«Δύναμη πυρός» 17 εκατ. ευρώ διαθέτει το επενδυτικό ταμείο Elikonos Jeremie, το οποίο έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και έναν χρόνο και στοχεύει στη χρηματοδότηση εταιρειών που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και κινούνται γύρω από τον ευρύτερο χώρο των νέων τεχνολογιών.
Οπως αναφέρει ο συνιδρυτής του Elikonos, κ. Παντελής Παπαγεωργίου, τα 12 εκατ. ευρώ προέρχονται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από την ομάδα του fund (έτερος συνιδρυτής είναι ο κ. Τάκης Σολωμός), αλλά και ιδιώτες επενδυτές.
Οχι μόνο τεχνολογικές εταιρείες


«Εμείς κοιτάμε τα πάντα» λέει, εξηγώντας ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν αυστηρά και μόνο τεχνολογικές εταιρείες, και επισημαίνει ως ένδειξη αυτής της θεώρησης ότι η πρώτη επένδυση που έγινε από το Ταμείο ήταν η Olive Media, ένα start-up το οποίο παράγει εκδόσεις και περιεχόμενο και δημιουργήθηκε από εργαζομένους του κλάδου των ΜΜΕ. Οπως λέει, το εγχείρημα πηγαίνει καλά και δεν έχει προσωπoκεντρική λογική, αλλά ομαδικό μάνατζμεντ. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
«Στρατηγική μας είναι να προσπαθήσουμε να δούμε πιο μεγάλα πράγματα από ένα start-up που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο για δύο λόγους. Πρώτον, φοβόμαστε το μεγάλο ρίσκο που συνεπάγεται ένα start-up, διότι η Ελλάδα ως αγορά δεν έχει το βάθος και την ωριμότητα για να υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια» σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, όπως υποστηρίζει, μια πιο ώριμη επιχειρηματική προσπάθεια μπορεί να εξαχθεί ευκολότερα σε μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξουμε start-ups και νέα πράγματα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα απορρίψουμε, διότι είναι υποχρέωσή μας να κοιτάζουμε τα πάντα» διευκρινίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, το Elikonos δίνει προτεραιότητα στα εξής κριτήρια. Το πρώτο είναι οι άνθρωποι, δηλαδή η ομάδα του εκάστοτε εγχειρήματος. Το δεύτερο είναι η ικανότητα μιας ιδέας να αναπτυχθεί κλιμακωτά χωρίς να χρειάζεται σημαντική αύξηση πόρων. Το τρίτο είναι οι αριθμοί και η δυνατότητα ταχείας κερδοφορίας, διότι το χρονικό διάστημα για την επένδυση και την αποεπένδυση του Elikonos θα είναι σύντομο.

Οι δεσμεύσεις που ζητεί το Elikonos για να επενδύσει είναι μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο, τακτική αναφορά, «ανοιχτά βιβλία» και άμεση επικοινωνία. «Θέλουμε να έχουμε ενεργό ρόλο και να βάλουμε στη διάθεση της εταιρείας που θα επενδύσουμε την εμπειρία, τις γνώσεις και το δίκτυό μας» σημειώνει.
Η επενδυτική περίοδος του Ταμείου πρέπει να ολοκληρωθεί ως το 2015. Επειτα, θα διαθέτει μια πενταετία για το στάδιο της αποεπένδυσης, με δικαίωμα επέκτασης για άλλα δύο έτη. Ετσι, ο κύκλος ζωής του κατά μέγιστον μπορεί να επεκταθεί ως το 2022, όμως δεν θα έχει δικαίωμα για νέες επενδύσεις μετά το 2016, παρά μόνο σε υφιστάμενες. «Στόχος μας είναι να κάνουμε από επτά ως εννέα, άρα έχουμε δρόμο ακόμη» σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.
Τα θετικά και τα αρνητικά


«Από τη μία θεωρώ πολύ ενδιαφέρον και θετικό όλο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τις start-ups, τις νέες τεχνολογίες, τις θερμοκοιτίδες και τα επενδυτικά ταμεία. Από την άλλη όμως έχω την ανησυχία μήπως αυτή η ιστορία των start-ups και του τεχνολογικού οικοσυστήματος κινδυνεύσει να γίνει εποχική μόδα. Μήπως γίνεται αυτοσκοπός;» διερωτάται ο κ. Παπαγεωργίου.
«Επίσης, ζούμε σε μια εποχή που η πληροφόρηση είναι άμεση και εύκολη και ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι καινούργια πράγματα βγαίνουν από τη Σίλικον Βάλεϊ. Ομως εμείς δεν είμαστε Σίλικον Βάλεϊ, ούτε έχουμε τις προοπτικές και τις αποτιμήσεις της. Καμιά φορά τα νέα παιδιά χρειάζεται να είναι πιο προσγειωμένα. Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός χτίζονται μακροπρόθεσμα, όμως προϋποθέτουν μικρά, βραχυπρόθεσμα βήματα. Ετσι, είναι καλύτερο να δεσμευτεί κανείς ότι θα κάνει δέκα πράγματα και να τα εκπληρώσει, παρά να υποσχεθεί εκατό. Χρειάζεται οι στόχοι που θα τεθούν να είναι ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι» σημειώνει ο συνιδρυτής του Elikonos.
«Η εμπιστοσύνη χτίζεται σιγά-σιγά, αλλά για να φτάσει κανείς εκεί θα πρέπει να περάσει πολλά» συμπληρώνει και φέρνει ως παράδειγμα την Internetq, η οποία δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, όμως διά πυρός και σιδήρου σήμερα έχει καταστεί πολυεθνική εταιρεία και διαθέτει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Ο κ. Παπαγεωργίου χαρακτηρίζει θετικότατο γεγονός την τάση των νέων παιδιών προς την επιχειρηματικότητα, όμως σημειώνει ότι θα πρέπει να ξέρουν ότι εκεί έξω τα πράγματα είναι δύσκολα. «Δεν είναι εύκολο να σηκώσεις χρήματα. Το fund raising είναι μια πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια. Πρέπει κανείς να έχει μια πορεία και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών» λέει και προτείνει στους νέους επιχειρηματίες να είναι ρεαλιστές. Οπως αναφέρει, η ζωή χρειάζεται την ανάληψη κινδύνου και το ρίσκο, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι μελετημένο.
Εμπιστοσύνη στις ομάδες


«Πιστεύω στις ομάδες. Τα νέα παιδιά θα πρέπει να βρουν ανθρώπους που θα λειτουργούν αλληλοσυμπληρωματικά. Δεν αρκεί μόνο ο μηχανικός του λογισμικού. Χρειάζονται άτομα για να μετατρέψουν ένα concept σε ιδέα και να δουν πώς μπορούν να βγάλουν χρήματα από αυτό. Πρέπει να έχουν κοντά τους πρόσωπα ίδιας λογικής για να καλύψουν το τεχνικό, το οικονομικό και το εμπορικό κομμάτι για να μπορέσουν να πορευτούν» συμπληρώνει.
Ο συνιδρυτής του Elikonos καλεί τους νέους επιχειρηματίες να μη φοβηθούν να σηκώσουν το τηλέφωνο για να πάρουν συμβουλές, να προσεγγίζουν τα ζητήματα με τρόπο επαγγελματικό και να ξέρουν ότι θα πρέπει να πιστεύουν στις ιδέες τους περισσότερο από oποιονδήποτε άλλον προτού χτυπήσουν τις πόρτες των επενδυτών.
Ο κ. Παπαγεωργίου θεωρεί ότι ήδη οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και ότι πλέον υπάρχουν πολλά παραδείγματα εταιρειών που έχουν ξεφύγει από το στενό πλαίσιο. «Πράγματι, υπάρχει καλό ανθρώπινο δυναμικό, η συγκεκριμένη αγορά δεν έχει εμπόδια εισόδου και στο τέλος της ημέρας μπορεί να φτιάξει καλά προϊόντα και να τα πωλήσει στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, όταν ισορροπήσει η ύφεση και ξαναπέσουν χρήματα, θεωρούμε ότι θα είναι χώρος με προοπτική. Αλλωστε, γι’ αυτό επιλέξαμε να κάνουμε και την επένδυση» καταλήγει.