Πού βρίσκονται οι ευκαιρίες ενασχόλησης στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον; Ποιοι είναι οι ισχυρότεροι «παίκτες» της καινοτομίας στην Ελλάδα; Και ποια είναι τα μυστικά της χρηματοδότησης για ένα start-up; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η έρευνα του «Βήματος της Κυριακής» για την άλλη Ελλάδα που καινοτομεί, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας, έχει παρουσία στις διεθνείς αγορές και φέρνει κεφάλαια και επενδυτές.
Μιλούν στο «Βήμα» για τα μυστικά της χρηματοδότησης εκπρόσωποι Venture Capital, που έχουν στη διάθεσή τους «δύναμη πυρός», δεκάδων εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε start-ups που δραστηριοποιούνται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Παράλληλα, ανοίγουν τα χαρτιά τους ορισμένες από τις πλέον καινοτόμες και διεθνοποιημένες ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για την εισηγμένη στο χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου GLOBO, η οποία πρόσφατα εισήλθε στις ΗΠΑ εξαγοράζοντας την εταιρεία κινητών επικοινωνιών Notify Technologies την HELIC, η οποία σχεδιάζει λογισμικό σχεδίασης ημιαγωγών με πελάτες τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ηλεκτρονικών του πλανήτη και έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο την ιαπωνική FUJITSU και την INACCESS, η οποία δραστηριοποιείται στη διεθνή αγορά συστημάτων απομακρυσμένης παρακολούθησης, έχει παρουσία σε ΗΠΑ, Ινδία και Ιαπωνία, πρόσφατα εξασφάλισε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 5 εκατ. ευρώ, όμως παράγει έρευνα και ανάπτυξη από την Αθήνα. Ακόμη, το ρεπορτάζ αναδεικνύει νέα πεδία τεχνολογικής ανάπτυξης.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση έρχεται από τη Zelitron, ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό start-up, το οποίο εξαγοράστηκε από τη Vodafone και αναπτύσσει σύγχρονα συστήματα επικοινωνιών μεταξύ μηχανών, μια τεχνολογία γνωστότερη ως Μ2Μ. Επίσης, ένα παράδειγμα ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου έρχεται από το Daily Secret, ένα start-up που ξεκίνησε από την Ελλάδα και παράγει content για μερικές από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου, ενώ το gi-cluster του Corallia δείχνει πως η Ελλάδα μπορεί να μπει στο gaming χρησιμοποιώντας το «φινλανδικό» μοντέλο.

Επίσης, το αφιέρωμα αναδεικνύει τη σημασία του «νέου χρυσού» του 21ου αιώνα, που δεν είναι άλλος από τα ψηφιακά δεδομένα. Ο Τάσος Αργυρός, ίσως ο πιο επιτυχημένος Ελληνας της νέας γενιάς στις ΗΠΑ, εξηγεί την αξία των μεγάλων δεδομένων και μιλά για το επενδυτικό ταμείο που δημιούργησε για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου τομέα. Παράλληλα, το ρεπορτάζ παρουσιάζει μια φιλόδοξη πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, το οποίο ανέλαβε να συγκεντρώσει και να διαθέσει δωρεάν προς χρήση από οποιονδήποτε ένα τεράστιο ψηφιακό απόθεμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει μια νέα αγορά στις ψηφιακές εφαρμογές.

Διαβάστε επίσης:

Ερευνα και ανάπτυξη από ξένες εταιρείες

Το ελληνικό θαύμα του Μ2Μ

«Μιλάει» 13 γλώσσες

Με αέρα από τη Σίλικον Βάλεϊ

Μια ιδέα ελληνική κατακτά τον κόσμο

Games made in Greece με φινλανδικό μοντέλο

H ελίτ των ψηφιακών δεδομένων

Μπαράζ ελεύθερων πόρων

Γ. Τζιραλής: «Η ομάδα είναι για εμάς το πρώτο κριτήριο»

Από την Ελλάδα σε Ινδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία

Τα «τσιπάκια» έχουν μέλλον

Επενδύσεις με «δύναμη πυρός» 17 εκατ. ευρώ

Γιάννης Παπαδόπουλος: «Η τεχνολογία να πάει παντού»

Ανοίγουν κρατικά δεδομένα

Με την τράπεζα στην… τσέπη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ