Αφού οι διοργανωτές μάς έβγαλαν την ψυχούλα μέχρι να ανακοινώσουν ότι η Ελλάδα με την Klavdia και την «Αστερομάτα» της περνούν στον Μεγάλο Τελικό, έχει φτάσει η κατάλληλη στιγμή για προγνωστικά νίκης στη Eurovision 2025.

Η ελληνική συμμετοχή πέρασε από σαράντα κύματα και δεν ήταν λίγες οι φωνές πριν από τον Β΄ Ημιτελικό της Eurovision 2025 που την ήθελαν να μην μπορεί να εξασφαλίσει το χρυσό εισιτήριο του τελικού.

Η Klavdia με τη φωνάρα και την ερμηνεία της, αλλά και τη σκηνική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού, έκανε το θαύμα της.

YouTube thumbnail

Το ήθος, η σεμνότητα και το ταλέντο είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν την Klavdia, η οποία σταδιακά και χωρίς περιττές «φωνές» κατάφερε να ενώσει παρά να διχάσει.

Το ενδεχομένως χλιαρό ενδιαφέρον που ακολούθησε τον εθνικό τελικό, μετατράπηκε σε συσπείρωση η οποία αποτυπώθηκε και στους πίνακες τηλεθέασης. Όλα παίζουν τον ρόλο τους.

Eurovision 2025: Ρεκόρ 15ετίας – Η τηλεθέαση έφτασε το 64%

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, ο Β’ Ημιτελικός της Eurovision 2025 σημείωσε εντυπωσιακά ποσοστά από την αρχή μέχρι και την ολοκλήρωσή του.

Αναφορικά με το δυναμικό κοινό, ο Β’ Ημιτελικός έκανε ποσοστό 50,6% μέσο όρο ενώ στο γενικό σύνολο σημείωσε 40,2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή η Klavdia με την «Αστερομάτα» η τηλεθέαση «απογειώθηκε» στο 53,3% στο δυναμικό κοινό και στο 40,8% στο γενικό σύνολο.

Στο τελευταίο τέταρτο, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την πρόκριση-θρίλερ της Ελλάδας, η τηλεθέαση έφτασε στο 58,5% στο δυναμικό κοινό και στο 52% στο γενικό σύνολο.

Η σημαδιακή 17η θέση της Klavdia στον Τελικό

Λίγο μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου ημιτελικού, έγινε γνωστή η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Μεγάλο Τελικό ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17/05 στις 22:00 (ώρα Ελλάδας).

Μετά από τους δύο ημιτελικούς και την αυτόματη πρόκριση των “Big 5” μαζί με τη διοργανώτρια χώρα, 26 χώρες ετοιμάζονται να ανέβουν στη σκηνή με στόχο τη νίκη και το πολυπόθητο τρόπαιο.

Η Ελλάδα θα εμφανιστεί στη 17η θέση, μια θέση με δύο πλεονεκτήματα. Το πρώτο και πιο ξεκάθαρο έχει να κάνει με το κατά πόσο οι συμμετοχές που εμφανίζονται πιο αργά, «μένουν» περισσότερο στον κόσμο που ψηφίζει. Τα ‘χουν πιο φρέσκα από τη μέση κι έπειτα, χωρίς αυτό να μπορεί επί της ουσίας να περιορίσει τη δυναμική του εκάστοτε τραγουδιού.

Το δεύτερο πλεονέκτημα και πιο στατιστικό, σχετίζεται με τις νίκες που έχει φέρει η 17η θέση. Γουρλίδικη θα τη λέγαμε, αν συνυπολογίσουμε ότι τρεις νικητές τα τελευταία χρόνια προήλθαν από αυτή τη θέση, ενώ τρεις νίκες της Ιρλανδίας στο παρελθόν ήρθαν επίσης από την ίδια σειρά εμφάνισης.

Έχουμε και λέμε: η νίκη της Σουηδίας το 2012 με τη Loreen και το “Euphoria”, η νίκη της Σερβίας το 2007 με τη Marija Šerifovic και το “Molitva”, η νίκη της Φινλανδίας το 2006 επί ελληνικού εδάφους με τους Lordi και το “Hard Rock Hallelujah”.

Από τη νίκη της Ουκρανίας το 2004 και μετά, κανένας νικητής της Eurovision δεν έχει εμφανιστεί νωρίτερα από τη 17η θέση στον τελικό.

Η 17η θέση δεν εγγυάται τη νίκη, αλλά ο καλός οιωνός παραμένει καλός οιωνός.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2025

Η πρόβα Τύπου και Κριτικής Επιτροπής του Μεγάλου Τελικού θα πραγματοποιηθεί στο St. Jakobshalle στη Βασιλεία, την Παρασκευή 16/05.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής και των 26 φιναλίστ, μαζί με τις κριτικές επιτροπές από τις χώρες που δεν προκρίθηκαν στον τελικό, θα ψηφίσουν ώστε να δώσουν το 50% του τελικού αποτελέσματος.

Μαζί με το άλλο 50% που θα προκύψει από τις ψήφους του κοινού θα βγει ο τελικός νικητής.

Παρουσιάστριες του Μεγάλου Τελικού θα είναι οι Χέιζελ Μπρούγκερ, Σάντρα Στάντερ και Μισέλ Χάνζικερ.

  1. Νορβηγία – Kyle Alessandro – “Lighter”
  2. Λουξεμβούργο – Laura Thorn – “La poupée monte le son”
  3. Εσθονία – Tommy Cash – “Espresso Macchiato”
  4. Ισραήλ – Yuval Raphael – “New Day Will Rise”
  5. Λιθουανία – Katarsis – “Tavo akys”
  6. Ισπανία – Melody – “Esa diva”
  7. Ουκρανία – Ziferblat – “Bird of Pray”
  8. Ηνωμένο Βασίλειο – Remember Monday – “What the Hell Just Happened?”
  9. Αυστρία – JJ – “Wasted Love”
  10. Ισλανδία – Væb – “Róa”
  11. Λετονία – Tautumeitas – “Bur man laimi”
  12. Ολλανδία – Claude – “C’est la vie”
  13. Φινλανδία – Erika Vikman – “Ich komme”
  14. Ιταλία – Lucio Corsi – “Volevo essere un duro”
  15. Πολωνία – Justyna Steczkowska – “Gaja”
  16. Γερμανία – Abor & Tynna – “Baller”
  17. Ελλάδα – Klavdia – “Asteromata”
  18. Αρμενία – Parg – “Survivor”
  19. Ελβετία – Zoë Më – “Voyage”
  20. Μάλτα – Miriana Conte – “Serving”
  21. Πορτογαλία – Napa – “Deslocado”
  22. Δανία – Sissal – “Hallucination”
  23. Σουηδία – KAJ – “Bara bada bastu”
  24. Γαλλία – Louane – “Maman”
  25. Σαν Μαρίνο – Gabry Ponte – “Tutta l’Italia”
  26. Αλβανία – Shkodra Elektronike – “Zjerm”

A’ Ημιτελικός: Οι προκρίσεις

YouTube thumbnail

Β’ Ημιτελικός: Οι προκρίσεις

YouTube thumbnail

Τα μεγάλα φαβορί

Σουηδία

YouTube thumbnail

Οι KAJ, το σουηδοφινλανδικό δημοφιλές τρίο, ανέβηκαν στη σκηνή του Α’ Ημιτελικού με το «Bara Bada Bastu», με φόντο ένα σκηνικό που μεταμορφώθηκε από ξύλινη καλύβα σε παραδοσιακή σάουνα.

Οι KAJ συνδύασαν το χιούμορ με την πολιτισμική αναφορά, αποτίοντας φόρο τιμής στην κοινή κληρονομιά Σουηδίας και Φινλανδίας. Η Σουηδία βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των στοιχηματικών εδώ και πολλές εβδομάδες.

Σε περίπτωση νίκης, σενάριο διόλου απίθανο, το Μάλμε έχει κάνει ήδη τα κουμάντα του κι έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να φιλοξενήσει τη διοργάνωση.

«Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι μοναδικός, καθώς έχεις μόνο 10 μήνες για να οργανώσεις και να πραγματοποιήσεις ένα παγκόσμιο γεγονός. Χρειάζεται να γίνεται λίγο πιο αραιά από κάθε δύο χρόνια», ανέφερε η Άννα Βίτγκρεν, υπεύθυνη μάρκετινγκ του Δήμου Μάλμε.

Οι KAJ σχηματίστηκαν στο Vörå της Φινλανδίας το 2009 και από τότε κάνουν κωμωδία και μουσική μαζί. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Kevin Holmström, Axel Åhman και Jakob Norrgård.

Αυστρία

YouTube thumbnail

Στην πρώτη θέση των στοιχηματικών για νίκη, η Σουηδία κοντράρεται εντόνως με την Αυστρία. Η ποπ οπερατική συμμετοχή στη Eurοvison 2025 λέγεται JJ, είναι Αυστρο-φιλιππινέζος και μετά την εμφάνισή του στον Β’ Ημιτελικό «καρφώθηκε» στην πρώτη τριάδα.

Το «Wasted Love» αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό και είναι ένα τραγούδι που ταιριάζει στις προτιμήσεις των κριτικών επιτροπών.

Ο 23χρονος JJ της φετινής Eurovision είναι ένας κοντρατενόρος με χαρακτηριστική φωνή που μπορεί να αγγίξει τα «ύψη» σοπράνο.

Το πραγματικό του όνομα είναι Johannes Pietsch, γεννήθηκε στη Βιέννη το 2001 και μεγάλωσε στο Ντουμπάι πριν επιστρέψει στη Βιέννη το 2016. Οι φίλοι της μουσικής μπορεί να αναγνωρίσουν τον JJ από το τηλεοπτικό σόου ταλέντων Starmania, φτάνοντας μέχρι τον τελικό του σόου το 2021.

Αν καταφέρει ο JJ να κερδίσει τη Eurovision 2025, θα είναι η 3η νίκη της χώρας μετά το 1966 με τον Ούντο Γιούργκενς και το «Merci, Chérie» και το 2014 με την Κοντσίτα Βουρστ και το «Rise Like a Phoenix».

Γαλλία

YouTube thumbnail

Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή, που τραγούδαγε και ο Τόλης Βοσκόπουλος. Η Γαλλία έφτασε πολύ κοντά στη νίκη με τον Slimane το 2024 και η Louane θα δώσει τα πάντα για να οδηγήσει το «Maman» στην κορυφή.

Η 28χρονη τραγουδίστρια και ηθοποιός, που έγινε γνωστή από το The Voice France και την κινηματογραφική της πορεία, φέρνει στη σκηνή έναν βαθύ, προσωπικό ύμνο στη μητρική αγάπη, αλλά και στη δική της μαμά, η οποία έχει φύγει από τη ζωή.

Η επίσημη παρουσίαση του τραγουδιού, έγινε με άκρως εντυπωσιακό τρόπο, κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του «Τουρνουά Έξι Εθνών» ράγκμπι, στο Stade de France στο Παρίσι.

Ερμήνευσε το τραγούδι πάνω σε μια πλατφόρμα που αιωρούνταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του τελευταίου αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Σκωτίας.

Η Louane έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία 16 ετών (2013) στο The Voice και στη συνέχεια τιμήθηκε με το Βραβείο Σεζάρ καλύτερης νέας ηθοποιού για την ταινία “La Famille Bélier”.

Πέρα από την παρουσίαση του τραγουδιού επί σκηνής με τους κόκκους άμμους να πέφτουν ως μια ιδιότυπη κλεψύδρα, το στοιχείο που συγκινεί είναι η παιδική φωνή που ακούγεται στο τέλος του τραγουδιού να λέει «maman». Αυτό το γλυκό «μαμά» βγαίνει από το στόμα της κορούλας της, της Esmée, την οποία απέκτησε με τον επίσης τραγουδιστή Florian Rossi, τον Μάρτιο του 2020.

Η Γαλλία βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα και δεν είναι λίγες οι φορές που μπαίνει με άνεση στην πρώτη τριάδα.

Ολλανδία

YouTube thumbnail

Στην 4η θέση οι στοιχηματικές δίνουν τη συμμετοχή της Ολλανδίας, που αποφάσισε να πάρει μέρος στη φετινή Eurovision, λίγο πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.

Ο Claude ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision 2025 στον Α’ Ημιτελικό με το «C’est La Vie».

Ένα κομμάτι γραμμένο σε γαλλικά και αγγλικά, που συνδυάζει dance-pop ήχους με μια βαθιά προσωπική ιστορία. Το «C’est La Vie» είναι αφιερωμένο στη μητέρα του και μεταφέρει το μήνυμα πως, παρά τις δυσκολίες, η ζωή συνεχίζεται.

Ο Claude μετακόμισε στην Ολλανδία σε ηλικία 13 ετών και θυμάται ότι η πρώτη του επαφή με τη Eurovision ήταν όταν η Ευρώπη γιόρταζε τη νίκη της Κοντσίτα. Αυτή η στιγμή εκκίνησε το ενδιαφέρον του για τον διαγωνισμό και συνέβαλε στην αγάπη του για τη μουσική.

Το performance ακολουθεί μια κινηματογραφική αισθητική, που θυμίζει έντονα τη Γαλλία του 2024 και τον Slimane, χωρίς η φωνή του να μπορεί να αγγίζει την αρτιότητα του γάλλου ερμηνευτή.

Το «C’est La Vie» έχει ήδη φτάσει στην κορυφή των ολλανδικών charts και ακούγεται δυνατά στα ευρωπαϊκά ραδιόφωνα.

Φινλανδία

YouTube thumbnail

Είναι να απορεί κανείς με το πέμπτο φαβορί που δεν είναι άλλο από τη Φινλανδία, η οποία έχει να κερδίσει από το 2005 και τους Lordi.

Η Erika Vikman διαγωνίστηκε στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision 2025 με μια άκρως σεξουαλική εμφάνιση με τίτλο «Ich komme», δηλαδή «Έρχομαι».

Για την ιστορία, η ίδια είχε προσπαθήσει να στείλει τραγούδι με αναφορά στην Τσιτσιολίνα στη Eurovision του 2020, στον εθνικό τελικό UMK (Uuden Musiikin Kilpailu). Το τραγούδι λεγόταν “Cicciolina”.

Παρόλο που το κομμάτι έγινε τεράστια επιτυχία στη χώρα, ξεσηκώνοντας συζητήσεις για τον φεμινισμό, τη σεξουαλική απελευθέρωση και την ποπ πολιτική αισθητική, τερμάτισε τελικά δεύτερο στον εθνικό τελικό.

Τη δεκάδα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά, συμπληρώνουν το Ισραήλ, η Εσθονία, η Ελβετία, η Αλβανία και η Μάλτα. Η Ελλάδα από την 22η θέση, ανέβηκε πολύ γρήγορα στη 19η, με τάσεις ανοδικές.