ΜΕ ΣΚΛΗΡΗ γλώσσα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Ρέππας στους ισχυρισμούς περί εμπλοκής της ελληνικής κυβέρνησης στη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που διατύπωσε χθες το απόγευμα η γραμματέας του κα Σεμσί Κιλίτς ή Ντιλάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Επειδή η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, το ανθελληνικό παραλήρημα της κας Κιλίτς με την υιοθέτηση της πιο αισχρής τουρκικής προπαγάνδας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό» υπογράμμισε ο κ. Ρέππας και συπλήρωσε ότι «πολλά είναι τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα, για αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ο ρόλος της».


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» οι ελληνικές αρχές ερευνούν ήδη τις δραστηριότητες της κας Κιλίτς επι ελληνικού εδάφους κατά το παρελθόν και εφ’ όσον προκύψουν μετα βεβαιότητος παραβιάσεις της ελληνικής νομοθεσίας θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Σύμφωνα με άλλες πληροφοριες η κα Ντιλαν σκοπεύει να κάνει χρήση του βελγικού διαβατηρίου της και να αναχωρήσει από την Ελλάδα.


Αργά χθες το βράδυ ο μουσικοσυνθέτης κ. Μίκης Θεοδωράκης παρενέβη από τηλεοράσεως και κατήγγειλε με οργή όσα ανέφερε η εκπρόσωπος του ηγέτη του ΡΚΚ ­ στην οποία απέδωσε αχαριστία ­ καλώντας την κοινή γνώμη να αγνοήσει συκοφαντίες σε βάρος της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα διευκρίνησε ότι ο ίδιος δεν θα παραστεί στη συναυλία υπέρ των Κούρδων που διοργανώνεται αύριο στο κέντρο της Αθήνας.


Αντιθέτως ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, μετά τη συνέντευξη, ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τού απάντησε ότι η δήλωσή του «συνιστά μείζον ατόπημα και μνημείο μικροκομματικής ανευθυνότητας» επειδή «υιοθετεί ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον της χώρας». Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Ι. Καψής μίλησε για παραλήρημα άνευ αξίας, στο οποίο δεν πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία.


Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «ύποπτη» την παρουσίαση της υποθέσεως όπως έγινε από την συνεργάτιδα του Οτσαλάν και υπογράμμιζαν ότι οι ισχυρισμοί της στερούνται οποιασδήποτε τεκμηριώσεως και αποτελούν συρραφή τυχαίων γεγονότων και υποθέσεων. Για παράδειγμα τόνιζαν ότι η αναφορά στο ταξίδι που πραγματοποίησε ο κ. Θ. Πάγκαλος στην Κένυα ­ και παρουσιάστηκε ως προετοιμασία της «συνομωσίας» ­ δεν ήταν παρά μια προγραμματισμένη από εξαμήνου περιοδεία σε έξι αφρικανικές χώρες!


Νωρίτερα η γραμματέας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν με την παρουσία και των δύο άλλων συνεργάτιδών της που επέστρεψαν από την Κένυα δήλωσε ότι οι Κούρδοι δεν θα προχωρήσουν σε αντίποινα κατά της Ελλάδας, αλλα δεν δίστασε να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση οτι ενεπλάκη σε συνομωσία κατά του Οτσαλάν, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει στοιχεία. Η κυρία Ντιλάν επέρριψε ευθύνες για την απαγωγή και μεταφορά του κούρδου ηγέτη στην Τουρκία στον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και στους πρώην υπουργούς Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλο, Εσωτερικών κ. Α. Παπαδόπουλο και Δημόσιας Τάξης κ. Φ. Πετσάλνικο. Διατύπωσε ακόμη την άποψη ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας και της Ελλάδας για την παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία. Ανέφερε ως νεότερο στοιχείο ότι ο Οτσαλάν έλαβε διαβεβαιώσεις ότι μετά το Μινσκ θα κατευθυνόταν στη Χάγη. Ακόμη ανέφερε ότι καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα της Κένυα έπαιξαν οι παρεμβάσεις έλληνα επιχειρηματία -χωρίς να τον κατονομάσει- ο οποίος έδινε διαβεβαιώσεις για την ομαλή έκβαση της χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν από κάποια αφρικανική χώρα.


Επίσης, ισχυρίστηκε ότι για την αναχώρηση του Οτσαλάν από την πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι καταλυτικής σημασίας ήταν ένα τηλεφώνημα του κ. Πάγκαλου, ο οποίος διαβεβαίωσε τον κούρδο ηγέτη ότι είχαν κανονιστεί τα πάντα με την κυβέρνηση της Κένυα. Τέλος η κυρία Ντιλάν είπε ότι τις κυβερνήσεις που μετείχαν σε αυτή τη διεθνή συνωμοσία μόνο ο λαός τους μπορεί να τις κρίνει. Τις τρεις γυναίκες περίμεναν αξιωματικοί της Ασφάλειας για να τις οδηγήσουν στο γραφείο του ανακριτή.