Τη δημιουργία τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα από τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού διαπραγματεύεται το τελευταίο διάστημα το Piraeus Jeremie (PJ) Tech Catalyst Fund του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.
Οπως αναφέρει ο επικεφαλής του Venture Capital & Private Equity group του Ομίλου Πειραιώς και fund manager του PJ Tech Catalyst κ.Λουκάς Πηλίτσης, «ένας από τους στόχους του PJ Catalyst είναι η προσπάθεια προσέγγισης ξένων start-ups με στόχο να δημιουργήσουν στην Ελλάδα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης». Αυτά θα αποτελέσουν οργανικές μονάδες των εταιρειών και θα βοηθήσουν στο να αναδειχθεί η χώρα μας ως περιφερειακός κόμβος καινοτομίας, προσθέτει.
Κρίσιμες διαπραγματεύσεις


Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, το PJ Catalyst διαπραγματεύεται με δύο σημαντικές εταιρείες από την Ευρώπη και την Αμερική για να δημιουργήσουν πιθανώς και να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα κόμβους έρευνας και ανάπτυξης που θα φέρουν τεχνογνωσία και απασχόληση, εξηγεί ο κ. Πηλίτσης. Μάλιστα, συμπληρώνει ότι καθώς το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας είναι εξαιρετικό και δεδομένης της ύπαρξης μιας καλής «μαγιάς» επιτυχημένων, τεχνολογικών επιχειρήσεων, οι δυνατότητες της Ελλάδας να διαδραματίσει τον ρόλο τεχνολογικού κόμβου στον διεθνή χάρτη είναι υπολογίσιμες και υπαρκτές.
«Δεν κοιτάμε μόνο ελληνικές εταιρείες, τις οποίες θέλουμε να βγάλουμε στις διεθνείς αγορές. Καθώς έχουμε εμπειρία λειτουργίας και στο εξωτερικό, βλέπουμε και επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα η Pinnata, η οποία είναι αμερικανική εταιρεία, ελληνικών συμφερόντων, και αποτέλεσε την πρώτη συνεπένδυση έπειτα από πολλά χρόνια στην Ελλάδα με το Odyssey Fund» προσθέτει ο επικεφαλής του PJ Catalyst.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει, το PJ Catalyst επιδιώκει νεοφυείς εταιρείες και ιδέες μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με το iQbility, το business incubator του ομίλου Quest, με το οποίο το PJ Tech Catalyst της Πειραιώς συνεργάζεται στενά, διοχετεύοντας πόρους και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι «παντρεύουμε» το κάθε start-up στο οποίο επενδύουμε με συγκεκριμένο advisor, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης και σύμφωνα με την εμπειρία μας. Κάθε σύμβουλος αφιερώνει στο start-up τον χρόνο του, παρέχοντας συμβουλές για θέματα στρατηγικής, εταιρικής δομής, συνεργασιών, πωλήσεων, ανοίγματος στην αγορά και άντλησης χρηματοδότησης, δηλαδή σε όλα αυτά όπου «χωλαίνουν» τα περισσότερα start-upς» λέει ο κ. Πηλίτσης.
«Παραδείγματος χάρη, αν ξέρουμε ότι κάποιος έχει ανάγκη από τεχνολογικές λύσεις, θα του δώσουμε έναν έμπειρο τεχνολόγο που είναι advisor μας για να τον πάρει από το χέρι και να του λύσει τα προβλήματα. Αν πάλι χρειάζεται υποστήριξη στην είσοδο στην αγορά, θα του φέρουμε ένα έμπειρο στέλεχος στις πωλήσεις για να του δείξει πώς μπορεί να φτάσει πιο γρήγορα. Ολα εξαρτώνται από τη βασική ανάγκη, βάσει της οποίας κάνουμε και το αντίστοιχο πάντρεμα» εξηγεί.
Ο κ. Πηλίτσης θεωρεί ότι ο σωστός κύκλος για ένα start-up είναι πρώτα να ενταχθεί πιθανά σε ένα accelerator για να φανεί αν η ιδέα του είναι επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα και χρηματοδοτήσιμη. Αν όλα πάνε καλά, τότε θα πρέπει να ενταχθεί σε έναν business incubator (όπως το iqbility), όπου θα δουλευτεί για έξι ως εννέα μήνες, προκειμένου να τεκμηριωθεί η δυνατότητά του να βγει στην αγορά. Και εφόσον συμβεί αυτό, τότε θα έρθει η ώρα να μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα co-working space, όπου με χαμηλό ενοίκιο, θα του παρέχονται χώρος, πρόσβαση σε υποδομές και υπηρεσίες, αλλά και η δυνατότητα εκπαίδευσης. «Ετσι, κλείνει ο αρχικός κύκλος ανάπτυξης ενός start-up» λέει ο κ. Πηλίτσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρατηρεί ο κ. Πηλίτσης, και σε συνεργασία με τον στρατηγικό συνεργάτη iqbility, το PJ Catalyst θα συνεργαστεί με έναν co-working space της Αθήνας και ένα accelerator group από τη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν start-ups τόσο από την Αττική όσο και από την περιφέρεια.
Σημαντικό «εργαλείο»


«Παρ’ όλο που οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελούν έναν στρατηγικό υποτομέα, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι μόνο καθετοποιημένος κλάδος, αλλά και οριζόντιο εργαλείο για άλλους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας» εξηγεί ο κ. Πηλίτσης. Τέτοιοι κλάδοι, όπως λέει, είναι η ενέργεια, το περιβάλλον και οι καθαρές τεχνολογίες, ο τουρισμός, η πρωτογενής διατροφική παραγωγή, διότι μπορούν να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογικές πλατφόρμες ως καταλύτη για ανατρεπτικές λύσεις στην αγορά.
«Πρέπει να παντρέψουμε την τεχνολογία με άλλους τομείς, και το ICT μπορεί να γίνει καθοριστικός παράγων για στρατηγικούς κλάδους και να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας» σημειώνει ο επικεφαλής του PJ Catalyst και επισημαίνει ότι ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς ήταν ο πρώτος που εισήλθε ως angel investor σε παρόμοια εγχειρήματα στον τομέα του ICT.


Piraeus Equity Advisors
Επενδύσεις σε 25 εταιρείες

Οπως αναφέρει ο κ.Λουκάς Πηλίτσης, η Piraeus Equity Advisors, δηλαδή η advisory εταιρεία του Venture Capital και Private Equity Group του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του οµίλου στον τομέα Venture Capital και Private Equity, έχει επενδύσει ήδη σε 25 εταιρείες, σε πολλές από τις οποίες έχει κάνει και δεύτερους, αλλά και τρίτους γύρους χρηματοδότησης και η τεχνολογία αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς επενδύσεων.
Μάλιστα, Venture Capital και Private Equity του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στήριξε σημαντικά τη δημιουργία και τη λειτουργία του πρώτου Openfund με απευθείας επενδύσεις σε οκτώ start-ups, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το διάσημο Taxibeat. Το PJ Catalyst, το οποίο διανύει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, έχει εντάξει στο πρόγραμμά του επτά επενδύσεις, εκ των οποίων οι δύο είναι pre-seed, ενώ οι πέντε seed. Αυτές είναι το Parkaround(185.000 ευρώ σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές), το Radiojar(330.000 ευρώ), τοIntale(300.000 ευρώ), το Pinnatta(230.000 ευρώ από συνολική συνεπένδυσημε την Odyssey Venture Partners, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ), το Pollfish(150.000 ευρώ και 50.000 ευρώ από ιδιώτες επενδυτές), το Offerial(60.000 ευρώ) και ένα ακόμη start-up, το όνομα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί.
Η «δύναμη πυρός» του PJ Catalyst, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και τον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς, είναι 15 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα πρέπει να επενδυθούν ως το τέλος του 2015 σε start-ups που βρίσκονται σε πολύ αρχικό είτε σε αρχικό στάδιο. Στη διευθυντική ομάδα του PJ Catalyst εκτός από στελέχη με σημαντική επενδυτική εμπειρία, συμμετέχουν επίσης και πρόσωπα με διοικητική εμπειρία από το διεθνές τεχνολογικό οικοσύστημα, όπως ο πρώην υπεύθυνος της Microsoft για το Venture Capital κ.Κωνσταντίνος Μάλλιος, ο οποίος εδρεύει στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ο πρόεδρος και συνιδρυτής της NanoPhos κ.Βασίλης Θεοχαράκης, αλλά και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Intel Ελλάς και της Microsoft Ελλάς, κ. Χρήστος Τσάγκος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ