η Ενωση. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών δεν ευθύνονται ούτε διώκονται για πράξεις που διενεργούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η Ενωση σημειώνει ότι το ακαταδίωκτο των στελεχών των Αρχών έρχεται να «προστεθεί σε μια σειρά άλλων διατάξεων, με τις οποίες καθιερώνονται ουσιώδη κωλύματα στον άμεσο δικαστικό- ποινικό έλεγχο ορισμένων λειτουργών του κράτους,όπως υπουργών, βουλευτών, επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης και άλλων κατηγοριών, για πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται στον κύκλο των καθηκόντων τους».

Η διάταξη αυτή του νομοσχεδίου, όπως και άλλες διατάξεις σε πλειάδα νόμων, σύμφωνα με την Ενωση, «αποτελούν παράγωγα μιας διαρκώς εντεινόμενης αντίληψης ότι ορισμένοι (όλο και περισσότεροι) λειτουργοί ή επικεφαλής διοικητικών αρχών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, πρέπει να βρίσκονται στο απυρόβλητο του δικαστικού ελέγχου για πράξεις ή παραλείψεις τους».

Οι εισαγγελείς υπογραμμίζουν ότι «υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες συμβατότητας με τη θεμελιώδη συνταγματική διάταξη του άρθρου 4, παρ. 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».