Εντονότατο ελληνικό «χρώμα» έχει το νέο αμερικανικό fund Data Elite, το οποίο ειδικεύεται στα Big Data, καθώς συνιδρύθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ από τον επιχειρηματία κ. Τάσο Αργυρό και τον κ. Στάμο Βένιο. Το επενδυτικό ταμείο δημιουργήθηκε για τη χρηματοδότηση start-ups που δραστηριοποιούνται στα Μεγάλα Δεδομένα, ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του πριν από λίγες εβδομάδες και ήδη βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των πρώτων επενδυτικών του προτάσεων.
Η «δύναμη πυρός»


Το fund, η «δύναμη πυρός» του οποίου διατηρείται επτασφράγιστο μυστικό, αποτελεί καρπό πολύμηνης προετοιμασίας των ιδρυτών του, οι οποίοι συνεργάστηκαν με κορυφαία στελέχη τεχνολογικών επιχειρήσεων, τα οποία θα αναλάβουν να καθοδηγήσουν τα start-ups που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση και ανάπτυξη.
«Μέχρι στιγμής έχουμε πάρα πολλές προτάσεις και το ενδιαφέρον είναι ισχυρό» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Αργυρός. Σημειώνει επίσης ότι στόχος είναι κάθε χρόνο να δημιουργούνται δύο ομάδες εταιρειών, καθεμία από τις οποίες θα περιλαμβάνει από πέντε ως δέκα επιχειρήσεις. Τα προς επένδυση ποσά θα κυμαίνονται από 150.000 ως 250.000 δολάρια, σημειώνει.
Στόχος του Data Elite είναι πρωτίστως εγχειρήματα πολύ αρχικού σταδίου, τα οποία μάλιστα θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση προτού καν αποκτήσουν εταιρική υπόσταση, καθώς το ζητούμενο για το fund είναι να πάρει κάτι που ξεκινά ως ιδέα και να του δώσει μορφή αρχικής έκδοσης του προτεινόμενου προϊόντος, προκειμένου να φανεί κατά πόσο η λύση που φέρνει είναι ελκυστική για την αγορά.
Οπως διηγείται ο κ. Αργυρός, η ιδέα του Data Elite ξεκίνησε ως εξής. «Εχοντας κάνει την Aster Data, αρκετοί έρχονταν σε επαφή μαζί μου, αφού είτε ήθελαν να κάνουν κάτι δικό τους στον χώρο των δεδομένων είτε ζητούσαν συμβουλές είτε ακόμη και χρηματοδότηση. Ωστόσο δεν είχα τον χρόνο για να τους βοηθήσω, αν και έβλεπα ότι επρόκειτο για έξυπνους ανθρώπους με καλές ιδέες, οι οποίοι με κάποια καθοδήγηση θα μπορούσαν να κάνουν ενδιαφέροντα πράγματα. Ενιωθα άσχημα» διηγείται.

«Ωστόσο στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι γνωρίζω αρκετά άτομα που θα ήταν διατεθειμένα να επενδύσουν τον χρόνο τους και έχουν το υπόβαθρο για να παράσχουν γνώση και καθοδήγηση. Ετσι, αν υπήρχε τρόπος να παίρναμε μερικούς από τους καλύτερους ειδικούς στα Big Data και στα Data Analytics, να τους κάναμε μέλη σε ένα fund και να αξιολογούσαμε αν μια ιδέα, που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, αξίζει να χρηματοδοτηθεί, οι πιθανότητες επιτυχίας θα μεγάλωναν σημαντικά και όλοι θα κέρδιζαν»
λέει ο κ. Αργυρός.
Ετσι προέκυψε η Data Elite, μια ιδέα win-win. Και αυτό διότι, όπως υπογραμμίζει ο έλληνας επιχειρηματίας, όποια εταιρεία επιλεγεί για χρηματοδότηση θα κερδίσει, γιατί θα έχει από πίσω της ένα fund με υψηλή εξειδίκευση που θα προσφέρει υπεραξία, οι σύμβουλοί του θα της παρέχουν πρόσβαση σε εταιρείες υψηλής ποιότητας, οι δε επενδυτές θα έχουν μεγάλη πιθανότητα κερδοφορίας, διότι θα εμπλακούν σε εταιρείες με υψηλή εξειδίκευση και πιθανότητα επιτυχίας, συνεχίζει.

«Τα Data ανατρέπουν πάρα πολύ διαφορετικές αγορές. Από τη λιανική, τη χονδρική, τις μεταφορές και τον τουρισμό, όλα αυτά αλλάζουν από τη χρήση δεδομένων και analytics»
εξηγεί ο κ. Αργυρός και σημειώνει ότι ανέκαθεν του φαινόταν ιδιαίτερα ελκυστικό το να δημιουργήσει κάτι που θα βοηθούσε στην επιτάχυνση αυτής της ψηφιακής επανάστασης. «Τα δεδομένα αποτελούν σημαντικό κλάδο και έχουν φοβερό μέλλον. Βλέπουμε ότι θα έχουν σημαντική ανάπτυξη για 20-30 χρόνια» λέει και προσθέτει ότι η τεχνολογία φέρνει περισσότερη διαφάνεια και αυξάνει την αποτελεσματικότητα.
Εργασία παντού


Ο ιδρυτής της Aster Data υπογραμμίζει ότι για τα νέα παιδιά είναι σημαντικό να προσπαθήσουν να γίνουν όσο καλύτερα μπορούν σε έναν τομέα, να εργαστούν σκληρά στο πανεπιστήμιο ή στη δουλειά και να αποκτήσουν γνώση και εξειδίκευση. «Υπάρχουν εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουν φοβερή έλλειψη από μηχανικούς ανάλυσης δεδομένων» παρατηρεί και υπογραμμίζει ότι καθώς πλέον η αγορά εργασίας είναι παγκόσμια, κάποιος που έχει καλές τεχνικές δεξιότητες και βασικές γνώσεις αγγλικών μπορεί να αναζητήσει εργασία παντού. Οπως λέει, οι νέοι δεν πρέπει να περιορίζουν τους ορίζοντές τους και τους καλεί να αναζητήσουν ευκαιρίες όπου βλέπουν ότι εκτυλίσσονται ενδιαφέροντα πράγματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ