«Τώρα πατάμε τα γκάζια για να προλάβουμε τη ΝΔ» έλεγε ο υπουργός Εργασίας κ. Δ. Ρέππας στους συναδέλφους του αμέσως μετά την πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη με αντικείμενο τους παλιννοστούντες. Ο κ. Ρέππας είναι ίσως ο πρώτος που προειδοποίησε εγκαίρως τη Χαριλάου Τρικούπη ότι σε έναν «προνομιακό χώρο για το ΠαΣοΚ, όπως είναι οι Ρωσοπόντιοι, η ΝΔ άρχισε συστηματικά να μας κλέβει τα τετραγωνικά». H προειδοποίηση αυτή σήμανε συναγερμό για το ΠαΣοΚ, το οποίο διαπίστωσε και από κάποιες δημοσκοπήσεις ότι από τους 170.000 καταγεγραμμένους Ρωσοπόντιους που έχουν δικαίωμα ψήφου ποσοστό 30%-35% έχει ήδη διαρρεύσει σε άλλους πολιτικούς χώρους και κυρίως προς τη ΝΔ. H δημοσκόπηση στάθηκε αφορμή για να αρχίσει η πρώτη μεγάλη προεκλογική μάχη ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα για το ποιος θα επικρατήσει στους Ρωσοπόντιους.


Ο Γραμματέας της KE κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης πήρε πάνω του το θέμα των παλιννοστούντων και άρχισε τις συσκέψεις. Πρώτα με τον Πρωθυπουργό και με τα κομματικά στελέχη από τη Βόρεια Ελλάδα, εν συνεχεία με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού – όπου τοποθετήθηκε πρόσφατα ο κ. Π. Γερουλάνος, στενός συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου – και προχθές με υπουργούς και μέλη του ΕΓ στην κυβερνητική σύσκεψη για τους παλιννοστούντες, τσιγγάνους και μουσουλμάνους. Μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. K. Καραμανλής σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στη Χαριλάου Τρικούπη αντελήφθησαν ότι ο αγώνας για τους Ρωσοπόντιους έπρεπε να ήταν «συνεχής και αδιάκοπος». Ουδείς άλλωστε ξεχνά ότι οι εκλογές του 2000 κερδήθηκαν επειδή η ΝΔ απουσίαζε από τους ομογενείς της Βόρειας Ηπείρου και του Πόντου.


* Το κυνήγι των εισιτηρίων


H εκλογική μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα κομματικά επιτελεία επί ποδός πολέμου προκειμένου να εξασφαλίσουν σε τούτες τις εκλογές την εύνοια και τη θετική ψήφο των παλιννοστούντων. Με μία διαφορά: Στις εκλογές του 2000 το ΠαΣοΚ έπαιζε μόνο του στο γήπεδο. Αυτή τη φορά έχει ισχυρό αντίπαλο, ο οποίος αντιγράφει μάλιστα και τις μεθόδους του.


Πρώτο μέλημα των κομματικών επιτελείων του ΠαΣοΚ και της ΝΔ είναι να εξασφαλίσουν την πρωτιά στα αεροπορικά εισιτήρια, με το ΠαΣοΚ να εμφανίζει ότι διαθέτει μικρή υπεροχή, αφού ως κυβερνών κόμμα έχει καλύτερες και ευκολότερες προσβάσεις στην Ολυμπιακή αλλά και στις Κυπριακές Αερογραμμές. Ο Γενικός Διευθυντής του Κινήματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τα μέλη του ΕΓ κ. Δ. Θάνος και κυρία Χρύσα Αράπογλου και το μέλος της KE κ. K. Καραγιαννάκος με πείρα στις μετακινήσεις ομογενών και ετεροδημοτών στις προηγούμενες εκλογές ανέλαβαν τη διεκπεραίωση της επιχείρησης «αεροπορικά εισιτήρια». Στο αντίπαλο στρατόπεδο την ίδια μάχη ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν οι βουλευτές κκ. B. Πολύδωρας και Π. Σκανδαλάκης, καθώς και μια πλειάδα κομματικών στελεχών, οι οποίοι πήραν ήδη θέσεις πίσω από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε απευθείας σύνδεση με διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία και τουριστικούς πράκτορες. Μήλον της έριδος είναι σε αυτή τη φάση οι Κυπριακές Αερογραμμές, όχι τόσο επειδή μπορούν να μεταφέρουν τους Ρωσοπόντιους από τη Λευκωσία στην Αθήνα αλλά επειδή έχουν δρομολόγια σχεδόν προς όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όπου εξακολουθούν να ζουν περί τους 350.000 ομογενείς.


* H εξόρμηση του κ. Καραμανλή


Στο ΠαΣοΚ ενοχλήθηκαν όταν είδαν από τις τηλεοράσεις τους τον κ. K. Καραμανλή να συναντάται με τους Ρωσοπόντιους στην Ανατολική Ευρώπη σε χώρους, σε κτίρια, σε σχολεία και σε εκκλησίες που χτίστηκαν επί ΠαΣοΚ. Ενοχλήθηκαν από την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι ομογενείς, η οποία δεν διέφερε καθόλου από την υποδοχή κυβερνητικών στελεχών τα τελευταία χρόνια. Και άρχισαν να διερωτώνται τι συμβαίνει, αφού ελάχιστοι ήταν οι υπουργοί που δεν έκαναν έστω και μία επίσκεψη στις χώρες αυτές, όπως βεβαιώνει ο κ. Γρ. Νιώτης, ο οποίος επί χρόνια ήταν αρμόδιος για τους παλιννοστούντες. Οι παροχές που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής – ίδρυση γηροκομείων, κατασκευή νέων σχολείων, ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων – προβλημάτισε τη Χαριλάου Τρικούπη. «Παροχές αυτοί, παροχές και εμείς» είπαν στην κυβέρνηση και άρχισαν να ασχολούνται σοβαρά με το ζήτημα.


Την ίδια στιγμή τα κομματικά επιτελεία αναζητούν από τώρα μετά μανίας «λαμπερά ονόματα Ρωσοποντίων» ώστε να τα εντάξουν πάραυτα στα ψηφοδέλτια για να κερδίσουν και τη «μάχη της λίστας». Τον χορό άρχισε πρώτος ο κ. X. Καστανίδης από τη Βόρεια Ελλάδα. Ο υπουργός εντόπισε δύο βασικά προβλήματα που «ταλαιπωρούν» τους Ρωσοπόντιους και για τα οποία πρότεινε στην κυβερνητική σύσκεψη λύσεις: το πρόβλημα της αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων και το πρόβλημα της γρήγορης απόκτησης υπηκοότητας. Ο υπουργός άλλωστε γνώριζε πολύ καλά ότι διάφοροι βουλευτές της ΝΔ σε ομιλίες τους σε συγκεντρώσεις Ποντίων και Βορειοηπειρωτών τάζουν αδιακρίτως όχι μόνο διπλή υπηκοότητα αλλά και γρήγορη, άνευ γραφειοκρατικών διαδικασιών απόκτηση της ελληνικής.


* Μπαράζ εξαγγελιών


Τι να κάνει την παραμονή στην Ελλάδα ο ομογενής τη στιγμή που δεν έχει ελληνική υπηκοότητα και δεν μπορεί να βγάλει διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή να έχει συναλλαγές με το Δημόσιο; Ο κ. Καστανίδης εισηγήθηκε επίσης να μπορούν οι ομογενείς να έχουν διαβατήριο, χωρίς προηγουμένως να έχουν αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα, με την προϋπόθεση να αναγράφεται η εκκρεμότητα αυτή στο δημόσιο έγγραφο που διαθέτουν. Και όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, εισηγήθηκε η αποπληρωμή τους να γίνεται με τη συνδρομή του κράτους και να μην έχουν οι ομογενείς οφειλέτες άμεσες επιπτώσεις (όπως κατάσχεση της οικίας) σε περίπτωση που καθυστερήσουν τις δόσεις. Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Αμυνας κ. I. Παπαντωνίου που χορήγησε περισσότερα μόρια στους Ρωσοπόντιους για την πρόσληψή τους ως επαγγελματιών οπλιτών, ενώ ο κ. Δ. Ρέππας ανακοίνωσε επιδοτούμενο από την κυβέρνηση πρόγραμμα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε 6.000 Ρωσοπόντιους (προϋπολογισμού 21,9 εκατ. ευρώ), παροχή συνοδευτικών ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που αφορά 15.000 άνεργους ομογενείς, επαγγελματική κατάρτιση, επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση ομογενών κτλ.