ΓΙΑ πρώτη φορά φέτος σημειώνεται μια τριπλή ελληνική παρουσία στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης. Στους σχετικούς πίνακες που δημοσιεύουν οι «Financial Times», με βάση την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, ο ΟΤΕ βρίσκεται στην 108η θέση (ακριβώς κάτω από την British Airways), η Αλφα Τράπεζα Πίστεως στην 361η (αμέσως μετά τον όμιλο Benetton) και η Εθνική Τράπεζα στην 454η. Στον πίνακα με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, η μοναδική ελληνική παρουσία είναι του ΟΤΕ, στην 359η θέση.


Αναλυτικά οι δέκα πρώτες εταιρείες είναι οι εξής:


* Παγκοσμίως:


1. General Electric


2. Royal Dutch/Shell


3. Microsoft


4. Exxon


5. Cocα-Cola


6. Intel


7. Nippon Telegraph & Telephone


8. Merck


9. Toyota


10. Novartis


* Στην Ευρώπη


1. Royal Dutch/Shell


2. Novartis


3. HSBC Holdings


4. British Petroleum


5. Roche Holding


6. Glaxo Wellcome


7. Lloyds TSB Group


8. Unilever


9. Allianz Holding


10. Nestle


Αξίζει να σημειωθεί η διατήρηση της παγκόσμιας πρωτιάς από την General Electric, η μεγάλη άνοδος της Microsoft (από την 11η θέση πέρυσι) και η εμφάνιση της Novartis (πρώην Ciba και Sandoz) στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Franchising από την Glass Cleaning Δίκτυο πωλήσεων από 50 εξειδικευμένα καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα


ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ανάπτυξη με το σύστημα franchising προσβλέπει η εταιρεία Glass Cleaning ΑΕ, οι πωλήσεις της οποίας το 1996, μετά από αύξηση 32%, είχαν ανέλθει σε 1.537 εκατ. δρχ. αποδίδοντας κέρδος ύψους 85 εκατ. δρχ.


Η εταιρεία, που διευθύνεται από τον κ. Κ. Παλαιοβράχα (φωτογραφία) και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, συνέχισε και το 1997 την ανοδική της πορεία. Ασχολείται με την παραγωγή ειδών καθαρισμού και παράλληλα εισάγει και εμπορεύεται χονδρικώς επαγγελματικά συστήματα καθαρισμού μεγάλων χώρων.


Η Glass Cleaning ΑΕ δημιουργήθηκε το 1969 με έδρα την Αθήνα και με αντικείμενο τον επαγγελματικό καθαρισμό, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους και καινοτομίες του εξωτερικού πρωτόγνωρες για την εποχή εκείνη. Τα προϊόντα της διατίθενται στην ελληνική αγορά. Εχει αναπτύξει ένα δίκτυο πωλήσεων με το σύστημα franchising από 50 εξειδικευμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, οκτώ στην Αθήνα, 11 στη Θεσσαλονίκη, δύο στη Λάρισα, δύο στην Πάτρα, δύο στην Καβάλα, δύο στην Κρήτη και από ένα σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.


Διαθέτει στην Επανομή της Θεσσαλονίκης ιδιόκτητη μονάδα 4.000 τ.μ. παραγωγής σειράς απορρυπαντικών και χαρτικών, συμπληρώνοντας την γκάμα με όλα τα προϊόντα που αφορούν τον επαγγελματικό καθαρισμό. Ειδικότερα, διαθέτει μονάδα παραγωγής απορρυπαντικών, με χημείο, τμήμα ποιοτικού ελέγχου, έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων και αυτόματες μηχανές μορφοποίησης χάρτου υγείας και ρολών καθαρισμού, χαρτοπετσέτας και χάρτινου τραπεζομάντιλου.


Επίσης μονάδες παραγωγής πτυσσόμενων κονταριών αλουμινίου, σετ σφουγγαρίσματος και συναρμολόγησης συστημάτων υγιεινής. Τέλος, διαθέτει το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης και εφαρμογής συστημάτων καθαρισμού στη Β. Ελλάδα.


Σε ανοδική πορεία η Extral Η νέα παρουσία στον κλάδο αλουμινίου αύξησε και πάλι τις πωλήσεις της


ΑΝΟΔΙΚΗ ήταν, κατά πληροφορίες, το 1997 η πορεία μιας βιομηχανίας του κλάδου αλουμινίου η οποία είχε αυξήσει κατά 22% τις πωλήσεις της το 1996. Ο λόγος για την εταιρεία Extral ΑΕ, που το 1996 είχε πωλήσεις αξίας 1.215 εκατ. δρχ. Τα οικονομικά της μεγέθη βελτιώθηκαν το 1997.


Πρόκειται για μια νέα εταιρεία στον χώρο διέλασης αλουμινίου, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1994 από ανθρώπους με εμπειρία 23 χρόνων στις κατασκευές αλουμινίου και 17 χρόνων στην παραγωγή προφίλ αλουμινίου.


Η εταιρεία, που διευθύνεται από τον κ. Α. Κρικέλλη (φωτογραφία), παράγει και εμπορεύεται εξαρτήματα κουφωμάτων και προφίλ από αλουμίνιο για όλες τις χρήσεις, όπως συστήματα Alpha & Kappa για πόρτες, παράθυρα, χωρίσματα, συστήματα με θερμοδιακοπή για πόρτες, παράθυρα, υαλοπετάσματα συμβατικά και Structural Spacer Glazing της εταιρείας Tremco.


Το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων διατίθεται στην ελληνική αγορά, ενώ εξάγει το 40% σε άλλες βαλκανικές χώρες. ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΟΣΙΑ ΣΤΟ ΑΜΠΙΤΖΑΝ Η ΤΕΧΝΙΚΟΛ


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ εξαγωγές σε πλειάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ακτής Ελεφαντοστού, της Κύπρου και της Αλβανίας, πραγματοποίησε και το 1997 η εταιρεία Τεχνικόλ Γ. Χούλης ΑΒΕΕ που παράγει χρώματα και συγκολλητικές ύλες. Με πωλήσεις αξίας 1.362 εκατ. δρχ. και κέρδος ύψους 75 εκατ. δρχ. το 1996, έναντι κέρδους ύψους 88 εκατ. δρχ. το 1995, η Τεχνικόλ αποτελεί μια αναπτυσσόμενη εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε ως ΑΕ μόλις το 1990 και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Οι εξαγωγές της το 1996 στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού και σε πόλεις άλλων χωρών ανήλθαν σε περίπου 2.000 τόνους εμπορευμάτων αξίας 600.000 δολαρίων.


Η παραγωγή χρωμάτων αποδίδει περίπου τις μισές από τις συνολικές πωλήσεις. Τις άλλες τις φέρνει η παραγωγή συγκολλητικών ουσιών. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο κ. Γ. Χούλης, της οικογένειας που την ελέγχει, ενώ οικονομικός διευθυντής και διευθυντής εξαγωγών είναι ο κ. Δ. Χούλης (φωτογραφία). Η έδρα της επιχείρησης είναι στα Ανω Λιόσια Αττικής, όπου σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 12.000 τ.μ. στεγάζονται η παραγωγή, οι αποθήκες και τα γραφεία της. Εκεί παράγονται τα προϊόντα της, συνολικά 90 διαφορετικά είδη, που είναι γνωστά στην αγορά με τα σήματα «Technicoll», «Technofat» και «Technoliv».