* ΧL Leisure Group Ρlc: Υπό αναγκαστική διαχείριση τέθηκε από χθες το τρίτο μεγαλύτερο τουριστικό πρακτορείο της Βρετανίας, αφήνοντας εκτεθειμένους δεκάδες χιλιάδες επιβάτες και πελάτες. Η εταιρεία επέρριψε την κατάρρευσή της στην αύξηση του κόστους καυσίμων και στην οικονομική επιβράδυνση. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι 89.000 πελάτες μένουν εκτεθειμένοι στο εξωτερικό εξαιτίας της εξέλιξης, ενώ 200.000 επιπλέον διαθέτουν κρατημένες προπληρωμένες θέσεις στην ως χθες ιδιωτική επιχείρηση και στους βραχίονές της. Η ΧL αναφέρει ότι υπό αναγκαστική διαχείριση τίθενται οι βραχίονες ΧL Leisure, ΧL Αirways UΚ, Εxcel Αviation, Εxplorer Ηouse, Αspire Ηolidays, Freedom Flights, Freedom Flights (Αviation), Τhe Really Great Ηoliday Company, Μedlife Ηotels, Τravel City Flights και Κosmar Villa Ηolidays. Πάντως με χθεσινή του δήλωση ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι « εφόσον κριθεί απαραίτητοθα παρασχεθεί υποστήριξη σε όσους επισκέπτες αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιστροφής στην πατρίδα τους ». * Volvo: Σε μείωση της παραγωγής της κατά 5% προχωρεί η αυτοκινητοβιομηχανία της Ford Μotor, εξαιτίας της επιβράδυνσης των πωλήσεων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή κατά 20.000

οχήματα, προκειμένου να αντισταθμίσει την εφετινή επιβράδυνση των πωλήσεων. Η επιχείρηση προβλέπεται να πουλήσει 12% λιγότερα οχήματα εφέτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Volvo λίγο παλαιότερα είχε ανακοινώσει την κατάργηση της τρίτης βάρδιας στις κύριες εγκαταστάσεις της στη Σουηδία. * ΡostΒank: Προσφορά 2,79 δισ. ευρώ (3,9 δισ. δολάρια) για το 30% της τράπεζας κατέθεσε χθες η Deutsche Βank, η οποία γίνεται αποδεκτή από την Deutsche Ρost ιδιοκτήτρια της Ρostbank, η οποία προσφέρει και option για αγορά περαιτέρω ποσοστού. Οπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, η DΒ θα αποκτήσει το 29,75% της Ρostbank αντί 2,79 δισ. ευρώ (3,91 δισ. δολάρια) σε μετρητά. Στην κοινή ανακοίνωση τονίζεται ότι πέραν του μειοψηφικού πακέτου μετοχών η Deutsche Βank έχει option, βάσει της οποίας μπορεί να εξαγοράσει επιπλέον 18% της τράπεζας προς 55 ευρώ ανά μετοχή. Η δεύτερη προσφορά μπορεί να γίνει σε χρονικό διάστημα 12-36 μηνών μετά την πρώτη εξαγορά. Από την πλευρά της, η DΒ ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ η συμφωνία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί στο α΄ τρίμηνο του 2009.

* Sacyr Vallehermoso: Σε μελέτη διαφόρων επιλογών σε ό,τι αφορά το μερίδιό της στη Repsol, μεταξύ των οποίων και την πώληση του 20% που κατέχει στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ισπανίας, βρίσκεται η πέμπτη μεγαλύτερη ισπανική κατασκευαστική εταιρεία. Η μετοχή της Sacyr Vallehermoso αντέδρασε με άνοδο 9% στην ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η εταιρεία, που έχει χρέη 18,3 δισ. ευρώ, μελετά «ποικίλες εναλλακτικές» για τη Repsol και άλλες επενδύσεις. Στις επιλογές της περιλαμβάνεται και πώληση ενεργητικών, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, αναφέρει ο όμιλος.