Νέα σύνολα πολύτιμων δεδομένων, τα οποία είναι κλειδωμένα στα συρτάρια των υπουργείων, αναμένεται να ανοίξουν και να δοθούν σύντομα προς χρήση δωρεάν, με στόχο τη δημιουργία πάσης φύσεως ψηφιακών web ή mobile εφαρμογών.
Οπως μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα data.gov.gr και να δοθούν σε χρήση νέα σύνολα δεδομένων τα οποία θα προέρχονται από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Επίσης, θα ανοίξουν data που περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ, στοιχεία οχημάτων Δημόσιας Χρήσης (ΔΧ), καθώς και ανωνυμοποιημένα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Μάλιστα, όπως λένε, πολλά set δεδομένων ανοίγουν, έπειτα από σχετικά αιτήματα πολιτών που καταχωρίστηκαν στο data.gov.gr.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι το data.gov.gr δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργατικότητα, καθώς εκτός από τη δυνατότητα που δίνει σε κάθε ενδιαφερόμενο να ζητήσει δεδομένα που θα ήθελε να είναι ανοικτά, επιτρέπει την προβολή και την ανάδειξη ψηφιακών εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας ανοικτά δεδομένα, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν το συγκεκριμένο οικοσύστημα.
Οπως σημειώνουν, ως σήμερα έχουν ανοίξει και αναρτηθεί 30 σετ δεδομένων. Προτεραιότητα έχει δοθεί σε σύνολα από data, «που έχουν περιεχόμενο υψηλής αξίας και ωφέλειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς αφορούν, μεταξύ άλλων, δαπάνες του Δημοσίου, κρατικές αποφάσεις, μέσα μαζικής μεταφοράς, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την παιδεία και τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών» παρατηρούν. Τα δεδομένα διατίθενται ελεύθερα, «με απόλυτο σεβασμό πάντα στα ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα και με χρήση ανοικτών και μηχαναγνώσιμων προτύπων» σημειώνουν κύκλοι κοντά στο εγχείρημα.
Το portal των ανοιχτών δεδομένων βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο λειτουργίας, όμως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξής του στο επιχειρησιακό και οργανωτικό πλάνο της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο σύντομα κάθε δημόσιος φορέας να δημοσιεύει εκεί το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων δεδομένων που παράγει, αναφέρουν.
Τα ανοιχτά δεδομένα θεωρούνται ο χρυσός του 21ου αιώνα και η ελεύθερη διάθεσή τους δημιουργεί προϋποθέσεις για περισσότερη διαφάνεια, αλλά και οικονομική ανάπτυξη μέσα από την εμφάνιση νέων, καινοτόμων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, η ελεύθερη διάθεση της δημόσιας πληροφορίας μπορεί να οδηγήσει σε οφέλη, ύψους 200 δισ. ευρώ ετησίως στην ΕΕ. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το άνοιγμα των ανοιχτών δεδομένων θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει μια νέα αγορά, αξίας τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, αλλά και μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.
Σε παρόμοια πρωτοβουλία προχωρεί και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τον διαγωνισμό «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη», ζητώντας την ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία web και mobile εφαρμογών, οι οποίες υπόσχονται βελτίωση της λειτουργίας της πόλης και διάθεση ανοιχτών δεδομένων για τη δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Το εγχείρημα στηρίζεται στο Crowdsourcing και τα Ανοιχτά Δεδομένα και οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν σε τρεις κατηγορίες: την ανάπτυξη νέων εφαρμογών, οι οποίες θα κάνουν χρήση open data του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων οργανισμών της πόλης, την προσαρμογή ήδη υπαρχουσών εφαρμογών ανοιχτού κώδικα στις ανάγκες της πόλης και τη δημιουργία ανοιχτών δεδομένων από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας (Open Knowledge Foundation Greece, OKFN Greece) και την Ερευνητική Μονάδα URENIO του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ