Αυξήσεις της τάξεως του 35% έως… 600% παρουσιάζουν την τελευταία τριετία τα αδικήματα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας (όπως η ΑΣΟΕΕ και το ΕΜΠ) αλλά και στα Εξάρχεια, όπως και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τα απόρρητα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Πρόκειται για τα στοιχεία που αφορούν κλοπές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και φθορές δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων και αναδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο τον αναφερόμενο «κύκλο ανομίας» στο κέντρο της Αθήνας.
Η ανομία «κλείνει» και ΑΕΙ
Κι όλα αυτά ύστερα από το κλείσιμο από τις πρυτανικές αρχές της ΑΣΟΕΕ στην οδό Πατησίων λόγω ανεξέλεγκτης διακίνησης ναρκωτικών αλλά και τις πρόσφατες καταγγελίες του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωαννη Λέκκα ότι «αντιμετωπίζουμε φαινόμενα ψυχολογικής και σωματικής βίας. Η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχουν συμμορίες, υπάρχει διακίνηση ναρκωτικών από την ανεξέλεγκτη επίθεση».
Ενδεικτική είναι ακόμη η επίθεση, προ 15 ημερών, περίπου 50 αναρχικών στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και το δραματικό συμβάν με τον θάνατο του 32χρονου Ζακ Κωστόπουλου σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος που αναδεικνύει το κενό της αστυνόμευσης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι προ μερικών ημερών η ΕΛ.ΑΣ., όπως παρουσιάζει «Το Βήμα», έστειλε εμπιστευτικό έγγραφο για νέες επιθέσεις αναρχικών στα Αστυνομικά Τμήματα Αγίου Παντελεήμονα και Κυψέλης και ζητεί να δημιουργηθεί πυκνό δίκτυο παρατηρητών. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ζητείται από τους αστυνομικούς σκοπούς να χρησιμοποιούν, σε περιπτώσεις επιδρομών, χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και να προχωρούν σε αντιδράσεις με πρόταξη όπλου.
Σύμφωνα λοιπόν με τα «Συγκριτικά στοιχεία αδικημάτων για τις τριετίες 2012-2014 και 2015-2017 στις περιοχές Εξαρχείων, Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Οικονομικού Πανεπιστημίου, ευρύτερου κέντρου της Αθήνας» που συνέταξε η ΕΛ.ΑΣ., την περίοδο 2015-2017 είχαν σημειωθεί εντός και εκτός του ΕΜΠ και της ΑΣΟΕΕ 858 αδικήματα κάθε μορφής. Εξ αυτών, 351 αφορούν κλοπές και 56 ληστείες.
Επίσης από τη συγκεκριμένη ανάλυση προκύπτει ότι την πιο προηγούμενη τριετία είχαν σημειωθεί στα Εξάρχεια 3.026 κλοπές και την τριετία 2015-2017 έφθασαν στις 4.287. Επιπλέον την περίοδο 2012 -2014 στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας είχαν σχηματισθεί 1.155 δικογραφίες για κλοπές, και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 2.005 την τελευταία τριετία. Δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 73,6%.
Ενα από τα πλέον ενδεικτικά σημεία είναι η αύξηση των περιπτώσεων διακίνησης ναρκωτικών γύρω από την ΑΣΟΕΕ, για την οποία υπάρχει αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι ότι την τριετία 2012-2014 είχαν καταγραφεί 200 σχετικές περιπτώσεις και την περίοδο 2015-2017 370· μία αύξηση της τάξεως του 85%. Ομως από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών γύρω από το ΕΜΠ την τριετία 2012-2014 ήταν 221 και την περασμένη τριετία μειώθηκαν στις 69. Δηλαδή φαίνεται η ΕΛ.ΑΣ. να επέτρεψε τα τελευταία χρόνια τη μετακίνηση των διακινητών ναρκωτικών και των τοξικοεξαρτημένων γύρω από το ΕΜΠ στην περιοχή της ΑΣΟΕΕ, δημιουργώντας ζωτικά προβλήματα για την ασφάλεια των σπουδαστών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
Ομως εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για τις φθορές σε δημόσια κτίρια και την ασυδοσία αντιεξουσιαστών και άλλων. Τα σχετικά περιστατικά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και κέντρο της Αθήνας την περίοδο 2012-2014 ήταν συνολικά 12 και την τελευταία τριετία έφθασαν τα 56, δηλαδή υπήρχε σχεδόν πενταπλασιασμός τους. Επιπλέον και οι φθορές ιδιωτικών κτιρίων την περίοδο 2012-2014 ήταν 27 και έφθασαν την περίοδο 2015-2017 στις 105, αύξηση δηλαδή και πάλι της τάξεως του 500%!
Επίσης την περίοδο 2012-2014 είχαν σημειωθεί συνολικά 41 φθορές (κυρίως από εμπρησμούς) σε δημόσια και ιδιωτικά οχήματα και την τελευταία τριετία ο αριθμός αυτός έφθασε στις 65, δηλαδή αύξηση περίπου 150%.
Μέτρα ασφαλείας
Την ίδια ώρα η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να λάβει μέτρα για αποφυγή νέων επιθέσεων σε αστυνομικά τμήματα ή άλλου είδους επιθέσεις, ενώ συνεχίζεται η ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών για την αδυναμία να υπάρξει έστω μία προσαγωγή για την επιδρομή στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Κι αυτό γιατί υπάρχει διάλυση στο σύστημα αστυνόμευσης και αλληλοεπικάλυψης αστυνομικών δυνάμεων, που επιχειρείται να λυθεί με το πρόγραμμα «Περσέας».
Είναι ενδεικτικό ότι σε έγγραφο που στάλθηκε με θέμα «Αύξηση των μέτρων προστασίας αστυνομικών εγκαταστάσεων» ζητείται να «υπάρχουν περιπολίες γύρω από τα αστυνομικά κτίρια και να διενεργούν ελέγχους σε υπόπτους που κινούνται πεζοί ή εποχούμενα άτομα, σε σταθμευμένα οχήματα». Επιπλέον ζητείται «να τοποθετηθούν παρατηρητές για άμεση ενημέρωση-προειδοποίηση σε περίπτωση έκνομης ενέργειας».