Τσακαλώτου παθήματα και Φλαμπουράρη άλματα

Τσακαλώτου παθήματα και Φλαμπουράρη άλματα | tovima.gr
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με εκπροσώπους κορυφαίων funds. Πριν αρχίσουμε να μαθαίνουμε τα νέα από το… ΑΠΕ, για το πόσο εντυπωσιακή υποδοχή είχαν τα οικονομικά «θαύματα» της κυβέρνησης, ας ακούσουμε καλύτερα τι λένε οι ξένοι…
nnn
Και ο καλύτερος τρόπος είναι τα roadshows για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ενα τέτοιο έγινε στο Λονδίνο και οι δεκάδες επενδυτές που συμμετείχαν δεν συμμερίζονταν την υπέρμετρη αισιοδοξία για τα πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αντιθέτως, όπως μου λένε από τη βρετανική πρωτεύουσα, ανησυχούν ιδιαίτερα για το κλίμα προεκλογικής παροχολογίας και για τα αποτελέσματα των τραπεζών.
nnn
Φοβούνται, με δυο λόγια, ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν έχει σχέση με το κλίμα που επιχειρεί να περάσει η ελληνική κυβέρνηση και στις συζητήσεις τους αποδομούν το success story. Πριν να μιλήσει σε 160 αναλυτές και 96 διεθνή funds στο roadshow του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε κλειστές συναντήσεις με μερικά από τα μεγαλύτερα «επενδυτικά σπίτια», όπως η BlackRock που διαχειρίζεται 6,3 τρισ. δολάρια, η Wellington κ.ά. Οι ξένοι επιπλέον έδειξαν να ανησυχούν για το προβληματικό τραπεζικό σύστημα, τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης και την αδύναμη ανάπτυξη που τους οδηγούν στο να τηρούν στάση αναμονής. Τι τα θέλετε τα υπερπλεονάσματα, του είπαν του Τσακαλώτου, τη στιγμή που μετά την τεράστια πτώση του ΑΕΠ (26,5%) στα χρόνια της κρίσης ο ρυθμός ανάπτυξης θα έπρεπε να εκτιναχθεί αντί να περιορίζεται στην περιοχή του 2%.
nnn
Μάλλον «ξινό» βγήκε το ταξίδι στο Λονδίνο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η δήλωσή του για τους συνταξιούχους που θα αποχωρήσουν με… φυσικό τρόπο, δηλαδή πεθαίνοντας, προκάλεσε σάλο. Θύμισε τη δήλωση του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για όσους είναι άνω των 70 ετών, μια δήλωση που χαρακτηρίστηκε από ατυχής μέχρι άκρως κυνική.
nnn
Ομως ο υπουργός Οικονομικών ήταν πιο… ακριβής, καθώς είπε ότι το 2020, 2030, 2040 κάποιοι δεν θα βρίσκονται εδώ. Και με αυτό το επιχείρημα θέλησε να πείσει τους ξένους επενδυτές για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Μάλλον χειρότερα τα έκανε. Ο Ευκλείδης μίλησε για τσαρλατανισμό και κατήφορο της Νέας Δημοκρατίας που έδωσε το σχετικό  βίντεο, όμως οι εντυπώσεις είχαν ήδη μείνει και έκαναν πάρτι στο Διαδίκτυο.
nnn
Τι συμβαίνει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη; Το τελευταίο διάστημα, δηλαδή αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, άρχισε να εκχωρεί αρμοδιότητες – τις πιο σημαντικές που είχε ως τώρα, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως η εποπτεία των τραπεζών, η προσέλκυση επενδύσεων και η εποπτεία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής. «Ωσάν να ήθελε να τις ξεφορτωθεί» όπως έλεγαν οι άσπονδοι φίλοι του…
nnn
Το περίεργο είναι ότι η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων εκ μέρους του κ. Δραγασάκη έγινε εθελοντικά, δηλαδή με δική του πρόταση προς τον Πρωθυπουργό. Απαλλάχθηκε από ένα μεγάλο μέρος των καθηκόντων του, επειδή, όπως έλεγε, ήθελε να αφοσιωθεί στα καθήκοντα της ανάπτυξης.
nnn
Το επίσης περίεργο είναι ότι ο αντιπρόεδρος υπέδειξε και το πρόσωπο που θα έπαιρνε τις αρμοδιότητές του και δεν είναι άλλο από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο. Αυτόν υπέδειξε, μου τόνισε στενός συνεργάτης του, και κανέναν άλλον. Τι έγινε όμως στην πράξη;
nnn
Ο κ. Λιάκος πήρε από τον αντιπρόεδρο την προσέλκυση επενδύσεων και την προεδρία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής. Την εποπτεία των τραπεζών ποιος την ανέλαβε; ρώτησα έναν εκ των συνεργατών του κ. Δραγασάκη. Η απάντηση που έδωσε με ξένισε: «Δεν ξέρουμε». Τι πάει να πει «δεν ξέρετε»; Ξαναρώτησα, πλην όμως έλαβα την ίδια απάντηση. Κάποιο όμως πουλάκι που κατοικοεδρεύει στην Ηρώδου Αττικού έλεγε πως δεν αποκλείεται να πήρε την αρμοδιότητα για τις τράπεζες ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Εάν είναι έτσι, τότε καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει…

«Τατούλης τέλος» για τη ΝΔ

Με τον Παναγιώτη Νίκα, τον νυν δήμαρχο Καλαμάτας, φαίνεται ότι θα διεκδικήσει η ΝΔ την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως πληροφορούμαι. Αυτό σημαίνει ότι Πέτρος Τατούλης τέλος (είχε στηριχθεί ατύπως στις τελευταίες εκλογές από τη ΝΔ). Για αυτό κλήθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοί του που ανήκουν στη ΝΔ «για ενημέρωσή τους»: Τους ανακοινώθηκε από τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη ότι μετά την ανακοίνωση του υποψηφίου που θα στηρίξει το κόμμα θα πρέπει να παραιτηθούν από τον συνδυασμό Τατούλη ή να ανεξαρτητοποιηθούν! Κάποιοι συμφώνησαν, άλλοι όχι και κάποιοι ζήτησαν χρόνο να το σκεφτούν.
nnn
Για να ξέρετε: Εκείνους που δεν συμφώνησαν μάλλον τους βλέπουν να διαγράφονται (αυτή είναι η νέα γαλάζια γραμμή ώστε να μην υπάρχουν «αντάρτες») και όσοι ζήτησαν χρόνο να το σκεφθούν δεν θα έχουν πολύ χρόνο – εως τη Δευτέρα για να λάβουν τις αποφάσεις τους. Και γιατί, θα πείτε, βιάζονται τόσο; Επειδή στη ΝΔ λένε ότι κάποιος άλλος πολιτικός έχει προσεγγίσει τον κ. Τατούλη, ένας πολιτικός που δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί.
nnn
Για να επανέλθω όμως στην περίπτωση Νίκα, αρκούσε μια βόλτα στην πλατεία της Καλαμάτας και ένας καφές με τον Αντώνη Σαμαρά για να σταλεί το «μήνυμα» ότι πήρε το χρίσμα από τον πρώην πρωθυπουργό. Οσοι γνωρίζουν τα νεοδημοκρατικά ξέρουν άλλωστε ότι χωρίς το «OΚ» του κ. Σαμαρά δεν θα μπορούσε να κατέβει υποψήφιος. Υπάρχει όμως και άλλη μία παράμετρος με ειδικό πολιτικό ενδιαφέρον. Είχε γίνει κρούση από το κόμμα στον πρώην υπουργό Υγείας και ακραιφνή καραμανλικό Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος, όπως μου λένε, δεν είχε αρνηθεί εφόσον φυσικά είχε την πλήρη στήριξη του κόμματος. Φαίνεται όμως ότι, αν και υπουργός επί Σαμαρά, αυτό που έκρινε τη (μη) υποψηφιότητά του ήταν ότι ανήκει στο καραμανλικό στρατόπεδο…

Αξιολογήσεις στη Βουλή

Κλείνει ο κύκλος των αξιολογήσεων και των κρίσεων στην Βουλή και αυτό από μόνο αποτελεί ένα αξιοσημείωτο γεγονός, αν αναλογιστεί κάποιος τι συνέβαινε στο παρελθόν στο «βαθύ κράτος» του Κοινοβουλίου. Μετά την αξιολόγηση των υπαλλήλων και τις κρίσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών έφτασε η ώρα των προϊσταμένων και ολοκληρώνεται η διαδικασία. Οι κρίσεις αφορούν τις θέσεις 68 προϊσταμένων και έχουν εκδηλώσει, όπως μαθαίνω, το ενδιαφέρον τους 116 υπάλληλοι. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι πουθενά αλλού στο Δημόσιο δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, κάτι για το οποίο λογικά δεν θα έπρεπε να χαίρονται ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε η μέχρι πρότινος υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη. Τώρα για το αν θα προκάνει η διάδοχός της Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κρατώ μικρό καλάθι…

Ημέρα μνήμης για τον Φύσσα

Την καθιέρωση της 18ης Σεπτεμβρίου (επέτειος δολοφονίας Φύσσα) ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης και Αγώνα κατά του Νεοναζισμού και του Φασισμού πρότεινε η βουλευτής Β΄ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη.
nnn
Η πρόταση κατατέθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου φαίνεται ότι μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση μπορεί και να ευνοήσει τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Αυστριακός Στέφαν Σέναχ από το Ευρωπαϊκό Κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο οποίος δεσμεύθηκε να προωθήσει την πρόταση στο Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για έγκριση. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αυστρία η Ακροδεξιά καλπάζει. Οσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, φαίνεται ότι θα γίνουν διάφορες απόπειρες για μέτωπα και συνεργασίες σε αυτό το πεδίο. Το θέμα είναι αν θα αποδώσουν.
nnn
Επιστρατεύοντας έναν λαϊκό τραγουδιστή, διέψευσε ο Σταύρος Θεοδωράκης τα σενάρια που τον θέλουν υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων ή περιφερειάρχη. Ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter το «Δεν πάω πουθενά» του λαϊκού αοιδού Βασίλη Καρρά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κλείσει τη σχετική σεναριολογία.
nnn
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με αντικείμενο διμερή θέματα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται το Κυπριακό, τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση στο Αιγαίο, οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί. Είναι η δεύτερη φορά που συναντώνται σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk