Μπορεί ο Πρόεδρος Μακρόν για δικούς του λόγους να μην ήρθε στην τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Τη στιγμή μάλιστα που το βίντεο της τελετής έκανε τον γύρο του κόσμου σε μια περίοδο που είναι και προεκλογική για την Ευρώπη. Μπορεί επίσης να μην μας έστειλε ούτε τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Στεφάν Σεζουρνέ στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, αλλά εμείς θα του δανείσουμε και μια συστοιχία αντιαεροπορικών Crotal, για να προστατεύσουμε τον εναέριο χώρο του Παρισιού.

Αυτή η πανέμορφη εικόνα όμως στον Ισθμό της Κορίνθου του γαλλικού (τρικάταρτου) πλοίου Belem που μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στη Μασσαλία έγινε Viral σε όλο τον κόσμο.

Η εικόνα αυτή και το βίντεο είχαν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα απ΄ότι είχε η εικόνα και το βίντεο του γαλλικού πλοίου όταν περνούσε προχθές από το στενό της Μεσσήνης, το οποίο χωρίζει την Σικελία από την ηπειρωτική Ιταλία. Πρώτη φορά μεταφέρεται Ολυμπιακή Φλόγα δια θαλάσσης και σε όποιο σημείο της Μεσογείου περνά το Belem, τρέχουν οι πάντες να το υποδεχθούν και οι κυβερνήσεις διαθέτουν εναέρια και πλωτά μέσα για να περάσει το πλοίο και η Φλόγα χωρίς προβλήματα.

***

Το Crotale πάει Παρίσι

Αφού έγινε λόγος για τo Crotale-NG (Nouvelle Generation) αντιαεροπορικό σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων μικρού βεληνεκούς, σας πληροφορώ ότι το αίτημα των Γάλλων να τους το δανείσουμε εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε την Τετάρτη. Θα τους το δανείσουμε μόνον για ένα μήνα για να έχει ισχυρή αεράμυνα το Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Πότε θα φύγει από την Ελλάδα για το Παρίσι; Στα μέσα Ιουνίου..

***

Ούτε S-300, ούτε OSA, ούτε Leopard 1 θα δώσουμε

Συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ για να παραχωρήσουμε και άλλο οπλισμό (κυρίως αντιαεροπορικά) στην Ουκρανία δεν έγινε. Παρά την πίεση που δέχεται η Ελλάδα (ακόμα και από γερμανικά ΜΜΕ) να παραδώσει Patriot και τα ρωσικής (σοβιετικής) κατασκευής αντιπυραυλικά συστήματα S-300 και OSA. Ακόμα και άρματα μάχης Leopard 1. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κενά στην άμυνά μας και δεν πρόκειται να παραδώσουμε.

Εκείνο το οποίο έγινε είναι ότι η άμυνα της χώρας ξεφορτώθηκε πολλά απηρχαιωμένα οπλικά συστήματα (που βρίσκονταν σε αποθήκες) και που τα είχε προμηθευτεί όταν κατέρρευσε η Ανατολική Γερμανία ή όταν τα αγοράσαμε από την τότε Σοβιετική Ένωση. Τα «ξεφορτωθήκαμε» όπως ειπώθηκε από τους επιτελείς και τα αντικαταστήσαμε με πιο σύγχρονα, όπως για παράδειγμα, δώσαμε παλαιά σοβιετικής κατασκευής BMP-1 και πήραμε Marder A3 πολύ νεότερης γερμανικής κατασκευής.

***

Η μεγάλη έξοδος των πολιτικών

Σήμερα Μεγάλο Σάββατο ως είθισται είναι η μέρα της μεγάλης απόδρασης για πολλούς, όπως και για τους πολιτικούς. Εάν δεν ήταν η ψηφοφορία του υπουργείου Δικαιοσύνης που έγινε τη Μεγάλη Πέμπτη, οι πολιτικοί θα είχαν «αποδράσει» από την Τετάρτη. Και να σκεφτείτε βρισκόμαστε στο μέσο της προεκλογικής περιόδου. Ο Πρωθυπουργός πάει για Πάσχα στην Τήνο, ο Στέφανος Κασσελάκης πάει στην Κέρκυρα, ο γραμματέας του ΚΚΕ πάει στην πατρίδα του στην Φθιώτιδα και την Πέμπτη του Πάσχα φεύγει για τη Γερμανία και εν συνεχεία στο Νταχάου, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν για λίγες ημέρες στην Μάνη, στην Καρδαμύλη, αλλά το βράδυ της Ανάστασης θα παρακολουθήσει τη λειτουργία στη Μητρόπολη.

***

Έφεση της αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής

Ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας θα ασκήσει, όπως όλα δείχνουν έφεση στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, με το οποίο αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος έχει καταδικασθεί για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής σε 13 έτη κάθειρξης και 6 μήνες.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζεται με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την περιφέρεια της επικράτειας του νομού Αττικής, της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα τόπου διαμονής του στην Πεύκη μια φορά τον μήνα, και της μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία φυλακίστηκε.

Να σημειωθεί ότι η υπό όρον απόλυση του 67χρονου, καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών ως αρχηγού του ναζιστικού μορφώματος, από την φυλακή, αποφασίστηκε από το δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας με βάση την ισχύ του Ποινικού Κώδικα του 1950, ο οποίος κυρώθηκε στην δημοτική με το Προεδρικό Διάταγμα 283/1985 και καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2019.

***

Τα πασχαλινά δώρα της Προέδρου στα παιδιά

Η Προεδρία της Δημοκρατίας με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα πρόσφερε, όπως και πέρσι, πασχαλινά δώρα σε παιδιά που μένουν αυτό το διάστημα σε δομές προστασίας και φιλοξενίας ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, 20 κορίτσια από το Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο Θηλέων – Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, 55 κορίτσια από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και 44 αγόρια και κορίτσια που διαμένουν στους ξενώνες του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» πήραν λαμπάδες, τσουρέκια και πασχαλινά αυγά. Επιλέχθηκαν δομές των οποίων τα παιδιά συνάντησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον τελευταίο χρόνο. Όλα δέχθηκαν τα δώρα με χαρά και ευχαρίστησαν την κυρία Σακελλαροπούλου.

***

Τεχνητή νοημοσύνη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (opengov.gr) η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπό τον τίτλο: «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις». Τι προβλέπει; Έχει τέσσερα βασικά σκέλη:

1. Σύσταση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ, με σκοπό την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας προς όφελος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας

2. Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

3. Σύσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις του Σώματος Πληροφορικής, με αποστολή τη στρατιωτική τους θωράκιση έναντι των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών κυβερνοασφάλειας και

4. Επιμέρους ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και στην παρεχόμενη από αυτά υγειονομική φροντίδα, νέα ειδικά προγράμματα θητείας ανδρών και γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, στρατολογικές ρυθμίσεις κ.ά.

***

Το νέο φροντιστήριο των γαλάζιων υποψηφίων

Νέος κύκλος φροντιστηρίων προς του υποψήφιους ευρωβουλευτές, αλλά προς τα μέλη της ΚΟ αρχίζουν στη ΝΔ αμέσως μετά το Πάσχα. Στόχος να υπάρξει ισότιμη επικοινωνιακή μεταχείριση σε όλους τους υποψηφίους, καθώς και στήριξή τους από τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ και κυρίως να αποφευχθούν οι… κακοτοπιές.

Το γενικό πρόσταγμα του πολιτικού φροντιστηρίου θα έχουν ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μαζί την Γραμματέα του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα και τον Γιάννη Σμυρλή αναπληρωτή γενικό γραμματέα αρμόδιο για τις εκλογές. Σίγουρα οι «μαθητές» του φροντιστηρίου θα μάθουν πώς θα απαντούν στα τηλεοπτικά πάνελ όχι μόνον στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και στον Νίκο Ανδρουλάκη.

***

Η Ούρσουλα στον Λίβανο με ένα δισ. ευρώ

Από την Κύπρο πήγε στον Λίβανο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, αναζητώντας τρόπους στήριξης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση για αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, αναμένεται να βρεθεί μια νέα συμφωνία, παρόμοια με εκείνες που έχουν υπογραφεί με την Τυνησία, Μαυριτανία και Αίγυπτο.

Η Λευκωσία έχει εδώ και καιρό ζητήσει τη βοήθεια της Κομισιόν, καθώς αντιμετωπίζει αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών από τον Λίβανο. Να σημειώσω ότι το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο είναι μεγάλο (πρόκειται κυρίως με Σύρους πρώην στρατιώτες του Άσσαντ που δεν έχουν καταγραφεί) και ο Πρόεδρος της Κύπρου είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται στον Λίβανο για το μεταναστευτικό. Πάντως φεύγοντας από τον Λίβανο η Ούρσουλα ανακοίνωσε οικονομικό πακέτο 1 δισ. ευρώ για την χώρα.