Πριν από περίπου τρεις μήνες είχε δει το φως της δημοσιότητας ένα σχέδιο που επεξεργάζεται η NASA το οποίο είναι πραγματικά βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η NASA αναζητεί τρόπο για να μαγνητίσει έναν μικρό αστεροειδή, να τον βγάλει από την τροχιά του και να τον τοποθετήσει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Στόχος του εγχειρήματος είναι να αναπτυχθούν τρόποι ασφαλούς προσέγγισης και παραμονής σε αστεροειδείς για μελλοντικές αποστολές. Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα αφού δόθηκαν νέα στοιχεία και λεπτομέρειες για αυτό το εντυπωσιακό ομολογουμένως σχέδιο.

Η απαγωγή

Την ιδέα ανέπτυξαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Keck το οποίο αποτελεί τμήμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech). Eνα ρομποτικό σκάφος θα πλησιάσει έναν μικρό αστεροειδή και θα τον «φυλακίσει» μέσα σε έναν διαστημικό σάκο. Υστερα το σκάφος θα μεταφέρει τον σάκο κοντά στη Σελήνη και θα απελευθερώσει τον αστεροειδή ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον φυσικό μας δορυφόρο. Στη συνέχεια θα γίνει μια επανδρωμένη αποστολή στον αστεροειδή ώστε οι αστροναύτες να πραγματοποιήσουν ασκήσεις και να προετοιμαστούν για μια επόμενη αποστολή σε κάποιον μεγάλο και σημαντικό επιστημονικά αστεροειδή.

Το όλο εγχείρημα της… απαγωγής του αστεροειδή και της τοποθέτησής του σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δέκα χρόνια και το κόστος της θα ανέλθει σε 2.65 δισ. δολάρια. Οπως έγινε γνωστό η NASA ζήτησε από τη κυβέρνηση Ομπάμα 100 εκατομμύρια δολάρια για να ξεκινήσει η προετοιμασία του σχεδίου.

Ο απαγωγέας

Η αποστολή θα βασιστεί σε ένα σκάφος 18 τόνων που θα κυνηγήσει έναν μικρό αστεροειδή ο οποίος θα πρέπει να έχει διάμετρο περίπου επτά μέτρων. Το σκάφος θα διαθέτει δύο «πτερύγια» που θα είναι εφοδιασμένα με ηλιακές κυψέλες οι οποίες θα το τροφοδοτούν με ενέργεια.

Ενας πιθανός στόχος σύμφωνα με τους ειδικούς του Keck είναι ο 1999 Α010. Το σκάφος θα πλησιάσει τον αστεροειδή και θα ξεδιπλώσει ένα τεράστιο φουσκωτό σάκο μέσα στον οποίο θα «εσωκλειστεί» ο αστεροειδής. Στη συνέχεια το σκάφος θα απελευθενρώσει τον αστεροειδή σε ένα σημείο όπου η βαρυτική έλξη της Σελήνης θα τον μετατρέψει ουσιαστικά σε… δορυφόρο της.


Σχεδιάγραμμα του σκάφους που θα αρπάξει τον αστεροειδή και θα τον μεταφέρει στη Σελήνη. Τα δύο ηλιακά πτερύγια θα δίνουν ενέργεια στο σκάφος ενώ όταν φτάσει στον αστεροειδή θα ξεδιπλώσει έναν σάκο και θα τον τοποθετήσει μέσα σε αυτόν.