Στις πιο exclusive και ακριβές μητροπόλεις του πλανήτη, όπως είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο ή το Παρίσι, η γειτνίαση με αγαπημένα pop είδωλα της νέας γενιάς συνοδεύεται συνήθως με αγανάκτηση από τους υπόλοιπους ενοίκους της περιοχής, που απλώς αποζητούν την ησυχία τους, μακριά από παπαράτσι και υστερικούς fans.
Οταν όμως η Τέιλορ Σουίφτ, αποφασισμένη πριν από περίπου δέκα χρόνια να δημιουργήσει μια υπερκατοικία για να εγκατασταθεί στην Τραϊμπέκα, μία από τις πιο επιθυμητές γειτονιές του «Μεγάλου Μήλου», άρχισε να αγοράζει όσο-όσο τα διαμερίσματα που ήθελε να ενώσει μεταξύ τους, ανεβάζοντας παράλληλα και την αξία των γύρω ιδιοκτησιών, οι περίοικοι μάλλον είδαν με άλλο, πιο ευνοϊκό, μάτι τη μετακόμισή της στην περιοχή τους.
Αν όχι όλοι, πάντως σίγουρα ο Πίτερ Τζάκσον, ο νεοζηλανδός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος των χρυσοφόρων τριλογιών «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» και «Χόμπιτ», ο οποίος πούλησε το 2014 στην 24χρονη τότε σουπερστάρ τα δύο penthouses που διατηρούσε στο κτίριο Sugar Loaf – τα οποία είχε ενώσει σε ένα μεγάλο διαμέρισμα, καθώς βρίσκονταν το ένα δίπλα στο άλλο –, με κέρδος πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια (τα είχε αγοράσει το 2008 17,35 εκατ. και έξι χρόνια αργότερα τα πούλησε για 19,95 εκατ.).
Αργότερα, το 2017, η Σουίφτ αγόρασε το σπίτι ακριβώς δίπλα, έναντι 18 εκατ. δολαρίων, και το 2018 απέκτησε ακόμη ένα διαμέρισμα στο κτίριό της για 9,75 εκατ. Το σπίτι το χρησιμοποιεί ως… γκαράζ που συνδέεται με το penthouse μέσω του έξτρα διαμερίσματός της, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιεί την κεντρική είσοδο και να μπαινοβγαίνει στο αυτοκίνητό της απαρατήρητη.
Τα ποσά που διέθεσε η Τέιλορ Σουίφτ για την πολύτιμη ιδιωτικότητά της ήταν τα μεγαλύτερα στην πρόσφατη ιστορία του real estate της ήδη πανάκριβης γειτονιάς. Πρόκειται πραγματικά για ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του πόσο οι billionaires ή οι πολυεκατομμυριούχοι του πλανήτη έχουν αλλάξει πλέον τα δεδομένα στη διεθνή κτηματομεσιτική αγορά, φθάνοντας σε απίστευτες ακρότητες.

To κτίριο The Greenwich ήταν το κύκνειο άσμα το αρχιτέκτονα Ραφαέλ Βινιόλι. Photo laura randall for optimist consulting
Καθώς σήμερα υπάρχουν περισσότεροι ultra rich από ποτέ, οι οποίοι μπορούν να δαπανήσουν όσα χρήματα θέλουν σε πολλαπλές κατοικίες σε όλα τα prime locations του κόσμου, διαπιστώνουμε φαινόμενα πρωτοφανή για τα μέχρι τώρα δεδομένα, ακόμη και σε χώρες με μικρότερες οικονομίες, όπως η δική μας (βλ. Αθηναϊκή Ριβιέρα).
Για να μιλάμε όμως με αριθμούς, σύμφωνα με το «Forbes», το 2024 αποδείχθηκε η χρονιά με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στην ιστορία της ανθρωπότητας, παρά τις γεωπολιτικές κρίσεις, τους πολέμους και τη γενικευμένη οικονομική αστάθεια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της περασμένης χρονιάς, 2.781 άτομα ανήκουν πλέον στην αξιοζήλευτη λίστα, 141 περισσότερα από πέρυσι και 26 πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2021.
Η συνολική περιουσία τους εκτοξεύθηκε στα 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 2 τρισεκατομμύρια από το 2023 και κατά 1,1 τρισεκατομμύριο από το προηγούμενο ρεκόρ. Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι της χρονιάς ήταν οι 20 κορυφαίοι της λίστας του 2023, οι κάτοικοι των ΗΠΑ που συνεχίζουν να ηγούνται της παγκόσμιας κατάταξης, με 813 δισεκατομμυριούχους – αριθμός-ρεκόρ – και συνολική περιουσία 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα και στην τρίτη η Ινδία.
Διαμερίσματα-τρόπαια
Μέσα σε όλη αυτή την υπερβολή, τα σπίτια όχι μόνο έχουν απολέσει τη χρηστική τους αξία, αλλά πλέον δεν αξιολογούνται καν ούτε ως επενδύσεις. Αποτελούν αποκτήματα μιας ιδιότυπης συλλογής, αντίστοιχης μιας collection αποτελούμενης από έργα τέχνης, ή έπαθλα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας.
Αυτά τα διαμερίσματα τις περισσότερες φορές μένουν άδεια, κάτι που δημιουργεί δυσαρέσκεια στους υπόλοιπους ενοίκους, καθώς ερημώνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στις πιο ακριβές και ιστορικής σημασίας τοποθεσίες των πόλεων.
Περισσότερο έντονο από οπουδήποτε αλλού αυτό το φαινόμενο είναι στη Νέα Υόρκη, και ειδικά στο λεγόμενο Billionaires’ Row, στην 57η οδό δηλαδή – και τα πέριξ αυτής –, στο κομμάτι που βρίσκεται στο νότιο άκρο του Central Park στο Μανχάταν. Εκεί οι δισεκατομμυριούχοι επιδίδονται σε μια ατέρμονη διελκυστίνδα για το ποιος θα αγοράσει το διαμέρισμα που βρίσκεται πιο ψηλά, φθάνοντας στο σημείο οι πιο ακριβές κατοικίες πλέον να βρίσκονται πάνω από τα σύννεφα! Το στοίχημα των μηχανικών είναι το πόσο ψηλά μπορούν να φθάσουν χωρίς να υποκύψουν σε κατασκευαστικά λάθη.

H θέα από το σαλόνι του 100ου ορόφου του Central Park στο Μανχάταν. Photo Evan Joseph Extell Development Company
Στους περισσότερους πάντως από αυτούς τους ουρανοξύστες, οι οποίοι είναι πολύ ψηλοί και λεπτοί – αποκαλούμενοι pencil towers – δεν αποφεύγονται προβλήματα ταλάντωσης στους τελευταίους ορόφους, καθώς και βουητών από τους ισχυρούς ανέμους.
Ανάμεσα στα πιο διάσημα και ακριβά pencil towers του Billionaires’ Row συγκαταλέγονται το Central Park Tower στα 472 μέτρα, το 111 West 57th Street και το 432 Park Avenue στα 425,5. Το τελευταίο ξεχωρίζει για τον κομψό και μινιμαλιστικό σχεδιασμό του, ο οποίος ανήκει στον αρχιτέκτονα-θρύλο της Λατινικής Αμερικής Ραφαέλ Βινιόλι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2023. Ο ίδιος έχει σχεδιάσει το περίφημο κτίριο στη διεύθυνση 20 Fenchurch του Λονδίνου με το παρατσούκλι «Walkie-Talkie» εξαιτίας του σχήματός του, αλλά και το κύκνειο άσμα του, το Greenwich, μερικά βήματα από το World Trade Center στο Μανχάταν.
Το 432 Park Avenue διαθέτει 104 διαμερίσματα που προσφέρουν μοναδική θέα στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης, ενώ η αρχιτεκτονική του είναι εμπνευσμένη από το έργο του διάσημου ελβετού αρχιτέκτονα Le Corbusier, με έναν απλό, αλλά επιβλητικό σχεδιασμό που αποτελεί σήμα κατατεθέν του σύγχρονου πολυτελούς τρόπου ζωής.
Οι παροχές που προσφέρονται στους ενοίκους περιλαμβάνουν εστιατόριο με βραβευμένους σεφ, spa, γυμναστήριο και εσωτερική πισίνα, ιδιωτικό σινεμά και αίθουσες ψυχαγωγίας, καθώς και υπηρεσίες προσωπικού και ιδιωτικής μεταφοράς. Οι τιμές πώλησης ξεκινούν από τα 7 εκατομμύρια δολάρια για τα στούντιο, ενώ για τις κατοικίες στα ρετιρέ
ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια δολάρια.
Το Νο 1 του Λονδίνου
Ισως ο προάγγελος όσων θα ακολουθούσαν στην αγορά του real estate να ήταν το One Hyde Park, αυτό το εμβληματικό κτίριο που οι αδελφοί Νικ και Κρίστιαν Κάντι αποφάσισαν να χτίσουν στα μέσα της δεκαετίας του 2000, επενδύοντας πάνω από 1 δισ. στερλίνες, μαζί με την εταιρεία που ανήκε στον τότε πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ αλ Θάνι.
Βρίσκεται σε μία από τις πιο premium τοποθεσίες του πλανήτη, στο Knightsbridge, και συγκεκριμένα στην περίβλεπτη οδό Brompton, δίπλα στα περίφημα Harrods από τη μία πλευρά, και στο μοναδικής φυσικής ομορφιάς Hyde Park από την άλλη, και μόλις μια ανάσα από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό στούντιο Rogers Stirk Harbour+Partners, πρόκειται ουσιαστικά για ένα συγκρότημα που αποτελείται από τέσσερα κτίρια (με το ψηλότερο από αυτά να φθάνει τους 13 ορόφους), 86 διαμερίσματα και 4 penthouses. Ο Ρίτσαρντ Ρότζερς, ο γνωστός βρετανός αρχιτέκτονας ο οποίος βρίσκεται πίσω από έργα όπως το Centre Pompidou στο Παρίσι και τα κεντρικά γραφεία της Lloyd’s of London, είναι εκείνος που υπογράφει τον σχεδιασμό του, ο οποίος εξωτερικά φαίνεται λιτός και «ήσυχος», οι εσωτερικοί του χώροι όμως είναι η επιτομή της πολυτέλειας, με μαρμάρινες επιφάνειες, περίτεχνα φωτιστικά, κρυστάλλινους πολυελαίους και δρύινα πατώματα.
Επιπλέον, η πισίνα, μήκους 21 μέτρων, το ιδιωτικό spa, το γήπεδο του σκουός, το γυμναστήριο, το κελάρι για τα σπάνια, πανάκριβα κρασιά, το γήπεδο του γκολφ εικονικής πραγματικότητας και κυρίως όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες από το πεντάστερο ξενοδοχείο Mandarin Oriental που βρίσκεται στο ακριβώς γειτονικό κτίριο δίνουν στους εκλεκτούς ενοίκους το κάτι παραπάνω έτσι ώστε να μη χρειάζεται καν να βγουν από το διαμέρισμά τους για να έχουν ό,τι επιθυμούν μέσα στην ημέρα τους.

Η εντυπωσιακή πισίνα στο ρετιρέ του Tour Odéon στο Μονακό. Photo Odeon.mc
Το στολίδι της Γαλλικής Ριβιέρας
Η αλήθεια είναι ότι το Παρίσι δεν φημίζεται για τα ιδιαιτέρως ψηλά του κτίρια, στο Μονακό όμως η εικόνα διαφοροποιείται κάπως. Τουλάχιστον όσον αφορά το Tour Odéon, που είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης του πριγκιπάτου και στους τελευταίους πέντε ορόφους του βρίσκεται το ακριβότερο ρετιρέ στον κόσμο – αξίας γύρω στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Το Μονακό, ένας φορολογικός παράδεισος και από τους πιο ακριβούς προορισμούς για τους επενδυτές ακινήτων στον κόσμο, αποτελεί έτσι κι αλλιώς πόλο έλξης για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.
Το Tour Odéon είναι ο ηγέτης στην ήδη ανταγωνιστική αυτή αγορά. Διαθέτει 60 πολυτελή διαμερίσματα, 2 μεζονέτες και το μοναδικό penthouse που προαναφέραμε, με ιδιωτική πισίνα και πανοραμική θέα στη Μεσόγειο. Οι παροχές για όλους τους ενοίκους περιλαμβάνουν οδηγό και λιμουζίνα, spa, γυμναστήριο και εσωτερική πισίνα, υπηρεσίες προσωπικού και ασφάλειας, καθώς και κοινόχρηστες αίθουσες εκδηλώσεων.
Ο ουρανοξύστης βρίσκεται σε μια ήσυχη συνοικία, αλλά σε απόσταση μόλις πέντε λεπτών από την πολυσύχναστη Place du Casino και το κοσμοπολίτικο κέντρο του Μονακό και αποτελεί το πιο πρόσφατο έργο του αρχιτέκτονα Αλξάντρε Τζιράλντι, μάστερ της σύγχρονης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής.
Η σκανδιναβική πρόταση
Για το τέλος αφήσαμε μια πιο ιδιαίτερη κατασκευή, το Karlastaden, ένα συγκρότημα κτιρίων το οποίο δεν βρίσκεται μέσα στα συνήθη hot spots του παγκόσμιου real estate αλλά αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα πολεοδομικά έργα στη Σουηδία, η οποία βάζει στόχο να γίνει ο πολυτελής προορισμός της Σκανδιναβίας. Το κύριο κτίριο του συγκροτήματος στο Γκέτεμποργκ, το Karlatornet, μόλις ολοκληρωθεί μέσα στο 2025, θα είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης των σκανδιναβικών χωρών, με ύψος που ξεπερνά τα 245 μέτρα.
Οπως συμβαίνει με όλα τα projects στη Σουηδία, το mega-building έχει κατασκευαστεί με πρώτο μέλημα και γνώμoνα τη βιωσιμότητα και τις «πράσινες» τεχνολογίες, ωστόσο θα απαρτίζεται από πολυτελή διαμερίσματα, εμπορικούς χώρους και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Οι παροχές θα περιλαμβάνουν spa και γυμναστήριο τελευταίας τεχνολογίας, ιδιωτικά εστιατόρια και μπαρ, υπηρεσίες concierge και ασφάλεια 24/7, καθώς επίσης καταστήματα υψηλής αισθητικής και πολιτιστικούς χώρους.
Οι τιμές των διαμερισμάτων είναι ήδη πολύ υψηλές για τα δεδομένα της χώρας, με ορισμένες κατοικίες να κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ.