Ξεκίνησε πριν από δεκαέξι χρόνια από το γκαράζ του σπιτιού του στην Αττική. Σήμερα η ιδέα του, που μετεξελίχθηκε και έγινε επιχείρηση, έχει παρουσία σε 47 χώρες και μάλιστα είναι από τις λίγες εταιρείες που ξεκίνησαν από την Ελλάδα και «πάτησαν πόδι» στη Σίλικον Βάλεϊ.
Πριν από λίγες εβδομάδες η εισηγμένη στο χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου, GLOBO, η οποία δημιουργήθηκε στην Ελλάδα πριν από 16 χρόνια στο γκαράζ του νεότατου τότε κ. Κωστή Παπαδημητρακόπουλου και σήμερα αποτελεί μία από τις πλέον πρωτοπόρες διεθνώς στον κλάδο του Enterprise Mobility Management και του επιχειρηματικού λογισμικού, ανακοίνωσε την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας κινητών επικοινωνιών Notify Technologies Inc αντί 5 εκατ. δολαρίων.
Μια έξυπνη εξαγορά


Ο κ. Παπαδημητρακόπουλος μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» σημείωσε ότι το ντιλ έγινε στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας στις ΗΠΑ. Καθώς η λεγόμενη «οργανική» ανάπτυξη, δηλαδή το ξεκίνημα από το μηδέν, απαιτεί χρόνο, μια έξυπνη εξαγορά, όπως αυτή της Notify, μπορεί να δώσει ένα άμεσο πάτημα, καθώς και συστατικά που λείπουν.
«Αυτό πετύχαμε. Ενα συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι έχει προϊόν συμπληρωματικό με τα δικά μας» λέει, εξηγώντας ότι ενώ η σειρά προϊόντων «GO!Enterprise», που έκανε την GLOBO γνωστή διεθνώς, επιτρέπει στη διοίκηση μιας εταιρείας να ελέγχει πλήρως τη συγκεκριμένη κινητή εφαρμογή, το ατού της Notify είναι ότι το λογισμικό της δίνει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση να ελέγχει εξ ολοκλήρου κάθε εταιρικό κινητό των εργαζομένων της. «Κληρονομούμε μια τεράστια τεχνολογία που θα μας έπαιρνε χρόνο και χρήμα για να την αναπτύξουμε» λέει.
Οπως προσθέτει, το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι η Notify έχει οργανωμένο αρχηγείο στις ΗΠΑ, με εξήντα άτομα προσωπικό και έτοιμη ομάδα πωλήσεων. Το τρίτο πλεονέκτημα, συνεχίζει, είναι ότι διαθέτει περί τους 1.800 πελάτες, ανάμεσα στους οποίους η ORACLE και η NOVEL, οι οποίες πωλούν την τεχνολογία της, κάτι που δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στην GLOBO.
Οπως αποκαλύπτει, οι πρώτες επαφές είχαν ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο και μεσολάβησε ένας άθλος, καθώς η εταιρεία είχε ελάχιστη παρουσία στην Αμερική και χαμηλή διαπραγματευτική ισχύ. Ομως η άλλη πλευρά κατάλαβε βαθμιαία ότι η GLOBO αποτέλεσε την πλέον ενδεδειγμένη λύση και συμφώνησε σε ένα εξαιρετικό τίμημα. Μάλιστα, όπως λέει, το προσωπικό της Notify είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο, καθώς εισέρχεται σε μια εταιρεία με προοδευτική κουλτούρα.
Σημειωτέον ότι οι εξαγορές αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών από επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η GLOBO σήμερα έχει παρουσία σε 32 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και 15 χώρες του ανεπτυγμένου, δηλαδή σε 47 κράτη, ενώ απασχολεί 300 ανθρώπους.
Οπως εξηγεί ο κ. Παπαδημητρακόπουλος, υπάρχουν σχέδια για την GLOBO που είναι καθαρά οργανικά και άλλα πιο στρατηγικά και τονίζει ότι αυτό που έχει σημασία είναι η κατοχύρωση της θέσης της στην αγορά ως ενός από τους παγκόσμιους ηγέτες στο enterprise mobility. «Η αγορά τώρα γεννιέται. Το να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, επενδύοντας ενέργεια και χρήματα είναι πρωταρχικός στόχος, διότι θα φέρει ανάπτυξη, πωλήσεις, κερδοφορία και οικονομικούς δείκτες που θα πιστοποιούν μια επιτυχημένη πορεία» σημειώνει και αφήνει όλα τα πιθανά σενάρια για το μέλλον ανοιχτά. «Σκοπός μας είναι να μεγαλώσουμε και μετά να κρίνουμε αν πρέπει να μπούμε σε κάποια μεγάλη αγορά» λέει και υπογραμμίζει ως παράδειγμα ότι πλέον η εταιρεία έχει τα μεγέθη για να εισέλθει στον NASDAQ.
«Θέλει δουλειά και επιμονή για να πείσεις»


Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Μέκκα της τεχνολογίας; Ο κ. Παπαδημητρακόπουλος είναι σαφής. «Υπάρχουν τα καλά νέα και τα κακά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι για μια τέτοια ανάπτυξη χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Το να μιλήσεις σε επενδυτές, να σε πιστέψουν και να έχεις κάτι σοβαρό να τους πεις αποτελεί μια τεράστια προσπάθεια, πόσω μάλλον όταν έρχεσαι από τη χώρα μας. Θέλει πάρα πολλή δουλειά, επιμονή και αφοσίωση και πρέπει να πείσεις τους άλλους ότι πιστεύεις στην ιδέα σου περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον» εξηγεί.
«Τα καλά νέα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των Ελλήνων. Ερχόμενος από ένα ταλαιπωρημένο περιβάλλον και με τόση εμπειρία στα προβλήματα, το να βρεθείς σε ένα ώριμο επιχειρηματικό πλαίσιο, με κανόνες, όπου όλα γίνονται σε ελάχιστο χρόνο, σε κάνει πάρα πολύ ισχυρό, διότι μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο» τονίζει.
Ο κ. Παπαδημητρακόπουλος, ο οποίος τυγχάνει και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει μέλλον στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνών (ΤΠΕ), οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν στρατηγική επιλογή για τη χώρα και ήδη πάρα πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται εντός και εκτός συνόρων. Ηδη ο ΣΕΚΕΕ διοργάνωσε ως επικεφαλής την ελληνική αποστολή στην παγκόσμια έκθεση της κινητής τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη και ετοιμάζει την επόμενη του 2014, βοηθώντας μικρές εταιρείες του κλάδου να εκτεθούν στο διεθνές περιβάλλον. Επίσης, συνέβαλε στην ενίσχυση της συνεργασίας με αντικείμενο την τεχνολογική ανάπτυξη και τα επενδυτικά κεφάλαια με το Ισραήλ. Ηδη, όπως λέει ο κ. Παπαδημητρακόπουλος, συγκροτείται ένα οικοσύστημα το οποίο σιγά-σιγά αναπτύσσεται και δρα αλληλοσυμπληρωματικά.
«Τα ελληνικά μυαλά έχουν τεράστια αξία και βάθος, απλώς πρέπει να δοθούν τα σωστά κίνητρα για να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν. Το Internet δίνει σοβαρή διέξοδο σε αυτή την κατεύθυνση, σύνορα δεν υπάρχουν, όμως αν δεν γίνει και η σωστή μόχλευση από την πλευρά του Δημοσίου, ώστε να χρηματοδοτηθούν αυτοί που αξίζουν, τα αποτελέσματα θα είναι μικρότερα» καταλήγει.
Από την Αθήνα στο Λονδίνο


Διαγράφοντας μια σταθερά ανοδική πορεία από το 1997, όταν και ιδρύθηκε, η GLOBO σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες διεθνώς στον χώρο της ανάπτυξης ολοκληρωμένων εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και υπηρεσιών «Software as a Service» (S.a.a.S).
Σημείο-σταθμό αποτέλεσε για την GLOBO η εισαγωγή της στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (GBO: LN) το 2007, που ενίσχυσε την κεφαλαιακή της βάση και άνοιξε τις πύλες για τις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρακόπουλος κατέχει επίσης από το 2008 τη θέση του προέδρου της επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, Hellenic Capital plc. Είναι πτυχιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ από το 1989 ως το 1995 διετέλεσε Operation & Export Manager της οικογενειακής επιχείρησης Sparti Hellas SA, όπου απέκτησε και εμπειρία από τις ξένες αγορές.
Σημειωτέον ότι το 2013 η GLOBO υπέγραψε συμφωνία διανομής με την Ingram Micro Inc (NYSE: IM), η οποία ανέλαβε την παροχή των λύσεων enterprise mobility της εταιρείας σε εταιρικούς πελάτες, στοχεύοντας σε μικρομεσαίες εταιρείες στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Αντίστοιχη συνεργασία έχει συνάψει με την ιαπωνική Fujitsu, η οποία προωθεί τη λύση GO!Enterpriseστο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Η εταιρεία πηγαίνει καλά. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 51% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και έρχονται στην πλειονότητά τους από το εξωτερικό. Ετσι, ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 32 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ