Το φυτό Rubia tinctorum (ρουβία η βαφική) είναι το γνωστό ερυθρόδανο ή ριζάρι, οι ρίζες του οποίου έχουν χρωστικές ιδιότητες και παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για τη βαφή νημάτων και υφασμάτων. Προτού ανακαλυφθούν οι χημικές βαφές το ριζάρι έπαιζε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο βάψιμο των πασχαλινών αβγών (άλλοι τρόποι ήταν το κρεμέζι, τα τσόφλια των κρεμμυδιών και οι βολβοί των παντζαριών). Το αποτέλεσμα που δίνει το ριζάρι είναι ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Για να το πετύχουμε παίρνουμε σπασμένο ριζάρι από κατάστημα μπαχαρικών. Αν πάρουμε μεγάλα κομμάτια τα τρίβουμε καλά στο γουδί. Αποβραδίς ρίχνουμε 70 γρ. ριζάρι σε κατσαρόλα με 7 φλ. νερό και 2 κ.σ. λευκό ξίδι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε το μείγμα για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Την επομένη περνάμε από ψιλή σίτα το μείγμα και με ένα κουτάλι αραδιάζουμε στην κατσαρόλα 15-20 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου. Βράζουμε για 30 λεπτά (10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και 20 λεπτά σε χαμηλή). Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουµε σε µια σχάρα για να στεγνώσουν. Σε όλη τη διαδικασία φοράμε πλαστικά γάντια. Προτιμάμε αβγά με άσπρο κέλυφος για πιο καθαρό και ομοιόμορφο χρωματικό αποτέλεσμα. Στο τέλος µην παραλείψετε να περάσετε τα αβγά µε λάδι για να «κλειδώσετε» το χρώµα τους.