Ο Αντώνης Σαμαράς χαμογελάει αινιγματικά κάθε φορά που τον ρωτούν αν θα κάνει κόμμα. Απαντάει με χρησμούς – «όσοι ρωτούν αν θα κάνω κόμμα, θα συνεχίσουν να ρωτούν» είπε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Αγιον Ορος – και πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του κλιμακώνοντας την κριτική έναντι της κυβέρνησης.
Αιχμή του δόρατος παραμένουν τα εθνικά, αλλά ενίοτε «πυροβολεί» και για άλλα θέματα, π.χ. ομόφυλα ζευγάρια, τραγωδία Τεμπών, οικονομία, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο εμφατικά παρών. Οι συνομιλητές του εκφράζουν την ίδια αμφιθυμία: «Ή δεν σκέπτεται να κάνει κόμμα και γι’ αυτό δεν το λέει ή το εξετάζει και το κρατά μυστικό» λέει ένας εξ αυτών, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα το βάλει εύκολα κάτω.
«Είμαστε όρθιοι και είμαστε πολλοί» είπε πριν από λίγες ημέρες στο Πολεμικό Μουσείο, με τους παρευρισκομένους να τον χειροκροτούν θερμά. Πόσοι θα τον ακολουθήσουν αν κάνει κόμμα, άγνωστο, πάντως σε ένα κομμάτι της ΝΔ η αποστασιοποίηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι έκδηλη.
«Οσο η κατάσταση στα εθνικά θέματα δημιουργεί κινδύνους, ο Σαμαράς δεν θα μένει σιωπηλός» έλεγαν υποστηρικτές του, «δεν είναι τέτοιος τύπος ο Αντώνης». Και τι θα κάνει; «Οσο η συγκυρία στο γεωπολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστή, θα παρεμβαίνει ηχηρά» απαντούν. Με ποιον απώτερο σκοπό;
Σαμαράς αντί σοβαρής Αντιπολίτευσης;
Σε αυτό το ερώτημα ευθεία απάντηση δεν δίνεται. «Οσο δεν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση να λέει αυτά που πρέπει να ακούσει η κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλάει δυνατά και θα ακούγεται» επισημαίνουν. Ενας από αυτούς που βρέθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο, γέννημα-θρέμμα της γαλάζιας παράταξης, παρατηρούσε ότι η συγκέντρωση με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού για την Ουκρανία ήταν μια «καταμέτρηση δυνάμεων. Κάτι σαν προπαρασκευαστική συγκέντρωση για να δούμε πού βρισκόμαστε. Και βλέπουμε».
Καραμανλής όπως Σαμαράς;
Η πλευρά Σαμαρά είναι πολύ ικανοποιημένη που ο Κώστας Καραμανλής ασπάζεται τις δικές τους αγωνίες και τις εκφράζει κάθε φορά που καλείται να μιλήσει δημοσίως. Αν και ο πρώην πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική σκηνή, ούτε εμπλέκεται σε σενάρια συνεργασιών, εντούτοις η παρουσία του ενισχύει την κοινή κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ειδικά στα εθνικά θέματα.
Συναντίληψη Σαμαρά – Καραμανλή στα Εθνικά θέματα
Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή κάνουν λόγο για συναντίληψη και ταύτιση απόψεων των δύο πρώην πρωθυπουργών στην εθνική ατζέντα. Προβάλλουν τους κοινούς προβληματισμούς που τους ενώνουν, αλλά ταυτόχρονα και την επιλογή του Κ. Καραμανλή να προχωρεί σε παραινέσεις, χωρίς προσωπικές επιθέσεις ή χαρακτηρισμούς, κυρίως στα ελληνοτουρκικά και σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής όταν νιώθει ότι το πράγμα «στραβώνει».
Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, επιμένει να μη σχολιάζει τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει πως «δεν ανήκει πλέον στη Νέα Δημοκρατία και είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει».
«Εξαιρετικά επικίνδυνη η κριτική Σαμαρά»
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός μίλησε για αυτόκλητους συμβουλάτορες του καναπέ και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο του πρώην πρωθυπουργού, δεν απέφυγε το «καρφί», είπε: «Είναι εξαιρετικά εύκολο να μπορεί κάποιος να καθίσταται ευχάριστος στους πολίτες, σηκώνοντας στην πραγματικότητα τα εθνικά ένστικτα των πολιτών», χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά επικίνδυνη» αυτού του είδους την κριτική.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο κόμματος Σαμαρά προβληματίζει σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της πολυπόθητης αυτοδυναμίας, όταν διεξαχθούν οι εκλογές.