Τουλάχιστον 16 πορίσματα έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για τα Τέμπη. Και μπορεί μεταξύ τους να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο θέμα της πυρόσφαιρας, υπάρχει όμως χαρακτηριστική συμφωνία στο μέρος που αφορά την τραγική κατάσταση του σιδηροδρόμου το 2023.

Την τηλεδιοίκηση, τη φωτοσήμανση, τη σύμβαση 717, την υποστελέχωση και τις προειδοποιήσεις που είχαν φτάσει και στον υπουργό.

Το να μονοπωλεί λοιπόν τη συζήτηση το αν υπήρχε ή όχι παράνομο φορτίο, το μόνο που κάνει είναι να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες.

Και αν αυτό εξυπηρετεί για ευνόητους λόγους την κυβέρνηση, θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνει κανείς πόσο καλές υπηρεσίες έχουν προσφέρει στο Μαξίμου και σε σειρά κομμάτων της αντιπολίτευσης, εμμένοντας μονοθεματικά σε αυτό.

Οσο επιτρέπουμε στα περί ύπαρξης ή μη παράνομου φορτίου να επισκιάζουν όλα τα υπόλοιπα, τόσο θα συνεχίζεται αυτή η ατέρμονη συζήτηση με αφετηρία διαφορετικές επιστημονικές πιθανολογήσεις, που εν τέλει το μόνο που κάνει είναι να στέλνει την μπάλα στην εξέδρα διατηρώντας το τοπίο ομιχλώδες. Και όσο η αλήθεια παραμένει σχετική τόσο ο καθένας θα μπορεί αντίστοιχα να παραμένει οχυρωμένος πίσω από τη θέση του.

Ακόμη και για αυτό βεβαίως υπάρχουν προφανείς ευθύνες. Αν η διαχείριση του τόπου του δυστυχήματος ήταν αυτή που έπρεπε τα κρίσιμα πρώτα 24ωρα, θα είχαν όλα απαντηθεί εξαρχής με αδιάσειστες αποδείξεις, όπως ορθώς τονίζουν και οι συγγενείς.

Το θέμα της έκρηξης είναι οπωσδήποτε σημαντικό, καθώς με αυτή φαίνεται να συνδέονται τουλάχιστον πέντε θάνατοι. Δεν είναι όμως ούτε το μόνο ούτε το κύριο. Γι’ αυτό και το κυβερνητικό αφήγημα, όπως το ακούμε μετά το πόρισμα Καρώνη, πως δηλαδή, αφού δεν υπάρχει παράνομο φορτίο, η κυβέρνηση όχι μόνο αποδίδεται άμεπτη στην κοινωνία, αλλά αξιώνει και μια συγγνώμη, ενέχει ένα λογικό άλμα πολύ προφανές σε όποιον δεν φορά κομματικές παρωπίδες.

Οι μαζικές συγκεντρώσεις των περασμένων μηνών δεν έγιναν από πολίτες που έψεγαν την κυβέρνηση ότι καλύπτει λαθρεμπόρους. Εγιναν από πολίτες που δεν δέχονται πως σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία μπορεί επί δώδεκα λεπτά δύο τρένα να κινούνται ολοταχώς μετωπικά και να μην υπάρχει τίποτε να αποτρέψει τον όλεθρο. Και αφού συνέβη αυτό, να μην αποδίδεται καμία ευθύνη.

Από πολίτες που αξιώνουν κάτι καλύτερο για το μέλλον και απόδοση ευθυνών για το παρελθόν. Ευθύνες όπως αυτές που η κυβέρνηση απέτρεψε να διερευνηθούν και να αποδοθούν ξανά και ξανά. Αρχικά λέγοντας «όχι» στην πρώτη πρόταση για Προανακριτική για τους κ.κ. Καραμανλή και Σπίρτζη και έπειτα με σειρά εξόφθαλμων μεθοδεύσεων στην Εξεταστική, την οποία επέκρινε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ευθύνες σαν αυτές που τώρα αναγκάζονται να ελέγξουν υπό την πίεση της κοινής γνώμης.