Ηταν «κεραυνός εν αιθρία» ή μήπως ήταν η… φυσική ροή των πραγμάτων; Ο σάλος που δημιουργήθηκε με τις «αποκαλύψεις» για την προσωπική ζωή του συνθέτη και τραγουδιστή κ. Στέφανου Κορκολή στην εκπομπή «Ζούγκλα» του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου θέτει πάλι το ζήτημα του καθορισμού των ορίων μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου βίου. Η υπόθεση παίρνει πλέον την άγουσα προς τη Δικαιοσύνη, ενώ το αρμόδιο όργανο της πολιτείας που θα μπορούσε να κρίνει αν παραβιάστηκαν οι κανόνες της δεοντολογίας, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, έχει «παγιδευτεί» στην κόντρα του με το υπουργείο Τύπου.


Ολα άρχισαν την περασμένη Κυριακή, όταν προβλήθηκε το επίμαχο βίντεο με ερωτικές περιπτύξεις του κ. Κορκολή με νεαρή κοπέλα και ακολούθησαν αιχμές για σχέσεις του καλλιτέχνη με ανήλικα κορίτσια. Ο ίδιος ο κ. Κορκολής διέψευσε κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο, ενώ για το «βίντεο της κλειδαρότρυπας» υποστήριξε ότι η κοπέλα ήταν πρώην μνηστή του. Ολα αυτά όμως διανθίστηκαν και με άλλες «αποκαλύψεις» του κ. Τριανταφυλλόπουλου για «ιδιαίτερες σχέσεις» με μοντέλα γένους αρσενικού των γνωστών σχεδιαστών μόδας κκ. Μ. Ασλάνη και Φιλήμονα.


Το θέμα όμως που έλαβε πολύ μεγάλες διαστάσεις ήταν εκείνο στο οποίο εμπλέκεται ο κ. Κορκολής. Ο τραγουδιστής αντέδρασε έντονα και κατέθεσε μήνυση εναντίον του δημοσιογράφου για προσβολή αξιοπρέπειας, παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και συκοφαντική δυσφήμηση. Παράλληλα από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν για επαγγελματικές υποχρεώσεις, απέστειλε δήλωση διαμαρτυρίας που κοινοποιήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στον Συνήγορο του Πολίτη, στην ΕΣΗΕΑ και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών. Ο κ. Κορκολής καταγγέλλει στη δήλωση αυτή ότι ο δημοσιογράφος «παράνομα και αυθαίρετα και αναίτια με κατασπίλωσε με την εκπομπή του πατώντας πάνω στην τιμή και στην υπόληψή μου και συνθλίβοντάς την από τη θέση ισχύος που του παρέχει το «μέσο» που χρησιμοποιεί και που νομίζει ότι εν κατακλείδι σε επίπεδο εξουσιαστικό τελικά θα τον προστατέψει για να μη λογοδοτήσει».


Από την πλευρά του, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος σε δημόσιες τοποθετήσεις του υπεραμύνθηκε της εκπομπής του θεωρώντας ότι δεν παρέβη τους κανόνες δεοντολογίας, ενώ απείλησε και με μήνυση τον κ. Κορκολή. «Είναι υποκρισία», δήλωσε, «να νιώθουμε προσβεβλημένοι από τη γαρνιτούρα που είναι οι ερωτικές σκηνές και να μην κοιτάμε την ουσία που αφορά αποπλάνηση ανηλίκων».


Η υπόθεση προκάλεσε πονοκέφαλο στη διοίκηση του καναλιού. Σε ανακοίνωσή του ο σταθμός τόνισε τα ακόλουθα: «Η επιλογή της θεματογραφίας ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον δημοσιογράφο, ο οποίος είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για τη διενέργεια και εξέλιξη της δημοσιογραφικής έρευνας, τη συγκέντρωση και κυρίως την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, η οποία περαιτέρω συνιστά πρόκριμα για την ανάγκη δημοσιοποίησης του θέματος προς την ενημέρωση του κοινού. Οσον αφορά δε την προβολή των επίμαχων σκηνών, η οποία έγινε χωρίς τη γνώση του διευθυντή προγράμματος του σταθμού, εκφράζουμε τη λύπη μας. Ανεξαρτήτως αν ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, ως εκτελεστής παραγωγής της εκπομπής και παρουσιαστής της, ενήργησε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ή όχι, η εκφορά οιασδήποτε αξιολογικής κρίσης για το πρόσωπό σας (σ.σ.: για τον κ. Κορκολή) δεν συνιστά παρά έκφραση της προσωπικής και μόνον γνώμης του ιδίου. Τέλος, ανεξαρτήτως της βασιμότητας ή μη των προβαλλομένων ισχυρισμών, διαφωνούμε ρητά και κατηγορηματικά ως προς τον τρόπο και τα μέσα διαχείρισης του αποδεικτικού υλικού και των δημοσιογραφικών τεκμηρίων που χρησιμοποιήθηκαν στην επίμαχη εκπομπή». Παράλληλα ο νομικός σύμβουλος του καναλιού, απαντώντας στο εξώδικο του κ. Κορκολή, τόνισε: «Δηλώνουμε ότι εφεξής ουδεμία μετάδοση της εν λόγω εκπομπής θα γίνει η οποία θα αναφέρεται στο πρόσωπό σας και αφορά την επίμαχη υπόθεση, για την οποία άλλωστε μόνη αρμόδια είναι η ήδη επιληφθείσα εισαγγελική αρχή».


Πάντως στην εκπομπή του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου την περασμένη Πέμπτη δεν επαναλήφθηκε το επίμαχο βίντεο, παρά το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα το «έβγαζε στον αέρα» και πάλι. Το μεσημέρι της Παρασκευής η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κ. Τριανταφυλλόπουλου για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Στην υπόθεση παρενέβη την Πέμπτη και η νεοσύστατη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κ. Δαφέρμος. Σε ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Αρχή θα συνέλθει αύριο (Δευτέρα) και θα ασχοληθεί με την υπόθεση του συνθέτη αλλά και με την περίπτωση του κ. Ασλάνη. Ακόμη τονίζεται ότι η Αρχή «θα λάβει σχετική απόφαση και θα επιβάλει σε περίπτωση παραβάσεως του νόμου τις προβλεπόμενες κυρώσεις». Παρέμβαση έκανε και η ΕΣΗΕΑ, η οποία έκανε λόγο για «αήθη τηλεοπτικό κανιβαλισμό» και παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.


Τον χαρακτηρισμό της ΕΣΗΕΑ για την υπόθεση υιοθέτησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το περιεχόμενο της εκπομπής συνιστά προσβολή της προσωπικότητας. «Δεν μπορεί να συνθλίβεται μια προσωπικότητα με το εμπόριο που κάνει ένας φερόμενος δημοσιογράφος» δήλωσε. Από την πλευρά του, ο υπουργός Τύπου κ. Δ. Ρέππας δήλωσε ότι αρμόδιο για να παρέμβει είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.